Carboni (oud-Gazprom-Rusvelo) zet zichzelf met ritwinst in Adriatica Ionica Race in de etalage Wielrennen
Wielrennen

Carboni (oud-Gazprom-Rusvelo) zet zichzelf met ritwinst in Adriatica Ionica Race in de etalage

Carboni (oud-Gazprom-Rusvelo) zet zichzelf met ritwinst in Adriatica Ionica Race in de etalage

Giovanni Carboni heeft de derde etappe in de Adriatica Ionica Race gewonnen. De 26-jarige Italiaan reed de afgelopen maanden niet veel koersen als renner van Gazprom-Rusvelo, maar soleerde maandag wel op knappe wijze naar de ritzege, in de kleuren van de Italiaanse nationale selectie.

Na twee interessante ritten - met winst voor Cristian Scaroni in rit 1 en Natnael Tesfatsion in rit 2 - stond er op Tweede Pinksterdag weer een ritje vol met hoogtemeters op het programma. De eerste 62 kilometers richting Imola waren echter nog vlak en de strijd om de kopgroep barstte in het openingsuur dan ook los. Aanval na aanval, maar er wilden simpelweg te veel renners en ploegen mee, waardoor we in de eerste veertig kilometer nog geen vlucht zagen ontstaan.

50 kilometer in het eerste uur, kopgroep van drie

Met 50,1 kilometer in het eerste uur lag het tempo verschroeiend hoog, maar er slaagden dan toch enkele renners in om weg te komen. Alessandro Fancellu (EOLO), Mikel Bizkarra (Euskaltel) en Alessandro Monaco (Giotti Victoria Savini Due) kwamen na 75 kilometer los en kregen een kleine twee minuten voorsprong van het peloton. Met z'n drieën begonnen ze aan de tweede (ongecategoriseerde) klim van de dag: de Passo di Calbane van 3,6 kilometer aan 5,3 procent.

Na deze klim stond er bij de eerste passage van de finishlijn in Brisighella een verschil van 2.05 minuten op de teller. Bizkarra was daarmee - met vijftig seconden achterstand op Filippo Zana in het klassement - virtueel leider. Bardiani achtervolgde de kopgroep daarom, in dienst van Zana. Zo bleef het tempo hoog, ook richting de voet van de volgende (andermaal ongecategoriseerde) klim. De Monte Casale (6,6 kilometer aan 5,8 procent) bracht het peloton dichterbij de kopgroep. Na de afdaling stond er zelfs nog maar een minuutje op de stopwatch, en nog 43 kilometer te gaan.

Androni bepaalt het tempo, favorietengroep ontploft op steile klim

In deze finale zaten nog enkele pittige hindernissen, te beginnen met de eerste. De beklimming van de Modigliana (3,3 kilometer aan 8,1 procent) liet z'n sporen na. Vooraan had Monaco het moeilijk, terwijl het peloton onder aanvoering van Drone Hopper-Androni rap werd uitgedund. Monaco kon de aansluiting net over de top weer vinden met Fancellu en Bizkarra. De drie hadden weer 1.15 minuten bij elkaar, toen de finish in Brisighella voor de tweede keer werd gepasseerd. Nu werd koers gezet naar de Valico della Valletta, met 2,8 kilometer aan 9,8 procent nog een stuk zwaarder.

Het was op deze klim dat de grote mannen uit het klassement zich roerden. Lorenzo Fortunato was van de partij namens EOLO-Kometa, Vadim Pronskiy van Astana was mee, Zana hield voor Bardiani keurig stand en Androni had Jefferson Cepeda en Tesfatsion van voren. De groep van negen sterke klimmers haalde de drie vroege vluchters in no-time terug op de steilste stroken, waardoor we plots een nieuwe situatie hadden voor de dagzege. Richting de top van de col dikte de groep aan tot vijftien renners, met nog vijftien kilometer voor de boeg!

Alle remmen los op laatste klim, wie wint?

In de absolute slotfase lag nog één klimmetje klaar, voor degenen die daar het verschil nog konden en wilden maken. De Passo di Calbane werd deze keer van de andere en iets steilere kant beklommen, met 1,9 kilometer aan 6,8 procent. Giovanni Carboni van de Italiaanse selectie wachtte de klim niet af en ging er alleen vandoor. Hij pakte vijftien seconden voorsprong richting de voet van de laatste klim. Op dat klimmetje was het uiteraard alle remmen los.

Terwijl mannen als Tesfatsion met een versnelling serieus druk zetten op Zana, bleef Carboni knap voorop. Omdat het bij de acht overgebleven achtervolgers meer van hollen en stilstaan was dan van doorrijden, ging Carboni met maar liefst 23 seconden de laatste dalende kilometers in. Binnen voor de 26-jarige Italiaan, die in dienst van het uitgesloten Gazprom-Rusvelo zo weinig had gekoerst de laatste maanden. Tesfatsion sprintte in de achtervolgende groep naar plek twee. Zana hield knap stand, werd vierde en verdedigde zo zijn leiderstrui.

Uitslag etappe 3 Adriatica Ionica Race 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws