Buitrago geeft uitleg omtrent van Evenepoel gepakte Teide-KOM, Mohoric verwacht Pogacar 21 dagen in geel Wielrennen
Wielrennen

Buitrago geeft uitleg omtrent van Evenepoel gepakte Teide-KOM, Mohoric verwacht Pogacar 21 dagen in geel

Buitrago geeft uitleg omtrent van Evenepoel gepakte Teide-KOM, Mohoric verwacht Pogacar 21 dagen in geel

Wout Poels is opgenomen in de achtkoppige Tourselectie van Bahrain Victorious, zo heeft de ploeg zondagmiddag laten weten in een persbericht. De Nederlander zal normaliter een belangrijke rol moeten spelen in de klassementsambities van Santiago Buitrago, om wie de ploeg voor het eerst een volledig team heeft gebouwd. De Colombiaan sprak - net als twee ploeggenoten - over zijn ambities in deze Tour.

Poels was beoogd om de Giro d'Italia te rijden in mei, maar daar werd hij lastminute toch voor gepasseerd. 'Voor mijzelf had ik er een mooi doel van gemaakt om een rit te winnen, maar goed: proberen om voor een nieuwe rit in de Tour te gaan is ook leuk', zei hij er recent over tegenover In de Leiderstrui. In de Ronde van Frankrijk won hij vorig jaar nog op fantastische wijze een bergetappe en daar zal hij nu opnieuw op hopen.

De grote vraag zal zijn: hoeveel ruimte krijgt Poels? Buitrago wordt aangekondigd als de grote leider, zoals al vanaf de winter het plan was. Bahrain Victorious acht de tijd rijp voor de 24-jarige Colombiaan om in een grote ronde voor een klassement te gaan. In de Giro d'Italia van 2022 en 2023 was hij rittenkaper en won hij in beide edities één etappe. Hij werd tevens twaalfde en dertiende in het klassement. In de Vuelta a España van vorig jaar testte hij zichzelf voor het eerst als klassementsman en werd hij tiende.

De ploeg zag de potentie en schoof Buitrago naar voren als leider voor de Tour de France in 2024, meteen ook zijn debuut in de grootste wielerkoers van het jaar. Een mooie beloning, die werd bevestigd met ritwinst in Parijs-Nice dit jaar. Buitrago werd verder tweede in de Ronde van Valencia en elfde in de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné.

'Ik ben enthousiast voor mijn eerste Tour de France. De ploeg en ik hebben hard gewerkt op hoogte in Andorra, want we zullen vanaf de eerste etappe klaar moeten zijn. Het wordt een zware openingsweek en dat is goed voor mij. Ik hoop dat mijn ervaring in de Giro mij helpt in deze Tour. Ik ga voor het klassement, maar weet ook dat de concurrentie sterk is. Ik weet echter dat als ik mijn race kan rijden, ik met de besten kan zijn en op de witte trui en mogelijk een ritzege kan mikken', aldus een zeer ambitieuze Buitrago in het persbericht van de ploeg.

Daags voorafgaand aan de ronde schoof de kopman ook aan op de persconferentie, waar In de Leiderstrui hem vroeg naar de Teide-KOM die hij eind mei realiseerde bij zijn eerste hoogtestage ter voorbereiding op de Tour. Buitrago deed daar liefst 1.20 minuut sneller dan Remco Evenepoel, maar zijn rit werd geflagged en zodoende uit de Strava-ranglijsten gehaald. Toch lijkt hij hem toch echt op eigen kracht behaald te hebben.

'Het klopt', stelt hij met grote glimlach. 'Ik wilde die Teide-KOM graag hebben, omdat het een klim is die ik ontzettend leuk vind om te doen. Op de laatste dag van de hoogtestage vertelde ik het tegen mijn ploeggenoten dat ik het wilde proberen, dus bij terugkomst in het hotel pakte ik direct mijn Garmin om te kijken of het gelukt was. Dat was, want ik zag dat Remco op de tweede plek stond. Maar, daar wil ik bij zeggen: de Tour de France is nog wel wat anders dan Strava', aldus de vriendelijke klimmer.

Lees verder onder het Strava-screenshot.

Bilbao en Mohoric verwachten zwaar openingsweekeinde van Tour de France

Buitrago krijgt, net als de jonge Antonio Tiberi in de Giro d'Italia, een ijzersterke ploeg mee. Naast Poels zijn Pello Bilbao en Jack Haig de sterke klimmers van dienst. Phil Bauhaus mag net als in de Giro gaan sprinten, met Fred Wright en Matej Mohoric als sterke mannen voor de overgangsetappes. Nikias Arndt is er ook bij en zal zowel Bauhaus als Buitrago kunnen helpen op het vlakke.

Dat Bahrain Victorious naast een klassement ook op etappezeges zal mikken, lijkt met mannen als Bilbao, Poels, Mohoric, Wright en Bauhaus een zekerheid. 'Mijn ambitie is om nog een etappe te winnen', zegt Bilbao al, nadat hij vorig jaar een rit won en zesde werd in de Tour. 'Ondertussen ga ik mij ook focussen op het klassement, waar ik de best mogelijke race wil rijden', aldus de Bask, die niet de meest perfecte voorbereiding kende op de Ronde van Frankrijk.

Bilbao denkt dat hij er op dag één meteen zal moeten staan. 'Ik verwacht een zeer agressieve openingsrit, net als vorig jaar. Misschien zelfs wel lastiger, omdat UAE-Team Emirates direct de controle zal willen pakken om zo hard mogelijk te rijden zodat Jonas Vingegaard er niet makkelijk in kan komen. Ik denk dat ze zijn limieten op willen zoeken vanaf het begin, omdat hij wellicht nog niet topfit is.'

Lees verder onder de foto.

pello bilbao

Mohoric is het daarmee eens. De Sloveen kan goed dalen en tweemaal komt de rit aan op een vlak slotstuk na een afdaling, maar hij geeft zichzelf weinig kans. 'Die ritten passen niet bij mij. De afdalingen zijn niet technisch genoeg en ik denk dat de beklimmingen te zwaar zullen zijn. Ik denk dat Tadej Pogacar direct zijn stempel wil drukken en in het geel wil staan, om die trui vervolgens niet meer af te geven', aldus Mohoric, die in Monaco wel eens traint met zijn landgenoot.

De wereldkampioen gravel krijgt in rit negen rondom Troyes mogelijk een kans. 'Jammer genoeg heb ik door mijn blessure niet kunnen verkennen, maar ik heb wel feedback gekregen van de mannen die wel hebben verkend namens onze ploeg. Ik zie het als een kans, maar wellicht niet de beste van deze Tour: ik denk dat het ook in een sprint van een kleiner peloton kan gaan eindigen, dus ik verwacht weinig grote verschillen.'

Over gravel gesproken: Mohoric reed recent nog Unbound in de Verenigde Staten, minder dan één maand voor de start van de Tour? 'Dat was een interessante ervaring', stelt hij met een glimlach. 'Het heeft me niet veel gekost in mijn voorbereiding op de Tour en ik heb ervan genoten. Jammer genoeg had ik flinke pech en kon ik niet finishen, maar het was heel leuk en ik ben er goed van hersteld richting de Tour. Na de Ronde van Slovenië voel ik me goed.'

'Ik ga voor een ritzege en zal niet blij zijn als ik terugkom zonder etappe, maar zal ook de ploeg moeten ondersteunen. We hebben mannen voor het klassement en Phil voor de sprints, maar ik denk dat ik via een ontsnapping ook nog wel voor een rit kan gaan', besluit Mohoric, altijd in voor goede teksten.

Selectie Bahrain Victorious - Tour de France 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws