Arnaud De Lie spurt overtuigend naar de overwinning in de Marcel Kint Classic Wielrennen
Wielrennen

Arnaud De Lie spurt overtuigend naar de overwinning in de Marcel Kint Classic

Arnaud De Lie spurt overtuigend naar de overwinning in de Marcel Kint Classic

Arnaud De Lie heeft de Marcel Kint Classic gewonnen. De jonge Belg van Lotto Soudal ging de sprint vroeg aan en hield zijn concurrenten vervolgens overtuigend af. Het was alweer de vierde zege van de neoprof dit seizoen.

De Marcel Kint kende een mooi parcours met veel hellingen die we kennen uit de Vlaamse voorjaarskoersen. Zo moesten de renners onderweg twee keer een ronde doen met de kasseihellingen, waaronder de loodzware combinatie Oude Kwaremont-Paterberg. De laatste helling was de Kluisberg op 42 kilometer van de finish. In de slotfase lagen nog een paar hellende stroken. De laatste – vierhonderd meter aan 4,7 procent – lag op zo’n vijf kilometer van de meet.

Kopgroep van zeven, Campenaerts controleert

Na ongeveer dertig kilometer reden zeven renners weg van het peloton. De namen: Miguel Heidemann, Kenneth Van Rooy, Morten Hulgaard, Declan Trezise, James Fouché, Jon Knolle en de Nederlander Max Kroonen. Zij liepen uit naar een maximale voorsprong van vier minuten. In het peloton controleerde Victor Campenaerts namens Lotto Soudal de ontsnapping. Met Arnaud De Lie beschikte de Belgische ploeg over één van de favorieten.

De kopgroep van zeven had bij het naderen van de laatste honderd kilometer een voorsprong van ruim zes minuten. Richting de finale veranderde dat snel. Waar de favorieten in het peloton zich koest hielden in de eerste ronde met de Oude Kwaremont en Paterberg, was er meer ambitie voor de tweede passage. De snelheid ging richting de hellingen de hoogte in en met nog vijftig kilometer voor de boeg was de voorsprong van de kopgroep gehalveerd.

Vanmarcke maakt koers in heuvelzone

Op de hellingen was het vervolgens Sepp Vanmarcke die de koers deed ontploffen. Door zijn inspanningen brak het peloton in verschillende stukken. Ondanks de aanvallen van Vanmarcke en andere renners, kwam na de heuvelzone een uitgedund peloton weer samen. Vooraan bleven vier man over; Kroonen, Trezise, Knolle waren afgehaakt.

De vier hielden lang stand, maar stonden voor een nagenoeg onmogelijke opgave. Met nog negen kilometer te gaan was de voorsprong namelijk teruggelopen naar slechts 35 seconden. De Rooy was kort daarna de volgende van de vluchters die moest lossen.

Vluchters houden lang stand

In het peloton was het vooral Arkéa-Samsic die zich bemoeide met de achtervolging. Met de Britse sprinter Daniel McLay hadden zij een favoriet voor de overwinning. Ook de snelle Belgen Gerben Thijssen en De Lie waren present in het peloton. Op de laatste hellende strook gooide Hulgaard nog eens het tempo vooraan omhoog. Heidemann en Fouché hadden alle moeite om te volgen.

De drie hadden nog altijd een halve minuut voor de laatste vier kilometer. Arkéa schakelde echter een tandje bij en bracht de voorsprong in een kilometer terug naar vijftien seconden. Op anderhalve kilometer van de finish was het vervolgens nagenoeg gedaan voor de drie vluchters, Hulgaard legde zich er echter niet bij neer en versnelde. Er zat echter nog weinig achter, en hij werd als laatste ingelopen.

De koers werd beslist in een sprint. Er was geen sprake van een echte lead-out. Het was een chaos aan eenlingen. De Lie ging de sprint uiteindelijk vroeg aan en hield zijn sprint soeverein vol tot de finish.

Uitslag Marcel Kint Classic 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws