Breukink piekert over vorm Arensman en is op veel vlakken helder over status en toekomst van Nederlander Wielrennen
Wielrennen

Breukink piekert over vorm Arensman en is op veel vlakken helder over status en toekomst van Nederlander

Breukink piekert over vorm Arensman en is op veel vlakken helder over status en toekomst van Nederlander

Thymen Arensman sloot de eerste week van de Giro d'Italia af op een negende plaats in het algemeen klassement. De 24-jarige Nederlander kende een zwaar openingsweekend en verloor rondom Turijn al meerdere minuten op de rest van de klassementstoppers. Inmiddels staat hij weer negende, na een sterke tijdrit en aankomst op Prati di Tivo. Erik Breukink gaat in De Telegraaf in op de situatie van Arensman, zowel in deze Giro als in het algemeen.

Voor Breukink is het nog gissen wat er misging. De man die in het verleden het Tourpodium haalde is zelfs van mening dat er met de vorm nooit iets mis was bij Arensman. 'Het leek op een soort van kortsluiting in de benen en het hoofd op de eerste de beste beklimming. Als je denkt dat je goed in orde bent, maar het draait dan opeens voor geen meter, dan gebeurt er iets tussen je oren. Het leek erop of Arensman op dat moment het koppie wat te snel liet hangen. Zeker gezien het gegeven dat je hem na een paar dagen weer de oude zag worden. Toen zat hij weer voorin het peloton, rondom zijn kopman Geraint Thomas. Dus van fysiek ongemak of een mysterieuze vormcrisis was bij Arensman geen sprake.'

Arensman tussen hoop en realiteit? 'Hij heeft die status bij INEOS nog niet'

Het was een situatie die Breukink bij zichzelf herkende uit de Tour de France van 1990. Eentje waar hij later alsnog fantastisch in presteerde. Het biedt hoop voor Arensman. 'Zelf heb ik ook weleens een mindere start van een grote ronde gekend. In de Tour de France van 1990 startte ik met een lichte voorhoofdsholteontsteking. Gelukkig bleef het tijdverlies beperkt en was ik na enkele dagen weer de oude. Uiteindelijk werd het de beste Tour uit mijn carrière, met twee ritzeges en een derde plaats in het eindklassement', stelt Breukink.

Het verloop van het openingsweekend voor Arensman maakte echter ook duidelijk wat zijn rol is binnen de ploeg van INEOS Grenadiers, denkt Breukink. 'Opvallend was tevens dat er niemand van de ploeg op Arensman wachtte. Dat gaf meteen duidelijk zijn positie aan. Geen beschermde status dus. Maar zo’n beschermde status moet je natuurlijk ook zelf afdwingen. En dat is Arensman binnen Ineos nog niet gelukt', concludeert Breukink, om af te sluiten met een stukje lof en hoop voor de Nederlander. 'Hij is een zeer sterke tijdrijder en ook bergop staat hij zijn mannetje. Aan het begin van deze Giro zagen velen hem dan ook als een serieuze podiumkandidaat.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws