Coquard klopt Démare en Mozzato in Tour de Vendée en boekt derde seizoenszege Wielrennen
Wielrennen

Coquard klopt Démare en Mozzato in Tour de Vendée en boekt derde seizoenszege

Coquard klopt Démare en Mozzato in Tour de Vendée en boekt derde seizoenszege

Bryan Coquard heeft de Tour de Vendée op zijn naam geschreven. In de straten van La Roche-sur-Yon was hij landgenoot Arnaud Démare te snel af in een oplopende sprint. Luca Mozzato maakte het podium compleet.

Ook in Frankrijk werd er op deze regenachtige zondag gekoerst. Met de Tour de Vendée stond een wedstrijd op het programma die normaal gezien eindigt op een massasprint. Fransmannen Démare, Sarreau en Coqaurd stonden aan de start en werden beschouwd als topfavorieten.

Anthony Delaplace et Thomas Denis kozen al snel het hazenpad en trokken er met twee vandoor. Ze kregen ruim vier minuten voorsprong van het peloton, waar de renners van Cofidis voor Coquard het tempo bepaalden. Op iets meer dan honderd kilometer van de aankomst moest Denis echter zijn medevluchter Delaplace al laten gaan.

Cofidis en Groupama-FDJ controleren eenzame vluchter Delaplace

De Fransman vocht voor wat hij waard was en hield op zeventig kilometer van de aankomst nog een dikke twee minuten over op het peloton, waar Groupama-FDJ Cofidis een handje kwam toesteken. Delaplace had zijn inspanning goed ingedeeld, want op zestig kilometer van de meet was zijn voorsprong weer opgelopen tot meer dan drie minuten.

De aanvalspoging van Delaplace bleek tevergeefs: met nog iets minder dan veertig kilometer te gaan werd hij ingerekend door het peloton. Fabien Grellier voelde het kriebelen en besloot op 35 kilometer van de aankomst het hazenpad te kiezen. Hij kreeg zijn Franse landgenoot Laurent Pichon (Arkéa) met zich mee. Ook hun poging mocht niet baten. Ze bleven slechts zo'n twintig kilometer als duo vooruit. Met nog vijftien kilometer (iets meer dan één rondje op de lokale omloop) te gaan was het pak weer compleet.

Coquard versus Démare

Onder leiding van Groupama-FDJ, Cofidis, AG2R Citroën en Total Energies stoomde het peloton de laatste ronde in. Deze Franse ploegen trachtten alles onder controle te houden en slaagden daar ook in. Ook op het laatste klimmetje op vijf kilometer van de finish wist er namelijk niemand weg te geraken.

Niets stond dus een massasprint in de weg. Met een opvallend sterke lead-out werd Démare goed in stelling gebracht. Het was echter de vinnige Coquard die op de oplopende finishstraat Démare te snel af was en zijn handen in de lucht mocht steken. Mozzato finishte als derde. Coquard boekt met deze overwinning in de Franse najaarsklassieker zijn derde seizoenszege.

Uitslag Tour de Vendée 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws