Analyse | Het tumultueuze jaar van Sjoerd Bax dat hem een topcontract bij UAE opleverde Wielrennen
Wielrennen

Analyse | Het tumultueuze jaar van Sjoerd Bax dat hem een topcontract bij UAE opleverde

Analyse | Het tumultueuze jaar van Sjoerd Bax dat hem een topcontract bij UAE opleverde

Sjoerd Bax maakt een droomtransfer van Alpecin-Deceuninck naar UAE Team Emirates. Het is de kroon op het werk van de 26-jarige Nederlander die in de afgelopen maanden furore heeft gemaakt bij de Belgische formatie. Ruim een maand geleden zag zijn situatie er echter heel anders uit, toen leek een stap terug de enige mogelijkheid. In deze analyse blikt In de Leiderstrui terug op het bijzondere carrière pad van de renner uit Gorinchem.

Heistse Pijl 2022, 4 juni. Bax maakt zich klaar voor de koers. Het parcours is niet op zijn lijf geschreven, de kopmannen binnen de ploeg zijn Dries De Bondt en een aantal jongelingen van het Alpecin-Deceuninck Development team. Op het blote oog is er niets speciaals aan deze wedstrijd voor de formatie, die zonder absolute topper aan het vertrek verschijnt. Voor de Nederlander is dat echter anders, Bax maakt zich namelijk op voor zijn derde koersdag van 2022. Zijn seizoen is kort... Heel kort. Als 26-jarige eerstejaars prof kun je niet terugvallen op de labels 'jong talent' en 'ervaring', dus elke kans moet gepakt worden. Hij wordt 83e, zijn ploeggenoot Timo Kielich tiende. Prima dag. Prima begin van het seizoen.

Na een moeilijke lente begint Bax weer te koersen
Na een moeilijke lente begint Bax weer te koersen

De reden dat zijn seizoen daar pas begint is een aanhoudende knieblessure. Wanneer Bax begin februari in de Saudi Tour zijn debuut maakt voor de ploeg van de gebroeders Roodhooft, komt hij niet verder dan etappe één. In de tweede etappe stapt hij af met last van Tendinopathie, wat een peesprobleem inhoudt. Februari, maart, april en mei gaan aan zijn neus voorbij. Ook in juni kan hij nog geen indruk maken. De transfermarkt gaat open op 1 augustus en dat is ook het moment dat de puncher zijn kwaliteiten begint te tonen.

Stap terug naar Alpecin-Deceuninck Development lijkt de beste optie

Tiende in de Arctic Race of Norway en een maand later vierde in de Ronde van Luxemburg. Halverwege september staan er opeens enkele goede resultaten op zijn naam. In laatstgenoemde wedstrijd verliest hij op de slotdag een zwaar bevochten derde plek aan Valentin Madouas (Groupama-FDJ), maar het statement is gemaakt: dit is zijn niveau. Zijn vorm is goed, er staan een aantal goede resultaten op zijn palmares dit seizoen. Kom maar op met dat contract...

Zo simpel bleek het niet te zijn. Alpecin-Deceuninck had niet genoeg gezien om hem bij de hoofdmacht te houden. Er werd volgens de Wielerflits Podcast een constructie aangeboden waarin de coureur bij het development team kon gaan rijden tegen dezelfde financiële voorwaarden en met een fraai wisselprogramma. De UCI heeft namelijk een regel dat renners van development teams mee mogen doen met de professionele formatie, behalve in WorldTour-koersen. Een degelijke constructie, maar toch niet waar je van droomt.

Coppa Agostoni verandert alles

Eind september, wanneer er al aardig wat plekken vergeven zijn bij de grote ploegen, doet Bax iets zeer onverwachts. In de heuvelachtige Coppa Agostoni, een Italiaanse najaarskoers, vecht hij zichzelf in een sterke kopgroep met onder anderen Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Enric Mas en Davide Formolo. In een vlakke finale blijft de Nederlander wachten, de grote namen moeten haast wel als eerste de knuppel in het hoenderhok gooien. Formolo springt weg, theorie klopt, maar hij wordt teruggepakt. Mas zet als eerste de sprint aan, om zijn ploegmaat Valverde naar de zege te loodsen. Hij zet aan, in principe kan niemand van die groep hem kloppen... Of toch wel! Sjoerd Bax komt naast Valverde, Sjoerd Bax komt voor Valverde, Sjoerd Bax wint van Valverde!

Voor wie niet zeker wist of de laatbloeier een profcontract verdient is dit de bevestiging. Met een fenomenale eerste profzege rijdt hij zich plots in de spotlight voor UAE Team Emirates. Waar hij midden september nog moest denken aan een stap terug naar de development formatie van Alpecin-Deceuninck volgens Wielerflits, ligt er nu een tweejarig contract voor hem klaar bij een van de grootste WorldTour-ploegen van het moment. Na een tumultueus jaar heeft Bax het voor elkaar, de man uit Gorinchem maakt de stap naar het allerhoogste niveau.

Bax met voorsprong op één in Coppa Agostoni
Bax met voorsprong op één in Coppa Agostoni

Uitslagen 2022 Sjoerd Bax

Data powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news