Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2023 | Zetten ploegen van Hayter en Matthews bergop druk op Ewan en co? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2023 | Zetten ploegen van Hayter en Matthews bergop druk op Ewan en co?

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2023 | Zetten ploegen van Hayter en Matthews bergop druk op Ewan en co?

Na een verrassende proloog 'begint de Tour Down Under nu echt', aldus leider Alberto Bettiol. Normaliter moet de Italiaan deze eerste rit in lijn door kunnen komen, daar de sprinters de grootste kans hebben om te zegevieren. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over.

Parcours etappe 1 Tour Down Under 2023

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2023 | Zetten ploegen van Hayter en Matthews bergop druk op Ewan en co?

Na de korte, maar snelle proloog is het op dag twee tijd voor het langere werk in de Tour Down Under. De organisatie heeft een rit van 150 kilometer uitgetekend rondom Tanunda, verdeeld over vijf plaatselijke ronden en een aanloopfase. In deze ronde moeten de coureurs dus ook vijfmaal Menglers Hill, een beklimming van 4,8 kilometer aan 3,5 procent, overwinnen. Niet al te steil dus, maar dat is de afdaling van deze beklimming wel. Opletten geblazen, dus.

Al bij al verwachten we niet dat deze heuvel al te veel problemen op gaat leveren in deze eerste rit in lijn van de Tour Down Under, waarin de sprintersteams de boel bij elkaar zullen willen houden. Veel échte kansen krijgen de rappe mannen namelijk niet in de 2023-editie van de Australische rittenkoers, en elke kans is er één. De timing zal dan wel goed moeten zijn, daar het in de slotkilometer nog vies lichtjes bergop loopt op Murray Street in Tanunda.

De laatste honderden meters op Murray Street, Tanunda.

Tijden
Start: 11.30 uur (02.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 15.15 uur (05.45 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 1 Tour Down Under 2023

Waar de coureurs in de proloog nog te maken kregen met wat regen, lijkt het op de tweede dag van de Tour Down Under droog te blijven. De temperaturen zijn met zo'n 20 graden Celsius zeer aangenaam te noemen, terwijl de wind in de slotmeters schuin in de rug blaast en op Menglers Hill juist in het nadeel. Allemaal voordelen voor de rappe mannen.

Favorieten etappe 1 Tour Down Under 2023

De topfavoriet voor deze rit komt toch wel uit eigen land. Caleb Ewan bewees op respectievelijk het Australisch kampioenschap en de Schwalbe Classic dat het met zowel zijn klimmers- als sprinterbenen wel goed zit. Nadeeltje kan zijn dat hij het niet met zijn eigen Lotto-Dstny-trein moet doen, maar met de Australische selectie. Al zijn die mannen er stuk voor stuk ook op gebrand om er het beste van te maken.

In de Schwalbe Classic bleef Ewan Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) voor, die ook voor deze etappe normaliter allemaal aangestipt mogen worden. Groves en Bauhaus kwamen daar niet uit het wiel van de kleine Ewan, terwijl Meeus met een uiterste krachtinspanning nog heel sterk op kwam zetten in de slotmeters.

Kaden Groves kan zijn eerste zege voor Alpecin-Deceuninck boeken
Kaden Groves kan zijn eerste zege voor Alpecin-Deceuninck boeken

Toch willen we niet uitsluiten dat er op Menglers Hill tempo gemaakt gaat worden, waarbij we in eerste instantie aan de ploegen van Jayco-AlUla en INEOS Grenadiers denken. Zij beschikken met Michael Matthews en Ethan Hayter over jongens die baat kunnen hebben bij een wat zwaardere race en kunnen met bonificatieseconden ook een zaak doen voor het klassement.

Bryan Coquard (Cofidis) en Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) kunnen ook een heuveltje over, evenals de wat jongere Fransman Paul Penhoët van Groupama-FDJ. Hij is net als Corbin Strong (Israel-Premier Tech) een talent dat in deze Tour Down Under wel eens door kan breken. Ook Marius Mayrhofer (Team DSM) plaatsen we in dat rijtje, al heeft hij net als pakweg Gerben Thijssen (Intermarché-Circus, Wanty, let op hem!) en Martin Laas (Astana) wel baat bij een wat vlakkere aanloop en sprint.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de eerste rit in lijn van de Tour Down Under? 

Topfavoriet: Caleb Ewan (Australië)
Outsiders: Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Michael Matthews (Jayco-AlUla) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Long shots: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Bryan Coquard (Cofidis) en Paul Penhoët (Groupama-FDJ)

Poll

Wie wint de eerste rit in lijn van de Tour Down Under?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws