Beresterke Van Aert misrekent zich in finale Tour of Britain en ziet Tiller er met de bloemen vandoor gaan Wielrennen
Wielrennen

Beresterke Van Aert misrekent zich in finale Tour of Britain en ziet Tiller er met de bloemen vandoor gaan

Beresterke Van Aert misrekent zich in finale Tour of Britain en ziet Tiller er met de bloemen vandoor gaan

Rasmus Tiller (Uno-X) heeft in Gloucester de voorlaatste etappe van de Tour of Britain naar zijn hand weten te zetten. Wout van Aert plaatste meerdere aanvallen in de finale, waarna een versnelling op vier kilometer van het einde de cruciale leek. In de slotkilometer werd hij echter nog ingerekend, waana Tiller Danny van Poppel klopte.

Ein-delijk: na zes biljartvlakke ritten trok de Tour of Britain dan eindelijk het heuvelachtige slotweekeinde in. Veel fans uit Groot-Brittannië keken uit naar een rechtstreeks duel tussen leider Van Aert en uitdager Tom Pidcock, maar die kwamen stuk voor stuk bedrogen uit. De Brit van INEOS Grenadiers moest voor aanvang van de rit namelijk aankondigen dat hij niet op zou stappen.

Zadelpijn had hem al de hele week gehinderd op de fiets, waarna de medische staf van de geplaagde miljoenenformatie besloot dat verder fietsen onverstandig zou zijn. De teleurgestelde Pidcock richt zich nu op een volledig herstel, terwijl zijn ploeggenoten zaterdag opstapten voor de 171 kilometer lange zevende rit van deze Tour of Britain.

De tactiek van INEOS veranderde natuurlijk wel wat door de absentie van Pidcock, dus werd Ben Turner meegestuurd in de vroege vlucht. Abram Stockman (TDT-Unibet), Mark Donovan (Q36.5), Ryan Christensen (Bolton) en Liam Johnston (Trinity) slopen mee, terwijl er in het peloton een valpartij van Jos van Emden gemeld werd. Ondanks die crash hield Jumbo-Visma de voorsprong op circa drie minuten.

Sheffield als schaduw voor Van Aert

Dat gat werd gereduceerd in aanloop naar Crawley Hill, de scherprechter van de dag met zijn lengte van 1,7 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent. De koplopers begonnen daar met één minuut voorsprong aan, terwijl Olav Kooij daarachter het pad plaveide voor Van Aert. Die begon er vrij vroeg aan met een versnelling, maar zag bij het omkijken Magnus Sheffield en nog wat andere coureurs in zijn spoor zitten, die niet wensten mee te werken met Van Aert. Daardoor liep de vlucht van de dag, met Sheffields ploegmaat Turner, weer uit.

Zodoende kwamen er nog andere coureurs terug, met Nathan Van Hooydonck als werkmier voor Van Aert. Achter de Belg zaten echter drie kloeke INEOS-coureurs, afstoppend voor Turner. Op elf kilometer van de meet plaatste Van Aert echter een nieuwe uitval, ditmaal in zijn uppie. De hardrijder reed de longen uit zijn lijf, maar moest Turner en Donovan vanuit de kopgroep in zijn wiel toestaan.

Stephen Williams kwam even later ook nog aansluiten, waarna ze met vier wel doorreden. Daar kwamen nog enkele pionnen bij, met onder meer Nils Politt van BORA-hansgrohe. Ook hier was Van Aert niet direct tevreden mee en een nieuwe uitval volgde, ditmaal met meer succes. Met nog vier kilometer te gaan liet hij de hele boel achter zich met een stevige aanzet, waarna je de hoofden in de achtergrond één voor één zag buigen. Politt plooide zich echter nog dubbel en reed het gat dicht, waarna diens kopman Danny van Poppel afgetroefd werd door Tiller. Van Aert is wel nog leider.

Uitslag etappe 7 Tour of Britain 2023 

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws