Bodyguard Van Aert trekt eindzege Roglic over de streep, Yates pakt slotrit Wielrennen
Wielrennen

Bodyguard Van Aert trekt eindzege Roglic over de streep, Yates pakt slotrit

Bodyguard Van Aert trekt eindzege Roglic over de streep, Yates pakt slotrit

Primoz Roglic mag na een waar slagveld in de slotetappe de eindzege van Parijs-Nice bijschrijven op zijn palmares. De Sloveense coureur had in de vorm van Wout van Aert een perfecte bodyguard. Het berewerk van de Belg kon echter niet voorkomen dat de dagzege naar Simon Yates ging.

Hoewel we Parijs-Nice vaak 'de Koers naar de Zon' noemen, was daar in deze editie niets van te merken. Juist op de slotdag van de Franse rittenkoers kregen de renners te maken met flink wat regen en wind. Niet de meest ideale omstandigheden om renners gemotiveerd aan de start te brengen dus. Misschien dat het een reden was voor een nieuwe golf aan opgaves op de slotdag. Door alle uitstappers haalde geen enkele ploeg voltallig de finish in Nice.

Jumbo-Visma dunt het peloton keihard uit

Verschillende renners probeerden wel aan te vallen, maar niemand wist echt weg te komen. Een poging met Bauke Mollema en Van Aert wist op die manier geen stand te houden. De aanvalslust van de Belg zorgde er echter wel al voor dat hij zich verzekerde van de groene trui. Een mooie bijvangst voor de toch al succesvolle week van Jumbo-Visma.

Jumbo-Visma bleef vervolgens goed betrokken in het spel, maar dan in een controlerende rol. Waar sommige renners probeerden te demarreren, liet de Nederlandse ploeg van klassementsleider Roglic geen ontsnappingen toe. Door het hoge tempo van de gele brigade ontstonden er echter wel wat scheurtjes in het peloton. Niet iedereen kon de snelheden meer bijbenen.

Waar Jumbo-Visma het peloton keihard aan het uitdunnen was, kregen sommige renners te maken met pech of andere ongemakken. Mauri Vansevenant ging tegen het asfalt, João Almeida moest in de achtervolging een gat dichten en Aleksandr Vlasov kreeg medische assistentie. Ook de ploeg van de leider bleef niet gespaard: Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck moesten de wedstrijd verlaten. Het was intussen een waar slagveld geworden.

Martínez kiest de aanval, Van Aert de bodyguard

Met nog vijftig kilometer te gaan besloot Daniel Felipe Martínez zich niet zomaar neer te leggen bij een derde plaats in het eindklassement. Hij probeerde te ontsnappen aan de controle van Jumbo-Visma, maar een sterke Van Aert pareerde zijn aanval. De sterke Belg zorgde er op zijn beurt voor dat amper nog mensen in het wiel hingen. Alleen Martínez zelf, gele trui Roglic, Simon Yates en Nairo Quintana slaagden daarin.

Met Van Aert erbij was de elie-groep verzekerd van een strak tempo. De groene trui was in zijn eentje verantwoordelijk voor het kopwerk, zodat zijn kopman en de concurrenten alleen maar aan het wiel hoefden te hangen. Bij Roglic, Quintana en Yates ging dat goed, maar niet bij Martínez. De Colombiaan kreeg op een lullig moment te maken met een lekke band en zag de groep vervolgens bij hem wegrijden. Hij wist ze niet meer terug te pakken.

Yates gaat solo op Col d'Èze

Alleen de Col d'Èze kon Roglic vervolgens nog in de problemen brengen. Na een speldenprikje van Quintana volgde een kloeke overname van Yates. De Brit van Team BikeExchange-Jayco wist vrijwel direct vijftien seconden voorsprong op zijn tegenstanders te pakken. De Sloveense klassementsleider had niet direct een reactie, maar hield wel Van Aert achter de hand.

Yates maakte daarmee de strijd om de eindzege van Parijs-Nice nog bijzonder spannend. De ene helft van de fietsende tweeling wist richting de top van de beklimming zijn voorsprong wat extra uit te breiden. Van Aert reed ondertussen als een derny Roglic naar boven. Langzaam ging dat zeker niet, want Quintana moest onder aanvoering van de Belg de rol lossen. Het verschil op de top? 25 seconden in het voordeel van Yates.

Van Aert beperkt de schade voor Roglic, Yates pakt dagzege

Ook in de afdaling van de Col d'Èze moest Van Aert het vuile werk voor zijn kopman opknappen. Hij hield daarmee de opgelopen schade meer dan beperkt. Sterker nog, ondanks al het harde werk dat de Belg al geleverd had, wist hij weer iets dichter bij Yates te komen. Toen eindelijk ook Roglic zich wat begon te bemoeien met de achtervogling, ging het verschil helemaal hard naar beneden.

Yates bleef alles geven wat hij had, maar zijn voorsprong was bij het ingaan van de laatste drie kilometer teruggelopen tot minder dan tien seconden. De achtervolgers hadden de eenzame vluchter op de rechte stukken in het vizier, maar kregen hem niet te pakken: de zege was voor Yates.

Van Aert finishte voor Roglic nog op de tweede plek. In een achtervolgend groepje finishte Brandon McNulty als vierde. Quintana en Martínez waren nog door deze renners ingelopen en finishten niet in de top tien van de dag. Die laatste verzekerde zichzelf nog wel van het brons op het eindpodium.

Snel meer.

Uitslag etappe 8 Parijs-Nice 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws