Cavendish wint slotrit Baloise Belgium Tour, Evenepoel kroont zich tot eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Cavendish wint slotrit Baloise Belgium Tour, Evenepoel kroont zich tot eindwinnaar

Cavendish wint slotrit Baloise Belgium Tour, Evenepoel kroont zich tot eindwinnaar

Mark Cavendish heeft de laatste etappe van de Baloise Belgium Tour op zijn naam geschreven. In een massasprint in Beringen was hij sneller dan Tim Merlier, die beslag legde op de tweede plaats. De eindzege ging naar Cavendish zijn ploegmaat Remco Evenepoel.

Er ontstond in de etappe een kopgroep van vijf. Cyril Lemoine (B&B Hotels p/b KTM), Corné van Kessel (Intermarché-Wanty-Gobert), Ryan Kamp (Pauwels Sauzen - Bingoal), Piotr Havik en Jordy Bouts (beide BEAT Cycling). Mede door Lemoine zijn kleine achterstand in het algemeen klassement (plek 23 op 2.05 minuten), kreeg de kopgroep nooit veel meer dan 2.30 minuten. De kopgroep bleef vechten voor hun voorsprong, wat zorgde voor een heel hoog gemiddelde. Met nog iets minder dan veertig kilometer te rijden, stond er 45,5 kilometer per uur gemiddeld op de teller.

Kopgroep werkt niet meer samen, aanvallen verstoren saamhorigheid

Met nog één lokale ronde voor de wielen van 23 kilometer, had de kopgroep een voorsprong van iets meer dan twintig seconden. Het duo van BEAT Cycling begon toen aan te vallen, Havik probeerde meermaals om solo te vertrekken, maar zonder succes. De samenwerking in de vluchtgroep was ver te zoeken, waardoor de koplopers een voor een werden teruggepakt door het peloton. Met nog veertien kilometer te rijden, was alles weer bij elkaar.

De sprintersploegen pakten vervolgens de controle op in de laatste tien kilometer van de koers. Lotto Soudal werkte voor sprinter Caleb Ewan, die in de vorige twee ritten al raak wist te schieten. De controle aan de kop van de koers bleef echter nog in handen van Deceuninck - Quick-Step. Cavendish wilde zich revancheren na een gemiste kans in de derde etappe, waar de sprintvoorbereiding niet helemaal top ging bij zijn ploeg.

Cavendish de snelste in niet te voorkomen massasprint

De manschappen van Jumbo-Visma meldden zich in de laatste vijf kilometer ook voorin het peloton. Werkend voor Dylan Groenewegen probeerden zij hun goede positie te behouden. Door een aantal bochten reed het peloton in de laatste drie kilometer op een lang lint. Ewan zat in perfecte positie geplaatst.

De mannen van Deceuninck - Quick-Step namen de controle over in de laatste kilometer, maar ze gingen heel vroeg, waardoor er twijfel ontstond bij Michael Morkov, de lead-out van Cavendish. Ewan kwam er niet aan te pas. Merlier reed helemaal rechts van de weg, Cavendish helemaal links. Vanaf de vaste camera leken ze constant gelijk op te gaan, maar Cavendish stak na de finish resoluut zijn hand omhoog. Hij won de laatste rit!

Uitslagen etappe 5 Baloise Belgium Tour 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws