Van der Poel en Leemreize vermaken, maar Buitrago wint; Almeida verliest aansluiting klassement Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel en Leemreize vermaken, maar Buitrago wint; Almeida verliest aansluiting klassement

Van der Poel en Leemreize vermaken, maar Buitrago wint; Almeida verliest aansluiting klassement

Santiago Buitrago heeft op knappe wijze de zeventiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een zware bergetappe - met twee cols van eerste categorie in de finale - kleurden Gijs Leemreize en Mathieu van der Poel de finale. Waar de steilste stroken voor Van der Poel net iets te steil waren om te kunnen winnen, bleef Leemreize solo vooruit en leek hij te winnen. Dat was echter buiten Buitrago gerekend. In het klassement werd er van een top vier een top drie gemaakt, met Richard Carapaz, Jai Hindley en Mikel Landa die João Almeida op achterstand reden na een mooi gevecht.

De regen kwam met bakken uit de hemel en de renners wisten dat ze meteen vanuit de start moesten klimmen. Ongecategoriseerd, maar het peloton sloeg in de eerste kilometers meteen uit elkaar. Thymen Arensman was namens DSM de aanstichter van een enorme kopgroep, die uiteindelijk aandikte tot maar liefst 25 namen. Daarbij onder vijf Nederlanders, met naast Arensman ook Van der Poel, Leemreize, Koen Bouwman en Sam Oomen. Met Giulio Ciccone, Hugh Carthy, Santiago Buitrago en Guillaume Martin waren er ook sterke klimmers van de partij.

Bouwman breidt voorsprong uit, kopgroep breekt

Na de top van het eerste klimmetje kregen we een overzichtelijke koers, met 25 renners voorop en het peloton dat lange tijd maar drie minuten cadeau gaf. Pas na tachtig kilometer moest er weer geklommen worden, met een klim van derde categorie. Op de klim naar Giovo werd er nog niet aangevallen en was de blik gericht op Bouwman en Ciccone. De nummers één en twee uit het bergklassement zouden het gaan uitvechten om de bergpunten, maar het werd een ongelijke strijd. Bouwman was veel frisser en pakte negen punten. Ciccone kreeg er maar vier.

Na de top wachtte Jumbo-Visma niet af en schroefden Bouwman en Leemreize het tempo op in een heuvelachtige fase van zo'n veertig kilometer. Met Jan Hirt en Arensman waren er twee mannen mee die nog kort stonden in het klassement en daar wilden de andere vluchters wel graag vanaf. Bouwman, Oomen, Leemreize én Van der Poel maakten deel uit van een groep van tien die flink doortrok, maar de achtervolgende groep met Hirt en Arensman keerde nog wel terug.

Van der Poel en Leemreize rijden ervan weg

Heel even was er weer sprake van samenwerking, totdat Van der Poel op 66 kilometer van de streep aanviel. Hij was niet zeker van z'n zaak, wilde meer voorsprong en kreeg Martin, Felix Gall en Alessandro Covi mee. De vier reden een klein minuutje weg bij de rest, richting de voet van de Passo del Vertiolo. Dit was een col van eerste categorie, met 11,8 kilometer aan 7,7 procent. Van der Poel en consorten hadden vijftig seconden toen ze eraan begonnen.

Op de klim wachtte Carthy niet af en hij ging er vandoor. Hij kreeg Bouwman, Buitrago, Hirt, Leemreize en Mauri Vansevenant mee en net onder de top reden ze het gaatje naar de voorste vier dicht. Bouwman pakte veertig punten op de klim van eerste categorie, verzekerde zich daarmee al half van de bergtrui, maar het was opnieuw Van der Poel die er vandoor ging. Samen met Leemreize knalde hij de afdaling in en miste hij zelf bijna een bocht. Ze namen alle risico's en met succes. De volgende klim kwam er met de Monterovere al aan en Van der Poel en Leemreize begonnen er met anderhalve minuut voorsprong aan op de eerste achtervolgers.

Leemreize solo, Landa valt aan bij favorieten

Op de klim - 7,9 kilometer aan 9,9 procent - was het Van der Poel die brutaal wegreed van z'n landgenoot en even leek het erop dat de alleskunner een grote bergetappe zou winnen. Richting de top kroop Leemreize echter weer naar Van der Poel toe, om hem uiteindelijk voorbij te rijden. Van der Poel was niet langer een bedreiging voor de nieuwe koploper, maar Buitrago was dat wel. De Colombiaan van Bahrain had een tweede adem gevonden en reed het gaatje steeds verder dicht.

Ook bij de favorieten - die de hele dag in strak tempo hadden gereden - ging het los op de laatste klim. Bahrain Victorious voerde, net als een dag eerder, het tempo op en uiteindelijk was het Landa die de aanval koos. Carapaz en Hindley konden mee, de beste drie in koers. João Almeida moest dan toch afhaken, net als onder meer ook Vincenzo Nibali. Wout Poels bewees nog maar eens een meesterknecht te zijn in de derde week, door bij de grote drie te kunnen blijven.

Twee- en driestrijd in heerlijke finale

Strijd op twee fronten, met eerst vooraan Buitrago die Leemreize bereikte, 500 meter onder de top. De Colombiaan trok z'n shirtje recht voor de afdaling en ging vervolgens hard aan. Leemreize leek nog een beetje energie om te volgen, maar kraakte vlak onder de top dan toch. Buitrago nam een mooie voorsprong mee in de afzink, al gaf Leemreize zeker nog niet op. Nog zeven kilometer om er terug bij te komen, met naast veel afdalen ook hier en daar een beetje klimmen. Het verschil was zo'n tien seconden...

Bij de drie favorieten voor het klassement kregen ze elkaar niet los en werd er maar besloten samen naar de top te rijden. Landa had Poels bij zich, ze hadden in ieder geval Almeida afgeschud. De blik kon op de finale bij de vluchters, want wie ging er winnen? Het was Buitrago, die de hoop bij Leemreize uit de benen reed. De Nederlander zat in de laatste drie kilometer op een halve minuut, voor hem was de tweede plaats het eindresultaat van een knappe dag. Buitrago mocht juichen, met Van der Poel die in de laatste meters nog werd overvleugeld door een sprintende Carapaz en Hindley. Zij smeerden Landa zo nog een paar seconden aan. Almeida verloor 1.08 minuten.

Uitslag etappe 17 Giro d'Italia 2022

Volg LIVE etappe 17 Giro d'Italia in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws