Champoussin sprint nabij Noordkaap naar ritzege in slotetappe Arctic Race of Norway, Williams eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Champoussin sprint nabij Noordkaap naar ritzege in slotetappe Arctic Race of Norway, Williams eindwinnaar

Champoussin sprint nabij Noordkaap naar ritzege in slotetappe Arctic Race of Norway, Williams eindwinnaar

Clément Champoussin heeft de slotrit in de Arctic Race of Norway gewonnen. De Franse coureur van Arkéa Samsic wist de sprint van een sterk uitgedund peloton te winnen, nadat vroege vluchter Walter Calzoni pas op 200 meter van de finish werd ingerekend. De eindzege van de Noorse rittenkoers is voor Israel-Premier Tech-pion Stephen Williams, die ook al als klassementsleider van start ging in de afsluitende rit.

Met slechts een seconde tussen leider Williams en Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team) was de strijd voorafgaand aan de slotrit allesbehalve gestreden. De etappe naar de Noordkaap - wat traditioneel als het noordelijkste punt van Europa wordt beschouwd - beloofde zodoende het nodige spektakel op te leveren. Het parcours stelde met twee beklimmingen in de finale en een explosieve aankomst alvast niet teleur.

Ondanks de natte en koude derde etappe begon het peloton gemotiveerd aan de laatste etappe. Er werd meteen stevig gekoerst en van een vroege vlucht was lange tijd geen sprake. Ook renners hoog in het klassement roerden zich. Zo waren Dylan Teuns en Guillaume Martin mee in een groep van negentien renners. Beide coureurs stonden slechts op negentien tellen in de tussenstand. Ze beseften dat ze weinig ruimte zouden krijgen en lieten zich vanuit de voorste groep terugzakken.

Calzoni weert zich kranig, maar strandt in zicht van haven; Champoussin dagwinnaar, Williams eindwinnaar

De vijftien renners die uiteindelijk overbleven kregen wel de ruimte en liepen vlot uit naar een minuut. Onder de koplopers waren zeven Noren, met Jonas Hvideberg (Team DSM-firmenich) en August Jensen als bekendste namen. Ook de sterke Italiaanse klimmer Kevin Colleoni (Jayco-AlUla), voormalig leider Noah Hobbs (opleidingsploeg Groupama-FDJ) en de Belg Lennert Teugels waren vooraan mee. Bij het induiken van de listige heuvelzone richting de finish, die op zo'n twintig kilometer van het einde begon, had het vijftiental een voorsprong van meer dan één minuut op het peloton, dat derhalve dus alle zeilen moest bijzetten.

Naarmate de finish dichterbij kwam, werd er slag om slinger gedemarreerd in de flinke kopgroep. Enerzijds resulteerde dat in een volledig uiteengeslagen tête de la course, anderzijds zorgde het ervoor dat het peloton iets makkelijker dichterbij wist te komen. Met nog zeven kilometer voor de boeg waren veertien van de vijftien vluchters als een vogel voor de kat: enkel de 22-jarige Calzoni weerde zich kranig en wist zowaar voor het gereduceerde peloton uit te blijven rijden. Het zag er echter niet naar uit dat de Italiaanse youngster van Q36.5 Pro Cycling Team het ging halen, want bij het ingaan van de laatste kilometer had hij nog slechts drie tellen over. Op 200 meter van het finish viel dan ook echt het doek voor de dappere Zuid-Europeaan. Het was Champoussin die in extremis naar de ritzege wist te sprinten, terwijl Williams zijn leidende positie niet in gevaar zag komen en zich de opvolger van Andreas Leknessund mag noemen.

Uitslag etappe vier en eindklassement Arctic Race of Norway 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news