Ciccone wint zware rit in Valencia, Geoghegan Hart teruggezet na onreglementaire sprint Wielrennen
Wielrennen

Ciccone wint zware rit in Valencia, Geoghegan Hart teruggezet na onreglementaire sprint

Ciccone wint zware rit in Valencia, Geoghegan Hart teruggezet na onreglementaire sprint

Giulio Ciccone heeft de tweede etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo won na een lastige bergetappe de sprint van een elite groep. Pello Bilbao kwam als tweede binnen, voor Aleksandr Vlasov. Ciccone is ook de nieuwe leider.

De tweede dag van de Ronde van Valencia beloofde een stevige beproeving voor de renners te worden. Vrijwel de gehele tijd was het klimmen en dalen. De finish lag bovenop Alto de Pinos (13,6 km aan 2,6 procent), waarvan het venijn hem in de staart zat. Zo steeg het wegdek aan negen procent gemiddeld in kilometers drie en twee van de finish.

Zoccarato en Hailemichael strijden om bergtrui

Na veertien kilometer slaagden vijf renners erin om te ontsnappen uit het peloton. Het ging om Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rujal), Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani), Javier Romo (Astana Qazaqstan Team), Alessandro De Marchi (Jayco-AIUIa) en Benjamin Perry (Human Powered Health). Ze liepen uit naar een maximale voorsprong van ruim vijf minuten.

De openingsfase telde vier gecategoriseerde beklimmingen, waarvan twee van de tweede categorie. Zodoende konden de vluchters goede zaken doen voor het bergklassement. Met name Hailemichael en Zoccarato hadden belangstelling. Waar de Ethiopiër de eerste bergsprint won, gngen de twee daarna naar Zoccarato, die daarmee de huidige leider Marc Soler in het virtuele klassement was gepasseerd.

Zoccarato raakte ook verlost van zijn concurrent in de kopgroep Hailemichael. De renner - die in in 2020 een groepssprint won in de Ronde van Rwanda en daar onder andere Biniam Girmay versloeg - moest zijn inspanningen bekopen en loste met nog negentig kilometer op de teller. De voorsprong van de vier overgebleven was inmiddels teruggelopen naar vier minuten.

Bahrain maakt de koers hard

In het peloton was er tegenslag voor een andere Ethiopiër. Welay Hagos Berhe kwam in aanraking met het asfalt. De neoprof van Jayco AIUIa was dermate gehavend dat hij de koers moest verlaten.

Richting de Cumbres del Sol (3,4 km aan 8,5 procent) - op 34 kilometer van de finish - schoot het tempo de hoogte in. Met name BORA-hansgrohe (voor Vlasov) en Bahrain Victorious positioneerden zich vooraan het peloton. De voorsprong van de vluchters liep snel terug naar twee minuten.

Op de klim bleken De Marchi en Romo de sterksten van de kopgroep. In het peloton dunde Bahrain het peloton flink uit. Leider Biniam Girmay hield het al snel voor gezien en reed de klim samen met zijn lead-out Mike Teunissen op eigen tempo. Vooraan in de groep - waar Matej Mohoric de duimschroeven aandraaide - maakten onder andere Thymen Arensman en de neoprof van Jumbo-Visma Thomas Gloag een goede indruk.

Mohoric en Castroviejo vechten robbertje uit 

Na een korte afdaling volgde de laatste 25 kilometer waarin het in stapjes omhoog ging richting de finish in Benissa. De Marchi en Romo werkten nog steeds goed samen en hadden een voorsprong van een kleine halve minuut voorsprong op het uitgedunde peloton, waar Bahrain met vrijwel de hele ploeg op kop reed.

Ook INEOS Grenadiers met Jonathan Castroviejo als werkpaard trok naar voren van het peloton. Dat kon echter op weinig waardering van Mohoric rekenen, die de kleine Spanjaard snel weer van de koppositie verdrong. Uiteindelijk besliste Castroviejo de kleine tweestrijd in zijn voordeel en nam de leiding in de groep weer over, waar Mohoric met verzuurde benen naar achteren zakte.

Koers beslist op slotklim

Ondanks de goede samenwerking zagen Romo en De Marchi hun voorsprong in de finale snel teruglopen. Op vijf kilometer van de finish was hun avontuur definitief voorbij. De strijd barstte vervolgens los op kilometer drie van de finish, die samen met de voorlaatste kilometer een stijgingspercentage van zo'n negen procent kende.

INEOS begon de zware kilometers op kop. Castroviejo trok als eerste hard en lang door. Zo hard, dat Laurens De Plus, die klaarzat om over te nemen, moest lossen. De Spanjaard bleef maar door pushen, waardoor bijna niemand de adem had om aan te vallen.

Op 1800 meter was Castroviejo dan eindelijk klaar. Voor Brandon McNulty was dat het signaal om snoeihard door te trekken. De Amerikaan sloeg een mooi gat en er was niet meteen reactie. Uiteindelijk kwam er reactie van Gloag. Het talent van Jumbo-Visma kwam er knap bij, maar de rest zat de twee bij het ingaan van de laatste kilometer nog altijd op de hielen.

McNulty pokerde en liet Gloag het werk doen. De rest zat op een lint, maar sloot met nog een paar honderd meter te gaan weer aan bij Gloag en McNulty. Landa was de volgende die aanviel, maar de anderen hielden aansluting. Ciccone begon vervolgens de sprint en wist de concurrentie knap af te houden. De Italiaanse klimmer nam ook de leiderstrui over van Girmay.

Geoghegan Hart gedeclasseerd

Tao Geoghegan Hart finishte aanvankelijk als tweede, maar werd na een onreglementaire sprint door de jury teruggezet naar de negende plaats. De Brit zou van zijn lijn hebben afgeweken en zodoende Bilbao gehinderd hebben. Vlasov schoof door de declassering op naar derde plaats in de rituitslag.

Uitslag etappe 2 Ronde van Valencia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws