Sjoerd Bax legt prachtige elite-groep erop in sprint van negen in Coppa Agostoni Wielrennen
Wielrennen

Sjoerd Bax legt prachtige elite-groep erop in sprint van negen in Coppa Agostoni

Sjoerd Bax legt prachtige elite-groep erop in sprint van negen in Coppa Agostoni

Sjoerd Bax heeft op indrukwekkende wijze de 75e editie van de Coppa Agostoni gewonnen. Na een explosieve koers kwam er in de finale een prachtige groep van negen voorop. Bax was in een sprint rapper dan onder meer Alejandro Valverde.

Om 11.30 uur vertrokken 142 renners vanuit Lissone, voor een race van 193 kilometer. De strijd om de kopgroep was kort, maar fel. Diego Sevilla (EOLO), Johan Meens (Bingoal), Michal Belleri en Anders Foldager (beide van Biesse-Carrera) waren de vier gelukkigen in de vroege vlucht. Aan een gemiddelde van 42,5 kilometer per uur in de eerste zestig minuten groeide de maximale voorsprong naar een dikke acht minuten.

Bettiol valt vroeg aan, grote namen reageren

In het peloton was het EF Education-EasyPost dat begon met controleren, op het moment dat we twee keer de beklimming van de Sirtori achter de rug hadden en de Colle Brianza opdoemde. De renners zouden deze klim drie keer doen deze dag, net als de beklimming van de Lissolo. De Sirtori zat zelfs vijf keer in het parcours.

De eerste keer de drietand Sirtori-Brianza-Lissolo zorgde ervoor dat de voorsprong van de vier koplopers terugliep. Mede door toedoen van Movistar en UAE Team Emirates waren er na 115 kilometer koers nog een dikke drie minuten over. Meens verdween in die fase uit de kopgroep door een lekke band en de vluchters hadden het sowieso lastig. Op honderd kilometer van de finish zat het peloton er nog maar anderhalve minuut achter en was het Alberto Bettiol van EF die aanviel vanuit het pak.

Bettiol knalde over de arme Meens heen en sloot niet veel later aan bij Sevilla, Belleri en Foldager. Het peloton gaf de Italiaan echter amper ruimte, met de grote namen die uit hun hok kwamen op dik vijftig kilometer van de streep. We zagen onder meer Mark Padun (EF), Vincenzo Nibali (Astana), Enric Mas (Movistar), Jay Vine (Alpecin), Davide Formolo (UAE) en Domenico Pozzovivo (Intermarché) in een groepje die op de laatste keer Sirtori wegreed en op slechts vijftien tellen van de kopgroep met Bettiol zat.

Pozzovivo en Formolo rijden weg, geen beklimmingen meer

Met nog één keer Colle Brianza en Lissolo in het vooruitzicht schoof alles in elkaar en kon de finale echt beginnen. Het waren Formolo en Ion Izagirre (Cofidis) die op de voorlaatste klim het bal opende en dezelfde namen schoven uiteindelijk mee. Padun had duidelijk goede benen en gebaarde wild dat hij hulp wilde, maar de groep was te groot om echt vol gas te gaan geven. Movistar besloot tempo te gaan maken, in aanloop naar de laatste klim van de dag.

In de afdaling van de Brianza was het Rigobero Urán die namens EF de volgende was die aanging. Het was opnieuw Formolo die reageerde en dit keer was het Matteo Jorgenson die namens Movistar mee sloop. Ze haalden het niet, waardoor alles aankwam op de laatste klim, wilden de klimmers nog iets teweeg brengen. Op de top van de Lissolo was er nog 34 kilometer te gaan, met daarin geen beklimmingen meer.

Het was Laurens Huys (Intermarché) die eraan begon, maar Pozzovivo en Formolo bleken de twee sterksten bergop. Met een ultieme jump probeerden ze nog een goede kloof te slaan en op de top was het verschil met het flink uitgedunde pelotonnetje met andere favorieten veertien seconden. In de afdaling waren het Alpecin-Deceuninck en Movistar die erachter reden, maar de twee voorop breidden hun voorsprong uit naar twintig tellen.

Elite-groep van negen voor de winst

Er moest versneld worden vanuit het peloton en dat gebeurde ook. Het waren veel dezelfde namen die een achtervolgende groep lieten ontstaan en uiteindelijk hadden we negen man vooraan. Formolo en Pozzovivo kregen op 25 kilometer van de finish gezelschap van Nibali, Urán, Mas, Alejandro Valverde, Guillaume Martin, Andrea Piccolo en de ijzersterke Nederlander Sjoerd Bax. Daarmee hadden alle belangrijke ploegen wel een mannetje mee, waardoor een achtervolgende groep stilviel en het kon vergeten.

De winnaar zat van voren, met Simon Yates (BikeExchange), Kobe Goossens (Intermarché) en Stefano Oldani (Alpecin) die met alles wat ze hadden nog probeerden de oversteek te maken naar voren. Ze moesten echter een halve minuut dichtrijden in de laatste vijftien kilometer, terwijl het bij de voorste negen lekker ronddraaide. EF en Movistar hadden meerdere mannen en hielden het tempo constant hoog, waardoor de groep met Yates kansloos was om nog aan te sluiten.

Mas en Urán reden voor hun rappe mannen Valverde en Piccolo, maar lieten de anderen het aankomen op een spurt van negen? Vlak was het nergens, dus probeerde Formolo het nog maar eens in de laatste drie kilometer. Mas toonde zich een perfecte ploeggenoot van Valverde en zat meteen op het wiel. Het werd een sprint tussen negen, met niet één uitsproken favoriet. Alle ogen waren gericht op Valverde, maar de Spanjaard ging véél te vroeg aan. Bax - de grote onbekende tussen de elite - timede perfect en klopte Valverde ruim voor de streep. Wat een overwinning!

Uitslag Coppa Agostoni 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws