Carapaz ontroerd door allereerste nationale titel in 'zijn' straten: 'Was een lastige winter voor mij' Wielrennen
Wielrennen

Carapaz ontroerd door allereerste nationale titel in 'zijn' straten: 'Was een lastige winter voor mij'

Carapaz ontroerd door allereerste nationale titel in 'zijn' straten: 'Was een lastige winter voor mij'

Richard Carapaz is al enkele jaren het gezicht van het Ecuadoraanse wielrennen, maar het was zondag toch echt pas de eerste keer dat hij zich kroonde tot nationaal kampioen. In Tulcán, de plaats waar hij geboren en getogen is, mocht hij eindelijk eens juichen voor een uitzinnige menigte.

Carapaz, die deze winter verkaste van INEOS Grenadiers naar EF Education-EasyPost, won de race voor Jefferson Alveiro Cepeda van Caja Rural en ploegmaat Alexander Cepeda van EF. Dat het in 'zijn' Tulcán gebeurde, deed hem duidelijk iets. 'Deze overwinning is heel speciaal, in eigen land, in mijn geboorteplaats. Voor mij is dit meer dan een zege. Ik herinner me dat ik op deze straten fietste, de straten waar ik ben opgegroeid. Het is in die zin heel aangrijpend', aldus een emotionele Carapaz via de officiële kanalen van EF.

De klimmer dankt zijn overwinning mede aan ploeggenoot Cepeda, zo stelt hij vast. EF maakte de race hard voor Carapaz, met naast Cepeda ook Jonathan Klever Caicedo die een duit in het zakje deed. 'Hun werk was erg belangrijk. We hebben elkaar voor de start heel even gesproken en hadden één doel. Ze wisten dat ik graag wilde winnen en we wilden in ieder geval twee renners op het podium.' Dat lukte. Caicedo gaf uiteindelijk op toen hij Carapaz en Cepeda vooraan in een zetel had gebracht. De man uit Ecuador had een dag eerder nog de nationale tijdrittitel opgeëist.

Carapaz blij met herstel na amandeloperatie

Uiteindelijk kwam Carapaz met een kleine voorsprong alleen over de streep. In de laatste van tien rondes ging hij op de pedalen staan en loste hij z'n vluchtgenoten. 'Dit was echt een overwinning van het team', zo looft de oud Giro-winnaar nogmaals zijn ploegmaats. 'Deze overwinning geeft ook aan dat we goed bezig zijn en dat we hard aan het werk zijn. Het was een lastige winter voor mij, met een operatie aan mijn amandelen, waardoor ik later ben begonnen. Ik ben dan ook vooral heel erg blij, het wordt bijzonder om zo'n mooie trui voor de hele wereld te mogen dragen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws