Big boss Ben is back! Giro-revelatie Healy soleert op typerende wijze naar dubbelslag in koninginnenrit Luxemburg Wielrennen
Wielrennen

Big boss Ben is back! Giro-revelatie Healy soleert op typerende wijze naar dubbelslag in koninginnenrit Luxemburg

Big boss Ben is back! Giro-revelatie Healy soleert op typerende wijze naar dubbelslag in koninginnenrit Luxemburg

Ben Healy heeft op knappe wijze de koninginnenetappe in de Ronde van Luxemburg naar zich toegetrokken. De Ier van EF Education-EasyPost reed op dertig kilometer van de finish weg uit de groep met favorieten, ging op en over vroege vluchter Bastien Tronchon en soleerde glansrijk naar een dubbelslag.

Nadat op woensdag en donderdag respectievelijk Corbin Strong (Israel-Premier Tech) en Jenthe Biermans (Arkéa Samsic) er met de ritzege vandoor gingen, stond op vrijdag 22 september de koninginnenrit in de Luxemburgse rittenkoers op het programma. Vanuit startplaats Mertert trok het peloton over een afstand van 168 kilometer in de richting van Vianden, een populair toevluchtsoord voor toeristen en dagjesmensen. De Montee de Niklosberg (3,6 kilometer aan gemiddeld 7,7 procent) diende als scherprechter van de dag, temeer omdat het onding maar liefst drie keer bestegen diende te worden. Ook de laatste kilometer richting de nabij het kasteel van Vianden getrokken finishlijn liep venijnig omhoog, waardoor het vooral uitkijken was naar de puncheurs.

De etappe ging iets later dan gepland van start, daar twee ploegen in het verkeer waren opgehouden. Om 13.00 uur werd dan (eindelijk) het startsein gegeven voor rit numero drie. Het duurde even vooraleer er een eerste kopgroep ontstond, maar na circa 25 kilometer was dat dan toch het geval. Tronchon (AG2R Citroën Team). Oliver Knight (Cofidis), Rémy Mertz (Bingoal WB), Gilles De Wilde (Team Flanders-Baloise) en 'bergkoning' Matz Wenzel (Leopard) vormden de vijfkoppige kopgroep van de dag, die een maximale voorsprong van vier minuten bijeen wist te fietsen.

Tronchon toont zich de sterkste vroege vluchter, maar er staat geen maat op Healy

Naarmate de finish dichterbij kwam, zagen de vluchters hun voorsprong met rasse schreden slinken. Het kwintet probeerde zich kranig te weren, al werd op iets minder dan 33 kilometer van de aankomst het merendeel van de tête de la course bij de lurven gevat. Enkel Tronchon wist nog voor het peloton - of wat daar door het selectieve parcours nog van over was - uit te blijven rijden. Vanuit het peloton (lees: elitegroepje) was het Healy die als eerste de knuppel in het hoenderhok durfde te gooien. De goedlachse Ier sloot in een mum van tijd aan bij Tronchon, wat resulteerde in een 'nieuwe' kopgroep van twee.

Op 18 kilometer van de meet reed Healy dusdanig hard door op een oplopende strook dat Tronchon zijn wagonnetje niet meer kon aanhaken. De Giro-revelatie was derhalve begonnen aan een solo-onderneming, een missie die hij uiteindelijk op 'Healyesque' wijze met succes wist te volbrengen. Tegenaanvallen uit de groep der favorieten (Dylan Teuns, Marc Hirschi) kwamen te laat: het Vlaams-Zwitserse duo moest vechten om plek twee, op twintig seconden achterstand van de Ierse dagwinnaar, die ook een heuse dubbelslag sloeg. Hirschi finishte als tweede, Teuns werd derde.

Uitslag etappe 3 Ronde van Luxemburg 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws