Bernal komt tijdens ouverture Ronde van Hongarije opnieuw ten val, Groenewegen wint rit Wielrennen
Wielrennen

Bernal komt tijdens ouverture Ronde van Hongarije opnieuw ten val, Groenewegen wint rit

Bernal komt tijdens ouverture Ronde van Hongarije opnieuw ten val, Groenewegen wint rit

Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) heeft de openingsrit van de Ronde van Hongarije weten te winnen. De Nederlander toonde zich de snelste in een massasprint in de ouverture van de rittenkoers in Midden-Europa. Egan Bernal en Luke Plapp kwamen in de slotfase zwaar ten val namens INEOS Grenadiers.

Wie het sprintersveld van de Ronde van Hongarije erbij pakt, zou bijna zeggen dat er een vliegtuig per ongeluk naar deze wedstrijd is gevlogen in plaats van de Giro d'Italia. Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), Groenewegen (Jayco AlUla), Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Caleb Ewan (Lotto-Dstny) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), allemaal verschenen ze aan de start.

De coureurs gingen van start in Szentgotthárd, luttele kilometers van de grens met Oostenrijk. 168 kilometer later zou er na een dag over overwegend vlakke wegen opnieuw gesprint worden in diezelfde plaats. Ondanks die wetenschap besloten vijf coureurs er voor te gaan rijden: Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen-Baloise), Charles Planet (Novo Nordisk), Bálasz Rósa (Epronex) en Zeteny Szijarto (UC Monaco) kregen echter niet al teveel ruimte.

Tim Declercq maakt korte metten met dromen van vluchters

In het peloton zagen we met name Tim Declercq (Soudal Quick-Step) de controle pakken, al kreeg El Tractor ook de nodige hulp van andere formaties die welwillend stonden tegenover een spurt. Hierdoor werd het kwintet vluchters op 27 kilometer van de finish ingerekend, waarna de focus stilaan op de spurt kon.

Lotto-Dstny zette de trein op de rails met nog tien kilometer voor de boeg, waarna de andere spurtersploegen zich ook begonnen te mengen in de strijd. BORA-hansgrohe en Soudal Quick-Step waren twee ploegen die zich ook op de eerste rij konden zetten, op de vrij smalle wegen richting de finish.

Bij het ingaan van de laatste drie kilometer werd Dylan Groenewegen een beetje weggedrukt, wat tot een schokgolf leidde tot het peloton. Eén man ging daarbij tegen de grond, al raakte Groenewegen de lijn ook een beetje kwijt in de chaos. Dat zorgde voor nog een crash, ditmaal met pakweg 25 renners. Onder andere Plapp, Bernal en Yves Lampaert lagen daar met veel pijn bij, waarbij die eerste twee lang bleven staan. De Colombiaan was zichtbaar aangeslagen, maar bereikte enkele minuten later wel de finish.

Verslag gaat verder onder de video.

Ondertussen werd er vooraan 'gewoon' gespurt, met Danny van Poppel op kop. Bennett begon daarbij op kop, met Groenewegen en Bauhaus die kwamen opzetten. Op de meet bleek Groenewegen de snelste.

Uitslag etappe 1 Ronde van Hongarije 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws