Buitrago overvleugelt Van der Poel en Leemreize: 'Ploegleider zei dat ik moest gaan' Wielrennen
Wielrennen

Buitrago overvleugelt Van der Poel en Leemreize: 'Ploegleider zei dat ik moest gaan'

Buitrago overvleugelt Van der Poel en Leemreize: 'Ploegleider zei dat ik moest gaan'

Santiago Buitrago won woensdag op knappe wijze een bergetappe in de Giro d’Italia. De 22-jarige Colombiaan van Bahrain Victorious was de sterkste van een grote kopgroep. Op de laatste klim achterhaalde hij Gijs Leemreize om vervolgens naar de zege te soleren. Na afloop was Buitrago vanzelfsprekend gelukkig.

De zeventiende etappe was net als de etappe ervoor een zware bergetappe, waarvan het venijn hem vooral in de staart zat met twee flinke beklimmingen. Wederom mochten de vluchters voor de zege strijden. Op de laatste steile beklimming lanceerde Buitrago zijn aanval, waarna hij de ontsnapte Mathieu van der Poel en Leemreize achterhaalde. De laatste liet hij vlak voor de top ter plekke, waarna hij richting de finish alsmaar verder reed van zijn Nederlandse leeftijdsgenoot.

Buitrago had zo eindelijk succes, daar hij eerder in de ronde al eens vijfde en tweede werd, ook toen vanuit een ontsnapping. ‘Ik ben heel emotioneel; het is mijn eerste Giro en dan win ik gelijk een rit’, vertelt Buitrago in het flashinterview. ‘Ik wil iedereen bedanken, de ploeg, mijn familie en vrienden. Ik ben heel erg tevreden.’

Buitrago: 'Roze trui? 'Misschien in de toekomst'

Het zag er op de laatste klim niet uit dat Buitrago de rit nog ging winnen. Hij reed namelijk op anderhalve minuut van Van der Poel en Leemreize. ‘Ik wist dat Van der Poel en Leemreize een voorsprong hadden van 1.30 minuut, dus ik moest de oversteek maken. Mijn ploegleider zei: nu moet je gaan. dat deed ik en ik ben heel blij dat ik het gehaald heb’, aldus Buitrago.

Buitrago is met zijn 22 jaar de jongste Colombiaan die een rit won in de Giro. Ligt de roze trui voor hem in de toekomst in het verschiet? ‘Misschien ooit, ik wil eerst echter van deze overwinning genieten. En dan zie we wel wat de toekomst brengt’, besluit Buitrago.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws