Update | Colbrelli bevestigt einde carrière, Italiaan krijgt nieuwe rol binnen Bahrain Victorious Wielrennen
Wielrennen

Update | Colbrelli bevestigt einde carrière, Italiaan krijgt nieuwe rol binnen Bahrain Victorious

Update | Colbrelli bevestigt einde carrière, Italiaan krijgt nieuwe rol binnen Bahrain Victorious

(29 oktober 2022) Als we het doorgaans goed geïnformeerde La Gazzetta dello Sport mogen geloven, zal Sonny Colbrelli zijn fiets 15 november aan de haak hangen. De winnaar van Parijs-Roubaix en het EK in 2021 zakte dit jaar in de Ronde van Catalonië ineen en na het plaatsen van een pacemaker verbiedt de Italiaanse wielerbond hem om nog terug te keren in het peloton.

De oorzaak van het hartfalen bij de man uit Brescia was al vrij snel duidelijk: een hartritmestoornis. Na een lange periode in het ziekenhuis van Girona, waar de Ronde van Catalonië verreden werd, werd Colbrelli overgevlogen naar Italië, waar een ICD (inwendige defibrillator) werd ingebracht na grondig hartonderzoek. 'De beslissing om een life-saving apparaat in te brengen is in overleg met Colbrelli besloten. Dit helpt om het hartritme te corrigeren in extreme gevallen', klonk het bij de bekendmaking van die ingreep uit de mond van dokter Corrado, één van 's werelds autoriteiten op dat gebied.

De Italiaan liet zich in de maanden daarna mondjesmaat zien bij koersen als de Giro en sprak daarbij meermaals zijn wenst uit om terug te keren in het peloton. 'Dat is mijn droom. Het is heel belangrijk, maar niet gemakkelijk. Ik ga het in ieder geval proberen. Daar ben ik supergemotiveerd voor', liet hij bij verschillende gelegenheden weten, met in het achterhoofd ongetwijfeld al het opkomende ongemak dat dit wel eens lastig kon gaan worden.

Lees verder onder de foto.

Colbrelli als winnaar van Parijs-Roubaix 2021
Colbrelli als winnaar van Parijs-Roubaix 2021

In Italië mag je je sportloopbaan namelijk niet hervatten na het plaatsen van een defibrillator. Dat gold ook voor Christian Eriksen, de Deense voetballer van destijds Inter die vorig jaar hetzelfde overkwam op het EK voetbal. Waar iemand als Eriksen, waarmee Colbrelli de afgelopen maanden ook contact heeft gehad, redelijk 'gemakkelijk' de overstap kon maken naar de Premier League, geldt dat in het wielrennen anders. Je koerst namelijk onder de licentie van je land, in het geval van Colbrelli dus Italië, Colbrelli is woonachtig in Zwitserland en onderzocht de mogelijkheid om onder de vlag van dat land uit te komen (zoals ook Enrico Gasparotto eerder al deed in 'gewone' omstandigheden), maar de UCI zou hem dat verboden hebben.

Daarnaast besloot Colbrelli, die een vrouw en twee kinderen heeft, dat het niet goed zou zijn geweest om in deze omstandigheden op zoek te gaan naar een maas in de wet. Op 15 november wordt er een persconferentie georganiseerd door zijn ploeg Bahrain Victorious, waarvoor hij de laatste jaren zo succesvol was. Op die datum zal Colbrelli dus definitief stoppen met fietsen.

Update 30 oktober (10.00 uur): Colbrelli stopt definitief als professioneel wielrenner

Op zondag 30 oktober heeft Sonny Colbrelli's ploeg, Bahrain Victorious, op de teamwebsite bekend gemaakt dat de Italiaan definitief zijn racefiets aan de wilgen hangt. 'Ik zal actief blijven binnen de ploeg. De mensen hebben me gesteund dit jaar en voelden aan als een tweede familie. Het team zal me bijstaan in de overgangsperiode van wielrenner naar mijn toekomstige nieuwe rol. Ik zal als ambassadeur gaan werken voor onze partners, nauw samenwerken met de 'performance group' en mijn ervaringen delen met de andere jongens binnen het team', aldus de winnaar van Parijs-Roubaix in 2021.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws