Hindley eindwinnaar Giro d'Italia 2022, Super-Sobrero klopt Nederlanders voor dagzege Wielrennen
Wielrennen

Hindley eindwinnaar Giro d'Italia 2022, Super-Sobrero klopt Nederlanders voor dagzege

Hindley eindwinnaar Giro d'Italia 2022, Super-Sobrero klopt Nederlanders voor dagzege

De Giro d'Italia van 2022 is gewonnen door Jai Hindley. De Australiër van BORA-hansgrohe was in de afsluitende tijdrit in staat om zijn voorsprong op Richard Carapaz te verdedigen. De tijdrit werd gewonnen door Matteo Sobrero, die behoorlijk wat Nederlanders aftroefde in de strijd om de dagzege.

Na drie weken felle koers moesten de renners in de Giro d’Italia nog maar één hindernis zien te doorstaan: een individuele tijdrit van 17 kilometer met start en finish in Verona. Het parcours was lastig, met daarin een klim én bijbehorende afdaling opgenomen. Door het vele draaien en keren werd er behoorlijk wat van de techniek van de renners gevraagd. Dat werd nog wat belangrijker toen men merkte dat het wegdek op bepaalde plekken wat nat was door regendruppels.

Van der Poel komt niet aan supertijd Sobrero

Van der Poel gold als een van de grote favorieten voor de dagzege, maar wist bij zijn start aan de race (vermoedelijk) al dat een grote concurrent, Italiaans kampioen tijdrijden Sobrero, aan een bijzonder sterke tijdrit bezig was. Op het moment dat de renner van Team BikeEchange-Jayco de finishlijn passeerde, was hij ruim sneller dan de op dat moment beste tijden van Mauro Schmid en Magnus Cort Nielsen. Hij zette een tijd neer van 22.24 minuten.

Een zware dobber dus voor Van der Poel, die nochtans zelf óók een sterke race tegen de klok opvoerde. De Nederlander zette de tweede tijd neer aan het tussenpunt, maar was daar al ruim trager dan de man in de hot seat. In het resterende deel van de tijdrit kon hij dat verschil niet meer goedmaken, waardoor hij genoegen moest nemen met een plekje achter Sobrero.

Nog meer Nederlanders met sterk slot

Ook de andere specialisten konden niet aan de tijd van Sobrero komen. Degene die in eerste instantie nog het dichtst in de buurt bij Sobrero en Van der Poel kwam was de jonge Ben Tulett, die al dagen veel werk verricht had bergop. De Brit had echter nog gewoon de kracht om naar een voorlopig derde plek te rijden, tot Bauke Mollema hem voorbij stak met een snellere tijd.

Daar bleef het niet bij voor de Nederlandse toeschouwers, want op dat moment moest ook nog Thymen Arensman van start gaan. De renner van Team DSM, die een dag eerder nog zwaar teleurgesteld was in de kopgroep te zitten, bewees dat hij een goede kans maakte op de ritzege in Verona. Hij knalde met een forse inspanning nog naar de tweede plek achter Sobrero, op 23 tellen achterstand.

Hindley houdt stand en is eindwinnaar Giro d'Italia

Vervolgens was het de beurt aan de klassementsrenners, maar zij waren stuk voor stuk niet bij machte om ook maar enigszins in de buurt te komen bij de toptijd van Sobrero. Bij hen was het spannender om te kijken of er nog onderlinge verschuivingen ontstonden. Zo bleek Pello Bilbao met een sterke rit nog in staat om tijd goed te maken op Vincenzo Nibali in de strijd om de vierde plek. Het was alleen niet genoeg om hem van die plek te stoten.

Mikel Landa hoopte voorafgaand aan de slotrit nog een plekje op te kunnen schuiven, maar die droom werd snel tenietgedaan toen bleek dat de Spanjaard al bij het tussenpunt niet al te snel onderweg was. Carapaz was op zijn beurt ook niet bezig aan zijn beste tijdrit ooit, maar kon nog wel een plekje bij de beste tien bij het tussenpunt veroveren. Hindley hield vrijwel gelijke tred.

Hindley nam vervolgens amper risico's, maar dat weerhield hem er niet van om voor zijn doen een zeer degelijke tijdrit neer te zetten. De Australiër had voldoende in huis om af te rekenen met het trauma van 2020, toen hij op de slotdag van de Italiaanse drieweekse nog de roze trui kwijtraakte aan Tao Geoghegan Hart. Twee jaar later was het wel raak met de eerste Australische eindzege van de Giro ooit!

Uitslag etappe 21  Giro d'Italia 2022

Volg LIVE etappe 21 van de Giro d'Italia 2022 in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina om het probleem te verhelpen.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws