Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2023 | Opvallend weinig straffen en boetes in drie weken koers Wielrennen
Wielrennen

Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2023 | Opvallend weinig straffen en boetes in drie weken koers

Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2023 | Opvallend weinig straffen en boetes in drie weken koers

Weggooien van afval, verboden houdingen op de fiets, plakbidons, of een schouderduw in aanloop naar een massasprint; er kan tijdens een koers van alles gebeuren. Zeker in een grote ronde, zoals de Vuelta a España, zijn de belangen groot, en dus ook de nervositeit bij de renners. In de Leiderstrui hield drie weken lang voor u bij wie er tijdens de etappes over de schreef gingen en met welke straf hun overtreding gepaard ging.

Een renner kan om verschillende redenen een straf krijgen van de jury. Een vaak voorkomende reden is het weggooien van voedsel en bidons. Op het parcours zijn hiervoor speciale zones. Mocht een renner toch buiten deze zones zijn afval weggooien, dan kan hij daar beboet voor worden. Verder worden boetes vaak uitgedeeld voor een plakbidon. De coureur spaart daarbij de benen door zich bij het overhandigen van een bidon zich mee te laten voeren door de ploegleidersauto. Hedendaags moeten renners ook letten op de houding die ze op de fiets aannemen. Zo zijn de tijdrithouding (polsen over het midden van het stuur leggen) tijdens een etappe en de ‘super-tuck’ (in een afdaling op de bovenbuis zitten) sinds vorig jaar niet meer toegestaan.

Boetes zijn niet het enige strafmiddel dat de jury kan toepassen. Zo kunnen ze ook tijdstraffen uitdelen of punten in mindering brengen betreffende nevenklassementen zoals het puntenklassement of de bergtrui. Verder zijn ook de UCI-ranking-punten van een renner niet veilig bij zware, of herhaalde overtredingen. Hoe ernstiger de overtreding, of hoe vaker een overtreding in een etappe, leidt dus ook tot een zwaardere straf. Het uiterste strafmiddel is wat dat betreft diskwalificatie.

Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2023

Etappe 21 - zondag 17 september 2023: Hipódromo de la Zarzuela - Madrid (101,5 km)

De jury had het niet al te druk deze Vuelta. Ook op de slotdag bleef het juryrapport leeg.

Etappe 20 - zaterdag 16 september 2023: Manzanares El Real - Guarrama (207,8 km)

Net als een dag eerder was het voor de wedstrijdjury geen drukke dag. Ze konden het boeteboekje wederom op zak houden. Wel werden weer de nodige fietsen gecontroleerd op technologische fraude, maar ook deze keer wisten de controleurs niets te ontdekken.

Etappe 19 - vrijdag 15 september 2023: La Bañeza - Íscar (177,1 km)

In de sprintetappe naar Íscar deelde de jury geen boetes uit. Wel werden er 47 fietsen uitgepikt voor een controle op technologische fraude. Acht fietsen werden gecheckt middels röntgenstralen. De controle bracht geen onregelmatigheden aan het licht.

Etappe 18 - donderdag 14 september 2023: Pola de Allande - La Cruz de Linares (178,9 km)

De achttiende rit van de Vuelta was de laatste bergrit, waarin de jury drie boetes uitdeelde. Fabio Felline (Astana Qazaqstan Team) en een niet te identificeren coureur van Lotto-Dstny werden voor 500 Zwitserse frank op de bon geslingerd voor het weggooien van een bidon op een plek waar dat niet is toegestaan, terwijl Julius Johansen (Intermarché-Circus-Wanty) 200 Zwitserse frank moet aftikken voor het urineren op een plaats waar dat niet mocht.

Etappe 17 - woensdag 13 september 2023: Ribadesella/Ribeseya - Alto de L'Angliru (124,4 km)

De etappe naar de Alto de l'Angliru werd in een moordend tempo afgewerkt. Ritwinnaar Primoz Roglic kwam zo'n twintig minuten voor de verwachte eindtijd boven op de Angliru en in de beginfase van de wedstrijd was er een spervuur aan demarrages. Een goed moment vinden om te urineren, is dan niet altijd even makkelijk. Zo ondervond ook Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck). De Duitser ging plassen op een publieke plek, waardoor hij 200 Zwiterse Frank boete moet betalen wegens ongepast gedrag.

Etappe 16 - dinsdag 12 september 2023: Liencres Playa - Bejes (120,1 km)

De korte etappe van zo'n 120 kilometer werd aan een razendsnel tempo verreden, dus veel tijd om overtredingen te begaan, was er niet. Wel schreef de jury een drietal boetes uit. Ploegleider Tomás Gil ging op de bon omdat hij verkeerd geparkeerd stond. Zijn boete was met 1000 Zwitserse frank niet mals. Collega van TotalEnergies Lylian Lebreton kwam er met de helft van dat bedrag een stuk beter van af. Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) kreeg een boete van 200 Zwitserse frank voor ongepast gedrag. De Portugees urineerde in bijzijn van publiek.

Etappe 15 - zondag 10 september 2023: Pamplona - Lekunberri (158,3 km)

Ook in de vijftiende etappe zijn er weer boetes uitgedeeld voor het weggooien van afval buiten de toegestane zone. Renner Sylvain Moniquet (Lotto Dstny) en ploegleider Frederik Willems (Alpecin-Deceuninck) kregen daarvoor beiden een boete van 500 Zwitserse Frank. Ook Kenny Elissonde kreeg een boete. De renner van Lidl-Trek moet 200 Zwitserse Frank betalen omdat hij op een ongepaste plek stopte om te urineren.

Etappe 14 - zaterdag 9 september 2023: Sauveterre-de-Béarn - Larra Belagua (156,2 km)

Het juryrapport van de veertiende etappe stond in het teken van afval, in de zin van het weggooien buiten de toegestane zone. Renners Enric Mas, Michael Storer en Rubén Fernández begingen de overtreding en kregen daar een stevige boete van 500 Zwitserse Frank voor. Ook kregen ze alle drie een puntenaftrek van 25 punten op hun UCI Ranking. Ploegleider van BORA-hansgrohe Bernhard Eisel kreeg voor hetzelfde feit een boete van 500 Zwitserse frank. In zijn geval was niet duidelijk om welke van zijn renners het ging.

Etappe 13 - vrijdag 8 september 2023: Formigal - Col du Tourmalet (134,7 km)

De coureurs hebben zich in de Pyreneeën uitstekend gedragen tijdens de dertiende rit. Enkel ploegleiders Christian Guiberteau (DSM-firmenich) en Ken Vanmarcke (EF Education-EasyPost) zijn op de bon geslingerd voor het 'beschadigen van het imago van de sport', lezen we in het communiqué van de organisatie.

Etappe 12 - donderdag 7 september 2023: Olvega - Zaragoza (150,6 km)

Eén renner heeft zich niet goed gedragen woensdag, maar het is niet duidelijk wie. De wedstrijdjury kon er niet achter komen welke renner van Intermarché-Circus-Wanty afval weggooide op een plek waar dat niet mocht en dus moest ploegleider Pieter Vanspeybrouck aftikken. 500 Zwitserse frank is hij lichter.

Etappe 11 - woensdag 6 september 2023: Lerma - La Laguna Negra.Vinuesa (163,2 km)

Ook in de elfde etappe zijn er geen boetes uitgedeeld. Wel is er een uitslag gerectificeerd. In de negende etappe leek Louis Vervaeke (Soudal-Quick Step) ruim zestien minuten te hebben verloren. Dit is gecorrigeerd naar een achterstand van 7.05 minuten, ruim negen minuten verschil.

Etappe 10 - dinsdag 5 september 2023: Valladolid - Valladolid (25,8 km, tijdrit)

Er is in een tijdrit doorgaans geen reden toe en dat bleek ook. Geen boetes en/of waarschuwingen in het jury-rapport na de tiende etappe.

Etappe 9 - zondag 3 september 2023: Cartagena - Collado de la Cruz de Caraveca (184,5 km)

Na een dag zonder boetes was het zondag wel raak. De straffen werden uitgedeeld aan de kleinere Spaanse ploegen. Burgos-BH wekte de meeste ergernis van de jury. Koploper Daniel Navarro en zijn ploegleider David Cantera gingen op de bon voor een plakbidon, die het tweetal elk 200 Zwitserse frank kostte. Cantera kreeg er nog een boete van 500 Zwitserse frank bovenop, omdat hij instructies van de organisatie negeerde. Ook is hij uitgesloten van de elfde etappe, de eerste rit in lijn na de rustdag.

Ook Caja Rujal-Seguros RGA maakte het bont. Net zoals bij Burgos-BH ging het om een samenspel tussen renner en ploegleider. De renner, Golzari Barrenetxea, werd voor 200 Zwitserse frank beboet voor het 'schuilen' achter een volgwagen. Daarnaast kreeg hij een tijdstraf en puntenaftrek in de verschillende nevenklassementen. Voor de ploegleider, Rubén Martínez was er een boete van 500 Zwitserse frank. Ten slotte werden er 39 fietsen op mechanische fraude gecontroleerd. Ze voldeden allemaal aan de reglementen.

Etappe 8 - zaterdag 2 september 2023: Dénia - Xorret de Catí. Costa Blanca Interior (165,0 km)

De jury hield de kaarten op dag acht van de Vuelta op zak.

Etappe 7 - vrijdag 1 september 2023: Utiel - Oliva (200,8 km)

In de zevende etappe werden er wel boetes uitgedeeld. Ploegleiders van Astana Qazaqstan (Alexandr Shefer) en Burgos-BH (Ruben Perez) kregen beiden een boete van 500 Zwitserse Frank. In beide gevallen gooide een renner van de ploeg, die niet geïdentificeerd werd door de wedstrijdjury, afval weg buiten de daarvoor bestemde zones.

Daarnaast kregen Julius Johansen (Intermarché) en Jon Barrenetxea (Caja Rural) een boete. De twee gedroegen zich namelijk slecht tijdens de etappe, door te urineren op een verkeerd moment. Beide heren moesten 200 Zwitserse Frank betalen.

Etappe 6 - donderdag 31 augustus 2023: Vall d'Uixo - Javalambre (181,3 km)

De zesde rit leverde ook geen boetes op.

Etappe 5 - woensdag 30 augustus 2023: Morella - Burriana (186,2 km)

Iedereen gedroeg zich keurig tijdens de vijfde rit van La Vuelta.

Etappe 4 - dinsdag 29 augustus 2023: Andorra la Vella - Tarragona (184,6 km)

In de vierde etappe ging het in het juryrapport niet over de renners, maar over de personen in de volgwagens. Ploegleiders Neil Stephens (Bahrain Victorious) en Gorka Guerricagoika (Cofidis) negeerden een instructie van de jury om barrage te maken. Barrage is dat de jury de volgwagens oproept om langs de kant te gaan staan, bijvoorbeeld als er een sprake is van verschillende groepen, zodat renners niet in het zog kunnen terugkeren. Allebei kregen ze een boete van 500 Zwitserse frank.

Ploegleider Manuele Mori van UAE Team Emirates ging op de bon omdat hij met zijn voertuig een manoeuvre maakte die niet was toegestaan. net als zijn twee collega's mag hij 500 Zwitserse frank overmaken.

Etappe 3 - maandag 28 augustus 2023: Súria - Arinsal (158,5 km)

José Manuel Diaz (Burgos-BH) profiteerde verschillende keren van het zog van een volgwagen en ging daarvoor op de bon. De Spanjaard ontving een boete van 200 Zwitserse frank. Ook kreeg hij twintig seconden straftijd en puntenaftrek in zowel het punten- als bergklassement.

Steve Cummings (ploegleider INEOS Grenadiers) ging op de bon omdat één van zijn renners afval weggooide buiten de toegestane zone. De renner in kwestie kon niet worden geïdentificeerd en zodoende ging de boete van 500 Zwitserse frank naar Cummings. Ten slotte werden veertig fietsen gecontroleerd op mechanische fraude, allemaal voldeden ze aan de criteria van de UCI.

Etappe 2 - zondag 27 augustus 2023: Mataró - Barcelona (181,8 km)

Hoewel de tweede etappe een bijzonder chaotisch verloop kende, stond het aantal overtredingen in schril contrast, namelijk nul. Twee dagen en nog geen boetes. Een grote ronde is weleens anders begonnen. Het juryrapport bevestigde de genomen maatregel van het opnemen van de tijden op negen kilometer van de finish, wegens het slechte weer.

Wel werden de bonificatieseconden in de finale vergeven, al had de jury daar nog de nodige moeite mee. In de strijd tegen technologische fraude werden 39 fietsen getest. Er kwam niks verdachts uit naar voren.

Etappe 1 - zaterdag 26 augustus 2023: Barcelona - Barcelona (14,8 km, ploegentijdrit) 

João Almeida mocht de jury wel een bosje bloemen sturen na de ploegentijdrit. De Portugese renner, die bij UAE Team Emirates het kopmanschap deelt met Juan Ayuso, reed lek in de laatste kilometer. De jury toonde echter genade en zette Almeida in dezelfde tijd als de eersten van zijn ploeg. Hetzelfde gold voor Hugo Hofstetter van Arkéa-Samsic. Voor de sprinter zal het weinig uitmaken, daar het klassement zeker geen ambitie voor hem is. Verder testte de UCI ook verschillende fietsen op mechanische fraude, maar het bracht niets onregelmatigs aan het licht.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws