België boven in Tour de France: Lampaert knalt naar zege in openingstijdrit, Van Aert tweede Wielrennen
Wielrennen

België boven in Tour de France: Lampaert knalt naar zege in openingstijdrit, Van Aert tweede

België boven in Tour de France: Lampaert knalt naar zege in openingstijdrit, Van Aert tweede

Yves Lampaert heeft zich in Kopenhagen verrassend genoeg gekroond tot eerste ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk en mag dus de eerste gele trui aantrekken. Wout van Aert werd tweede, Tadej Pogacar derde.

Op de natte wegen in de Deense hoofdstad was het vanaf het begin spannend, daar enkele schaduwfavorieten vanwege de regen vroeg in het schema zaten. Bauke Mollema was de eerste, kort opgevolgd door Stefan Bissegger, één van de favorieten voor deze rit.

Bissegger ging na enkele bochten al tegen het asfalt en kuste de grond even later nogmaals, waardoor hij direct wist dat het niet voor hem ging zijn. Mollema zette wel een prima tijd neer aan de finish, maar die werd al snel van de tabellen geveegd door een landgenoot: Mathieu van der Poel benutte zijn stuurmanskunsten in de technische zonde en dook vier seconden onder de tijd van Mollema.

Inmiddels begon het al een stuk harder te regenen, wat misschien net het beetje extra was dat Primoz Roglic miste ten opzichte van Van der Poel. Hij kwam drie seconden tekort, terwijl regenspecialist Mads Pedersen enkele minuten later twee seconden te traag deed over de dertien kilometer.

Specialisten bijten tanden stuk in de regen

Specialisten als Stefan Küng en Geraint Thomas, die in 2017 nog de openingstijdrit won, beten eveneens hun tanden stuk op Van der Poel zijn tijd. Jonas Vingegaard moest twee seconden toegeven op Van der Poel, die zo de eerste lading hindernissen overleefde. Opvallend was het feit dat veel mannen juist in het technische gedeelte wat tijd goedmaakten op de Nederlander.

Het was wachten tot het blokje Ganna-Van Aert-Pogacar, die na elkaar iets na vijven startten. De drie musketiers kwamen daar respectievelijk op de zesde, vierde en tiende plek door, op dat moment. Alles lag op dat moment echter nog op een zakdoek, maar aan de finish lag het definitieve oordeel net wat anders: Ganna pakte plek één, gevolgd door Van Aert. Pogacar kwam binnen op de virtuele tweede plek.

Van Aerts ploeggenoot Christophe Laporte dook even later op het tussenpunt onder de tijd van de Belg, maar even later voltrok zich het noodlot voor de Fransman: hij gleed uit en werkte de rest van de chrono gedesillusioneerd af. Enkele minuten later kregen we een nieuwe wending in dit tijdritverhaal, met plots een nieuwe toptijd: Lampaert denderde in drogere omstandigheden onder de tijd van Van Aert door.

Lampaert kon na afloop zijn geluk niet op, maar op dat moment moesten er nog altijd vijftig renners doorkomen. En, belangrijker nog, het begon meer en meer op te drogen in de hoofdstad van Denemarken. Waar er verwacht werd dat het in het begin droog zou blijven, wees de realiteit juist praktisch het tegenovergestelde uit.

Na Lampaert volgde de grote leegte, met het gros van de knechten/sprinters die zonder persoonlijke ambities in deze tijdrit van start gingen. Zijn zege kwam in het laatste uur dan ook absoluut niet meer in gevaar, waardoor Quick Step-Alpha Vinyl tegen de voorspellingen in ging lopen met de eerste gele leiderstrui.

Uitslag etappe 1 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 1 in de Tour de France 2022 terug via ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws