Caleb Ewan geeft zijn zelfvertrouwen een boost door in de Schwalbe Classic naar de overwinning te sprinten Wielrennen
Wielrennen

Caleb Ewan geeft zijn zelfvertrouwen een boost door in de Schwalbe Classic naar de overwinning te sprinten

Caleb Ewan geeft zijn zelfvertrouwen een boost door in de Schwalbe Classic naar de overwinning te sprinten

Caleb Ewan heeft in zijn eerste wedstrijd van het seizoen gelijk toegeslagen. De renner van Lotto-Dstny was de snelste in de massasprint en mag zodoende de Schwalbe Classic 2023 op zijn palmares bijschrijven. Jordi Meeus werd tweede, Kaden Groves derde.

De Schwalbe Classic 2023 en de Tour Down Under zijn traditioneel aan elkaar gekoppeld. Het criterium telt echter niet mee voor het klassement in de Australische zesdaagse rittenkoers (een proloog en vijf ritten-in-lijn), die sinds jaar en dag het (onofficiële) begin van het wielerseizoen op de weg betekent. Eerder op de dag wist de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston (AG Insurance - Soudal Quick-Step) aan het langste eind te trekken bij de vrouwen. Niet veel later waren de mannen aan de beurt om zestig minuten lang (plus één rondje) over het 1,35 kilometer lange parcours in Adelaide te racen.

Wie deelneemt aan de Tour Down Under, neemt automatisch ook deel aan de Schwalbe Classic. Dit zorgde ervoor dat er een sterk deelnemersveld acte de présence gaf in Adelaide, daar wereldtoppers als Geraint Thomas, Jai Hindley, Simon Yates, Michael Matthews, Caleb Ewan en Ethan Hayter hun seizoen aanvatten in Australië. Op voorhand leken de sprinters (onder andere Ewan, Meeus, Groves, Bryan Coquard en Gerben Thijssen) de grootste kanshebbers om er in de Schwalbe Classic met de overwinning vandoor te gaan. Het rondje in Adelaide, een miljoenenstad in het zuiden van Australië, is immers zo vlak als een biljartlaken.

In de massasprint staat er geen maat op Ewan

Direct vanaf het begin waren er, net zoals bij de vrouwen, verschillende vluchtpogingen waarneembaar. Deze werden echter allemaal in de kiem gesmoord. Als gevolg daarvan duurde het even vooraleer er een groepje met aanvallers definitief vertrokken was. Ook deze kopgroep was uiteindelijk geen lang leven beschoren. Het koersverloop werd, zoals wel vaker het geval is bij een criterium, gekarakteriseerd door doorlopend wijzigende samenstellingen van verschillende groepen.

In de ultieme slotfase werden de laatste dappere vluchters ingerekend, waardoor het pak zich kon opmaken voor een massasprint. In deze spurt maakte Ewan zijn status van topfavoriet meer dan waar. De Australische pocketsprinter racete met speels gemak naar de overwinning, waarbij hij Meeus en Groves naar respectievelijk de tweede en derde plaats verwees.

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws