Carapaz en Narváez ongewild in strijd om olympisch ticket, Giro-ritwinnaar geeft zijn visie op de zaak Wielrennen
Wielrennen

Carapaz en Narváez ongewild in strijd om olympisch ticket, Giro-ritwinnaar geeft zijn visie op de zaak

Carapaz en Narváez ongewild in strijd om olympisch ticket, Giro-ritwinnaar geeft zijn visie op de zaak

In Ecuador is er ook wat gaande rondom één van de wielersterren. Richard Carapaz moet als regerend olympisch kampioen vechten voor zijn plekje voor de Spelen van Parijs dit jaar, daar Ecuador maar één startticket heeft. En laat er met Jhonatan Narváez, winnaar van de eerste rit in de Giro en vorig jaar bijvoorbeeld één van de smaakmakers op het WK, nog een heel goede coureur zijn in het Zuid-Amerikaanse land. Nu heeft ook Narváez zijn mening gegeven over de zaak.

Om het ticket toe te kennen, heeft de Ecuadoriaanse wielerbond selectiecriteria opgesteld: hierbij gaat het om de UCI-punten die de renners tussen 1 januari en 21 mei 2024 behaald hebben, de resultaten in eendaagse wedstrijden en een technische analyse van de bondscoach. Op basis van deze criteria zou Narváez momenteel met het ticket gaan lopen, wat tegen het zere been is van regerend olympisch kampioen Carapaz.

Carapaz ligt overhoop met wielerbond Ecuador

Bij Primicias doet de klimmer van EF Education-EasyPost, die door een val in Tirreno-Adriatico een lastig voorjaar kende, zijn verhaal. 'De communicatie met de bond stoort me enorm. Het is overduidelijk dat ik de startplek heb verdiend en dat zeg ik niet uit een opwelling of omdat ik de huidige olympisch kampioen ben. Bijna 50 procent van de UCI-punten zijn door mij behaald en wij wisten ook niet van die criteria', aldus de verbolgen Carapaz.

Het probleem ligt niet tussen Carapaz en Narváez, stelt de klassementsrenner. 'Hij is een geweldige coureur en ik heb heel veel respect voor hem. We hebben er ook over gesproken en ik begrijp dat hij ook graag wil gaan, het parcours ligt hem ook goed. Het maakt mij gewoon verdrietig dat de situatie nu is zoals die is, en ik kan niet zwijgen over iets dat oneerlijk is. Het is een gebrek aan respect', aldus Carapaz tegenover Primicias.

Narváez laat van zich horen en komt op voor eigen belang

Twee weken na het nieuws van Carapaz heeft Narváez, momenteel actief in de Giro d'Italia, ook van zich laten horen. De renner van INEOS Grenadiers toonde nog in de lopende ronde dat hij uitstekend in vorm is en ver kan komen op het olympische parcours in Parijs. Het is dan ook niet gek dat de puncher zich uitspreekt en opkomt voor zijn eigen stekkie.

Narváez uitte zich woensdag op X. 'Ik wil de mensen die gaan over de verdeling van het ticket de groetjes doen vanuit Italië. Gezien de recente uitspraak over het toekennen van het ticket wil ik mijn standpunt innemen. Ook mijn rechten moeten worden gerespecteerd als renner. Ik wil ervoor instaan dat iedere beslissing over de best mogelijke vertegenwoordiging van ons land verdedigd wordt en vrij is van druk', lijkt de Ecuadoraan te wijzen op de vastgestelde criteria van de fietsbond. Nu geldt dus het aantal behaalde UCI-punten en daar heeft Narváez een voorsprong op Carapaz. To be continued.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news