Colbrelli overwoog defibrillator te laten verwijderen om weer te kunnen wielrennen Wielrennen
Wielrennen

Colbrelli overwoog defibrillator te laten verwijderen om weer te kunnen wielrennen

Colbrelli overwoog defibrillator te laten verwijderen om weer te kunnen wielrennen

Sonny Colbrelli is definitief wielrenner af. Nadat La Gazzetta dello Sport zaterdag het nieuws bracht dat de Italiaan zou stoppen met koersen, bracht hij zelf zondag een uitgebreide verklaring uit via zijn ploeg Bahrain Victorious. Daarin stelt hij dat verder fietsen eigenlijk geen optie meer was, hoe graag hij dat ook had gewild.

Colbrelli zakte in de Ronde van Catalonië ineen na een hartritmestoornis. 'De hoop om weer professioneel wielrenner te worden heeft me nooit verlaten, ook al wist ik dat de kans klein was. In Italië is het wettelijk niet toegestaan om met een defibrillator te koersen', legt hij uit. De Europees kampioen van 2021 werd enkele weken na zijn ineenstorting behandeld en daarbij werd een defibrillator ingebracht. 'Ondanks die ingreep heb ik niet opgegeven. Ik ben blijven wielrennen met de hulp van de medische staf van Bahrain Victorious.'

Lees verder onder de foto.

Sonny Colbrelli trainde nog na zijn hartprobleem. 
Sonny Colbrelli trainde nog na zijn hartprobleem. 

Colbrelli legt link met voetballer Eriksen: 'Het is echter een andere sport'

'Ook hebben we verschillende zaken geëvalueerd die leken op de mijne, zoals de voetballer Christian Eriksen', haalt Colbrelli aan. De Deense ex-speler van Ajax zakte vorig jaar op het EK ineen, maar is inmiddels weer actief als voetballer. 'Wielrennen is echter geen voetbal. Het is een andere sport: je fietst over de weg en bent niet actief op een voetbalveld waar er altijd medische assistentie is. Hun trainingsactiviteiten zijn op een gelimiteerde ruimte, terwijl je als wielrenner vaak op jezelf aangewezen bent als je uren aan het trainen bent op verkeersluwe wegen', stelt Colbrelli.

'Precies dat is ook wat het moeilijk maakt om weer competitief te gaan fietsen', vervolgt Colbrelli. 'Ik moet toegeven dat ik heb overwogen om de defibrillator weg te laten halen. Maar dat is niet medisch verantwoord, omdat het een lifesaver is als het erop aankomt. Het is een risico dat ik uiteindelijk niet kan en mag nemen. Ik zeg de sport vaarwel met een lach, ook al doet het pijn na het seizoen dat ik in 2021 had', zegt de winnaar van Parijs-Roubaix van dat jaar.

'Ik ben klaar om nu een kampioen te zijn naast de sport. Ik zal actief blijven bij Bahrain Victorious, wat voor mij inmiddels aanvoelt als een tweede familie. Zij zullen mij ondersteunen in mijn transitie van renner tot ambassadeur', aldus de Italiaan. 'Er komen nieuwe uitdagingen op mijn pad en die ga ik aan met een glimlach.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws