Carapaz geeft iedereen lik op stuk met knappe solo in Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes Wielrennen
Wielrennen

Carapaz geeft iedereen lik op stuk met knappe solo in Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes

Carapaz geeft iedereen lik op stuk met knappe solo in Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes

Richard Carapaz heeft de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes 2023 gewonnen. De Ecuadoriaan van EF Education-EasyPost klom het beste in de Zuid-Franse wedstrijd. Lennert Van Eetvelt werd namens Lotto-Dstny knap derde.

Terwijl menig wielerliefhebber momenteel met wat blues zit na de Giro d'Italia, is daar de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes om het intermezzo tussen de Giro en Tour wat op te vangen. Zeven WorldTour-teams dachten er ook zo over, met naast de Franse ploegen ook EF Education-EasyPost, Astana en Intermarché-Circus-Wanty aan de start.

Nederlands kampioen Eenkhoorn mee in vlucht

Met Alex Molenaar (Electro Hiper) en Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) stonden er twee Nederlanders aan de start, waarvan die laatste besloot mee te glippen in de vroege vlucht van de dag. Hij kreeg Mathis Le Berre (Arkéa Samsic), Fabien Grellier (TotalEnergies), Jordi López (Equipo Kern Pharma), Gleb Brussenskiy (Astana), Alejandro Ropero, Xavier Canellas (Electro Hiper) en Rasmus Pedersen (Nantes Atlantique) met zich mee.

Groupama-FDJ, AG2R Citroën, Israel-Premier Tech en Cofidis controleerden de voorgift van de acht vluchters, die niet meer dan zes minuten kregen. Op La Colmaine, de eerste beklimming van de dag, werd het tempo in de grote groep nog wat verder opgevoerd. Dat kregen ze ook voorin mee, waarna López besloot te versnellen. Die aanval was Eenkhoorn en consorten te machtig.

Ook López moest er even later aan geloven op de Col de la Couillole, waar EF Education-EasyPost begon met stevig tempo maken. Daar kwam ook nog een hele boel plenswater bij in de Alpen: van een stralend zonnetje werden de coureurs plots getrakteerd op een hele hoop regen. Dit schrok Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty) niet af, hij plaatste een aanval in de laatste dalende stroken voor de slotklim.

Eenmaal het weer bergop begon te lopen richting Valberg, was het gedaan met Calmejane. Mark Padun zette zich knap op kop namens EF, wat jongens als Jakob Fuglsang en Victor Lafay de kop kostte. Het was de inleiding van datgene iedereen zag aankomen: een raketaanval van Carapaz, die daarmee direct een gat pakte. Lenny Martinez (Groupama-FDJ) leek het gat te gaan dichten, maar kraakte uiteindelijk. Even later trachtte Felix Gall (AG2R Citroën) de oversteek te maken, wat een beklijvend duel opleverde. In de voorlaatste kilometer zette Carapaz de tanden nog eens op elkaar, wat de nekslag betekende voor Gall.

Voor Carapaz betekent het zijn eerste zege op Europese bodem dit jaar. Hij werd eerder 51e in de Ronde van Catalonië, terwijl hij de Ronde van het Baskenland niet uit kon rijden.

Uitslag Mercan Tour Classic Alpes-Maritimes 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws