Ballerini beloont aanvalslust Alaphilippe en Van Wilder met sprintzege in Coppa Bernocchi Wielrennen
Wielrennen

Ballerini beloont aanvalslust Alaphilippe en Van Wilder met sprintzege in Coppa Bernocchi

Ballerini beloont aanvalslust Alaphilippe en Van Wilder met sprintzege in Coppa Bernocchi

Davide Ballerini heeft de 103e editie van de Coppa Bernocchi gewonnen. Na een dag vol klimwerk lag de top van de laatste klim al op 34 kilometer van de meet. Het werd in de straten van Legnano dan ook sprinten, zoals wel vaker de afgelopen jaren.

De dag van dik 190 kilometer had in totaal zeven gecategoriseerde beklimmingen in petto, maar wel zeven keer dezelfde. De Piccolo Stelvio (1,5 kilometer aan 6,6 procent gemiddeld) vormde het zwaartepunt van de dag, met in het openingsuur eerst een lokale lus rond start- en finishplaats Legnano. Het was in die fase dat vier koplopers wegreden. Jon Barrenetxea (Caja Rural), Francisco Muñoz (EOLO-Kometa), Alan Jousseaume (TotalEnergies) en Giulio Masotto (Team Corratec) kregen de ruimte.

Bardiani start achtervolging, Quick Step geeft gas

Aan een gemiddelde van 44,7 in het eerste uur liepen de vier koplopers rap uit. Hun maximale voorsprong groeide naar een kleine acht minuten, een mooie voorgift om na 47 kilometer te beginnen aan het Piccolo Stelvio-lusje, dat dus zeven keer moest worden afgelegd. In het peloton vond Bardiani CSF Faizanè het tijd om de achtervolging te starten, waardoor de vier vooraan na het eerste rondje nog 6.30 minuten voorgift hadden.

In de tweede ronde kreeg Masotto het lastig in de kopgroep, die met drie verder ging. Wachten was geen optie, met Bardiani dat flink door trapte en halfweg koers nog een minuut van de voorsprong afhaalde. Na drie rondes ontplofte het in de vierde ronde in het peloton helemaal, met onder meer Quick Step en Movistar die het gas erop legden. Na de Piccolo Stelvio kwam de boel wel terug bijeen, maar de kopgroep was plots niet ver meer.

Het was Quick Step dat de koers hard ging maken, ook in ronde vijf. Met Julian Alaphilippe in de gelederen moest er harde koers worden gemaakt om de sprinters af te wimpelen. The Wolfpack creëerde een groep van veertien achtervolgers, kort achter de drie vroege vluchters. Alaphilippe zat erbij, maar Quick Step had ook Ilan Van Wilder en Mikkel Honoré mee. Namens Astana zagen we Miguel Ángel López en Ion Izagirre was er voor Cofidis.

Quick Step en UAE pokeren

Het elite-groepje reed op veertig seconden van de leiders, waar Barrenetxea en Jousseaume als sterksten overbleven. Een nieuwe impuls van Alaphilippe bracht echter een einde aan de vlucht van het duo. Einer Rubio en Marc Hirschi konden Alaphilippe volgen, maar ook de anderen uit het mooie achtervolgende groepje sloten snel aan. Met nog 45 kilometer voor de wielen kon de finale zo echt beginnen, met nog één keer de beklimming van de Piccolo Stelvio in aantocht.

Het was een kwartet renners dat de laatste klim van de dag aangreep om ervoor te gaan. Opvallend genoeg was het vroege vluchter Jousseaume van TotalEnergies die van de partij was. Van Wilder was er namens Quick Step, UAE had Diego Ulissi mee en Rubio verdedigde de kleuren van Movistar. De drie belangrijkste ploegen waren daarmee vertegenwoordigd, waardoor het bij de achtervolgers niet echter doorreed.

Op de top van de laatste keer Piccolo Stelvio hadden de vier vijftien seconden voorsprong op een groep met vijf, met daarbij twee van Quick Step (Alaphilippe en Honoré) en eentje van UAE (Hirschi). Het grote pokeren was daarmee begonnen, want wie wilde met wie vooraan? Ulissi was intrinsiek de snelste in de kopgroep en wilde dus wel door, maar Van Wilder had liever ook zijn twee ploegmaats aan het front. De voorsprong van het kwartet daalde daardoor naar tien seconden en Alaphilippe en consorten sloten aan, met nog 28 kilometer te gaan.

Quick Step schakelt naar sprinttrein

Het hele probleem van het gepoker en aftasten was dat de er een peloton op komst was. De al vroeger geloste renners hadden zich daar verzameld en zij werden de lachende derde. Na de afdaling van de Piccolo Stelvio schoof alles in elkaar en kon het helemaal opnieuw beginnen. Het was Van Wilder die op het laatste oplopende stukje weg nog één aanval plaatste en hij kreeg interessant volk mee. Onder meer Stefano Oldani (Alpecin) en Jhonatan Narváez (INEOS) waren present.

In het peloton lieten ze het niet gebeuren, met AG2R Citroën Team dat naar de kop schoof voor kopman Andrea Vendrame. Nadat ook BORA-hansgrohe, Intermarché, Movistar en Trek-Segafredo kwamen helpen, werd het gat uiteindelijk op acht kilometer van de finish gedicht. Welke rappe mannen waren er nu nog aanwezig? Trek, Quick Step, Intermarché en UAE maakten tempo richting de slotkilometers, zij hadden met Alexander Kamp, Davide Ballerini, Andrea Pasqualon en Matteo Trentin een troef. Van hen was het uiteindelijk Ballerini die leverde met een mooie sprintzege, voor Corbin Strong van Israel-Premier Tech en Oldani.

Uitslag Coppa Bernocchi 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws