Carapaz houdt niks over aan val in 'crazy stage': 'Iedereen wilde meezitten' Wielrennen
Wielrennen

Carapaz houdt niks over aan val in 'crazy stage': 'Iedereen wilde meezitten'

Carapaz houdt niks over aan val in 'crazy stage': 'Iedereen wilde meezitten'

Richard Carapaz bleef in de finale van de vijftiende etappe van de Giro d’Italia gevrijwaard van aanvallen op zijn roze trui. Zelf liet hij zich nog zien met een venijnig sprintduel met Lennard Kämna aan de finish. Het leek hem twee seconden tijdswinst op te leveren, maar de jury paste de uitslag uiteindelijk nog aan.

De bergrit van zondag kende een doldwaze openingsfase vol met aanvallen, wat Carapaz na afloop tijdens een persmoment bevestigt. ‘Het was vandaag een pretty crazy stage; iedereen wilde meezitten in de ontsnapping en dat zorgde voor een heel hoog tempo tot aan de eerste klim.’ Ondanks een val in het begin doorstond de Ecuadoraan de openingsfase dankzij de hulp van zijn ploeggenoten prima. Aan de val hield hij niks over’, zo vertelde Carapaz tijdens het flashinterview. ‘Dat heeft totaal geen consequenties gehad. Ik moest alleen van fiets wisselen.’

Nadat actie tussen de klassementsrenners uitbleef op de slotklim, toonde Carapaz zich nog wel aan de finish met een prestige-sprint tegen Kämna. Aanvankelijk leek hij daarmee twee seconden tijdswinst te pakken, maar dat werd door de jury teruggedraaid. Al met al veranderde er in de vijftiende etappe dus niks voor Carapaz, die met zijn hoofd al bij de derde slotweek is. ‘De Giro is twee weken geleden begonnen en alle inspanningen beginnen onderhand te tellen’, zegt Carapaz. Hoewel de kopman van INEOS Grenadiers slechts een voorsprong van zeven seconden op Hindley verdedigt, denkt hij niet aan aanvallen in de slotweek. ‘We moeten proberen te verdedigen, dat is het belangrijkste. De trui voor het team behouden is heel belangrijk.’

Dat de etappes in de laatste week vooral bergritten zijn, ziet Carapaz als een voordeel. ‘Dat geeft ons veel moreel. Het is mijn terrein, ik ga mezelf heel goed verdedigen. Als ik meer tijd kan pakken, is dat mooi meegenomen.’ Toch blijft Carapaz benadrukken dat verdedigen voor hem en INEOS de beste strategie is. ‘Het is beter te verdedigen dan aan te vallen. Het zijn maar een paar seconden die ik heb, maar het is een aanzienlijk voordeel voor de laatste tijdrit’, waarmee Carapaz zijn tijdritkwaliteiten duidelijk hoger inschat dan die van Hindley. Wel staat João Almeida slechts op een halve minuut. De Portugees is normaal gesproken de betere tijdrijder dan Carapaz. De Giro wordt 29 mei afgesloten met een tijdrit van ongeveer vijftien kilometer in Verona.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws