Bauhaus verschalkt Ewan en Matthews in door valpartij ontsierde rit Tour Down Under Wielrennen
Wielrennen

Bauhaus verschalkt Ewan en Matthews in door valpartij ontsierde rit Tour Down Under

Bauhaus verschalkt Ewan en Matthews in door valpartij ontsierde rit Tour Down Under

Phil Bauhaus heeft namens Bahrain Victorious de eerste rit in lijn van de Tour Down Under op zijn naam geschreven door Michael Matthews (Jayco-AlUla) en Caleb Ewan (Australische selectie) voor te blijven. De etappe eindigde in een massasprint, nadat de dag onstsierd door enkele valpartijen, met Robert Gesink (Jumbo-Visma) als grootste slachtoffer.

Hectisch met de hoofdletter H: zo mogen we de eerste rit in lijn van de Tour Down Under het beste omschrijven. Al vanaf het moment dat het startschot klonk, was het koers. Luke Plapp, toch één van de topfavorieten voor het eindklassement, demarreerde direct vanaf dat moment. Zijn poging werd geneutraliseerd door Taco van der Hoorn, maar reken er maar op dat de koppies vanaf dat moment op scherp stonden.

Dag vol valpartijen in Tour Down Under

Dit was ook te zien aan het aantal valpartijen. Al snel kwamen uiteindelijke winnaar Bauhaus, Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) en Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) in aanraking met het asfalt. Daar was ook Patrick Bevin, kopman van Team DSM, bij betrokken. Bevin besloot de koers te verlaten, daar hij al last had van een enkelblessure.

Uiteindelijk was het Nans Peters die de eenzame koploper van de dag werd, terwijl daarachter meerdere ploegen de handen ineen sloegen om het peloton bij elkaar te houden. Plapp en Ethan Hayter sloegen ondertussen namens INEOS Grenadiers een slagje bij de tussensprints, waar ook Matthews zich mengde. Verder bleef het wel wat nerveus, wat een nieuwe valpartij met onder meer Sjoerd Bax en Finn Fisher-Black (UAE-Team Emirates) veroorzaakte.

Even later zagen we de zwaarste tuimelperte van de dag: in het gedrum voorin het peloton maaide de Fransman Alex Baudin (AG2R Citroën Team) Gesink omver, die vervolgens vol op zijn hoofd viel. Ook ploeggenoten Timo Roosen en Tim van Dijke werden, zonder al te veel erg, meegenomen in de crash. Gesink zelf deed vlug zijn helm af, wat al snel in de richting van een jammerlijke opgave in deze Tour Down Under wees. Even later kwam dat bericht dan ook.

Deze valpartijen maakte het peloton er op de wegen rond Tanunda niet rustiger op. Op de laatste beklimming van Menglers Hill (zo'n vijf kilometer aan 3,5 procent) wilde iedereen op de voorste rijen zitten, waar slechts plek was voor enkele renners. Ewan zat daar wel constant, waarmee de rappe Australiër de concurrentie alvast wat intimideerde met zijn vorm. Wel verloor hij lead-out Jarrad Drizners even later met pech.

Bij het ingaan van de laatste drie kilometer was het een komen en gaan van sprinttreintjes, zonder dat één ploeg echt de forcing wist te voeren. Mattia Cattaneo (Soudal-Quick Step) trok het peloton vervolgens de slotkilometer in, waarna Intermarché-Circus-Wanty met drie man sterk kwam opzetten. Ook Michael Matthews zat goed gepositioneerd, terwijl Meeus op plek twintig voor een tweede keer ten val kwam. Chris Harper denderde namens Jayco-AlUla ook over de vallende Meeus heen.

Campbell Stewart trok de boel in de laatste lijn op een lint, waarna Bauhaus Matthews verraste met een vroege aanzet. Uiteindelijk kwam ook Ewan in extremis nog opzetten, wat ervoor zorgden dat de drie zij aan zij de finish overschreden. Bauhaus bleek als eerste zijn wiel over de meet te drukken.

Uitslag etappe 1 Tour Down Under 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws