Analisten zijn het eens: Van der Poel kan Luik alleen winnen als Pogacar en UAE het enigszins toelaten Wielrennen
Wielrennen

Analisten zijn het eens: Van der Poel kan Luik alleen winnen als Pogacar en UAE het enigszins toelaten

Analisten zijn het eens: Van der Poel kan Luik alleen winnen als Pogacar en UAE het enigszins toelaten

Zondag wacht Luik-Bastenaken-Luik, de laatste voorjaarsklassieker van 2024. En misschien wel de zwaarste qua pure uitputting. Mede daarom zingt al weken de vraag rond of Mathieu van der Poel het Tadej Pogacar lastig kan maken. Enkele Belgische analisten laten hun licht schijnen op de Ardense afsluiter, net als in Nederland.

Michel Wuyts kijkt uit naar Luik-Bastenaken-Luik, maar vreest eentonige bedoeningen én eventuele ongelukken. Ook staat hij stil bij hoe bijzonder Van der Poel en Pogacar eigenlijk zijn in het wielrennen. 'Ik ban even de gedachte dat een frisse Pogacar Van der Poel op La Redoute al aan flarden scheurt. Ik schrap ook het besef dat het geenszins zeker is dat elk van de twee Luik haalt. Waalse snertwegen eisen slachtoffers', betoogt hij in Het Laatste Nieuws.

'Dat Van der Poel en Pogacar excelleerden, danken ze aan hun uitzonderlijke gaven. En het minimalisme in hun planning. Wie niet vaak start, maakt minder kans op een smak. Mathieu rijdt zondag zijn zevende koers, Tadej zijn tiende. Spreekt voor zich dat Van der Poel met drie klassieke zeges man van het voorjaar is. Mocht Pogacar na zijn irreële raid op de Strade ook Luik inpalmen, schuift hij nog langszij.'

Van der Poel zal hopen op 'rustige editie'

Namens Het Nieuwsblad vertelt Nathan Van Hooydonck over zijn verwachtingen van La Doyenne. 'Wie kan Tadej Pogacar volgen als hij zondag echt een keer doortrekt? Dat is de grote en zelfs de enige vraag voor Luik-Bastenaken-Luik', opent de ex-renner van Jumbo-Visma. 'Pogacar zit sowieso in volle opbouw. Zijn vorm gaat in stijgende lijn zitten. De beslissende versnelling verwacht ik op La Redoute. Gaat Van der Poel daar nog in de buurt van Pogacar kunnen blijven of niet? Dat is de tweede grote vraag. Mijn antwoord: ik twijfel. Na de Strade verwacht ik de tweede Grote Pogacar Show', stelt. Van Hooydonck.

'Het droomscenario voor Van der Poel? Dat we straks een heel rustige editie van Luik-Bastenaken-Luik krijgen met een grote ontploffing op de laatste klim, la Roche aux Faucons. Die helling is niet zo heel lang (1,3 kilometer aan 11%). Dat is een inspanning van vijf minuten. Dat kan Van der Poel. Maar eenmaal we over die vijf minuten gaan, gaat hij het moeilijk krijgen. Nog een nadeel voor Van der Poel: zowel Remco Evenepoel als Primoz Roglic zijn er niet bij. Twee renners waarvan je had kunnen vermoeden dat ze Pogacar wel hadden kunnen volgen als hij op de steilste stukken versnelt. Van der Poel gaat ze missen', doelt Van Hooydonck op het feit dat de grote mannen weleens naar elkaar hadden kunnen gaan kijken vooraan.

Breukink rekent op 'slopende koers' vanuit Pogacar

'Van der Poel is een keer geen topfavoriet voor de winst', zegt Erik Breukink als analist bij De Telegraaf. 'Met zeges in twee monumenten is en blijft hij natuurlijk wel met stip de man van dit wielervoorjaar. Maar Luik-Bastenaken-Luik is toch net een ander verhaal. De wat langere beklimmingen zorgen ervoor dat in deze klassieker de betere klimmers naar voren komen. En met name de aanwezigheid van ’s werelds beste renner op dit terrein, Tadej Pogacar, zal de finale loodzwaar maken. Pogacar is gebaat bij een slopende koers en daar zal hij met zijn ploeg ongetwijfeld werk van maken. Of van der Poel dan stand kan houden, is de vraag. In deze koers zal Van der Poels wil een keer geen wet zijn, maar natuurlijk is er een kans voor hem. Wanneer een select groepje naar de meet rijdt en hij zit er nog bij, dan is alles mogelijk.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws