Column: Had Danny van Poppel bij Quick Step gereden, dan was hij al de nieuwe Mørkøv geweest Wielrennen
Wielrennen

Column: Had Danny van Poppel bij Quick Step gereden, dan was hij al de nieuwe Mørkøv geweest

Column: Had Danny van Poppel bij Quick Step gereden, dan was hij al de nieuwe Mørkøv geweest

Lead-out-renner zijn: één van de moeilijkste taken in het peloton, maar voor ons als kijkers één van de mooiste aspecten van de sport om naar te kijken. Die opbouwende spanning na een lange, vlakke rit, eindigend met een hectiek van hier tot Tokio in de laatste tien kilometer.

Anno 2022 is er één man die als meester van de lead-out wordt gezien: Michael Mørkøv van Quick Step-Alpha Vinyl is de afgelopen jaren de architect geweest van vele zeges van Elia Viviani, Sam Bennett, Mark Cavendish en nu Fabio Jakobsen. Mørkøv is de man die aan zestig, zeventig kilometer per uur het overzicht kan houden, in kan schatten wie er wanneer welk hoekje induikt en op basis daarvan zijn sprinter afzet, op kop of in het wiel van een andere sprinter.

In de meest recente Giro d'Italia kreeg ook Ramon Sinkeldam (terecht) de nodige lovende woorden, in dienst van Arnaud Démare. Groupama-FDJ legde in verschillende spurts een sterk staaltje teamwork op de mat, waarbij Sinkeldam vaak een taak van twee man op zich nam. Niet gek dat Patrick Lefevere interesse heeft getoond in de Noord-Hollander, die ook perfect zou passen in de trein van Jakobsen.

Lead-out zijn kan ook heel ondankbaar zijn

Mannen zoals Mørkøv of Sinkeldam krijgen dan de nodige lovende woorden, maar de taak van lead-out kan ook heel ondankbaar zijn. Schoolvoorbeeld daarvan is Danny van Poppel, sinds dit voorjaar de loods van Sam Bennett bij BORA-hansgrohe.

Van Poppel zou met een man als Jakobsen of Philipsen achter zich al lang geroemd worden door de internationale pers, maar het ontbeert hem en de ploeg BORA-hansgrohe momenteel nog aan de afwerkingskwaliteiten van Bennett dit jaar. Enkel in Eschborn-Frankfurt schoot de Ier raak, na een werkelijk fantastische lead-out van Van Poppel.

Het gebeurde echter meer dan eens dat van Poppel in de laatste kilometers plots zelf de kastanjes uit het vuur moest halen. In de Scheldeprijs kwam Bennett (begrijpelijk) tekort na een zware wedstrijd, maar in sprints als de Ronde van Limburg, de Ronde van Turkije en recent nog de Baloise Belgium Tour wist Bennett het perfecte werk van zijn sprintaantrekker niet af te ronden.

Column: Had Danny van Poppel bij Quick Step gereden, dan was hij al de nieuwe Mørkøv geweest
Sam Bennett

In de Tour de France maar eens goed op Van Poppel letten

Bennett valt niet veel kwalijk te nemen, daar zeker niet van. De renner van BORA-hansgrohe komt met zijn vertrek bij Quick Step en een slepende blessure uit een lastige periode en het zou zomaar kunnen dat hij er dadelijk in de Tour de France wel staat, met enkele ritzeges tot gevolg. Aan zijn lead-out gaat het alvast niet liggen, want die is met Van Poppel en ook onder meer Ryan Mullen ijzersterk.

In ieder geval heeft de Duitse ploeg met de rappe Nederlander een gouden zet gedaan, wat bij het 'grote' publiek nog niet helemaal duidelijk is naar mijn mening. Daarom een tipje voor de Tour de France: let in de voorbereiding op de sprints in de eerste dagen eens goed op Van Poppel, de lengte van zijn lead-outs en de manier waarop hij Bennett afzet.

Het ziet er misschien niet zo makkelijk uit als bij Mørkøv, de oerkracht van Van Poppel maakt echter veel goed: had hij bij Quick Step gereden met Jakobsen achter zich, dan had die ploeg al lang de nieuwe Mørkøv in de gelederen gehad.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws