Covid-19 haalt ongenadig hard uit in Zwitserland, ook besmetting in Slovenië-ploeg Pogacar Wielrennen
Wielrennen

Covid-19 haalt ongenadig hard uit in Zwitserland, ook besmetting in Slovenië-ploeg Pogacar

Covid-19 haalt ongenadig hard uit in Zwitserland, ook besmetting in Slovenië-ploeg Pogacar

Het coronavirus slaat deze dagen in volle kracht om zich heen in de Ronde van Zwitserland, en nu ook in de Ronde van Slovenië. Nadat voorafgaand aan de vijfde etappe in Zwitserland al meerdere renners en zelfs de volledige ploeg van Jumbo-Visma uit koers gingen, is het ook op dag zes raak. Drie ploegen gaan voltallig naar huis, andere teams kiezen ervoor alleen positief geteste renners (en kamergenoten) te laten stoppen, inclusief klassementsleider Aleksandr Vlasov. Er wordt vrijdag wel gewoon gestart in etappe 6.

De kopman van BORA-hansgrohe won donderdag nog de vijfde etappe en nam de leiderstrui over van Stephen Williams. De volgende ochtend zag de wereld er voor Vlasov helaas heel anders uit. Net als ploegmaat Anton Palzer leverde de klimmer een positieve coronatest in. Allebei moeten ze logischerwijs naar huis. Daarmee is Jakob Fuglsang van Israel-Premier Tech de nieuwe leider, voorlopig...

Tekst gaat verder onder de foto

Covid-19 haalt ongenadig hard uit in Zwitserland, ook besmetting in Slovenië-ploeg Pogacar
Aleksandr Vlasov

Hirschi besmet, ook Covid-19 in ploeg Pogacar

Bij UAE Team Emirates gaat het om Marc Hirschi en Diego Ulissi die positief hebben getest. Hirschi is de nummer twaalf van het algemeen klassement, maar hij moet in zijn thuiswedstrijd dus naar huis. In eerste instantie haalde UAE alleen Hirschi en zijn kamergenoot Joel Suter uit koers, maar toen Ulissi ook een positieve coronatest inleverde, werd besloten om het voltallige team niet meer te laten starten. In Slovenië - waar ook Tadej Pogacar actief is - testte Mikkel Bjerg positief. Hij en zijn kamergenoot Vegard Stake Laengen starten daarom niet meer op dag drie.

'Het gaat om milde klachten', zo benadrukt ploegdokter Adrian Rotunno in een persbericht. 'De renners die een kamer hebben gedeeld met de renners die positief zijn getest, zijn om die reden uit koers gehaald, in het belang van de renners, het team en de algemene gezondheid. Het is jammer, maar de realiteit is dat het virus nog steeds met ons is en we kunnen alleen maar onze atleten monitoren en zo voorzichtig mogelijk zijn.'

Tekst gaat verder onder de foto

Covid-19 haalt ongenadig hard uit in Zwitserland, ook besmetting in Slovenië-ploeg Pogacar
Marc Hirschi

EF Education-EasyPost met twee renners over, Alpecin-Fenix en Bahrain naar huis

Bij EF Education-EasyPost worden er door ploegbaas Jonathan Vaughters geen namen genoemd, al zou het gaan om Stefan Bissegger, Rigo Urán, Hugh Carthy en Alberto Bettiol. Vaughters stelt via social media dat het gaat om vier renners die positief zijn getest. 'Geen enkel staflid is positief getest, dus de renners die dat wel zijn, worden op een veilige manier naar huis gestuurd. We hebben de optie gegeven om de overgebleven twee renners te laten starten, met de toestemming van onze medische staf. Zij hebben geen symptomen en hebben meermaals negatief getest. We zullen hen twee keer per dag blijven testen.'

Later in de ochtend werd bekend dat Alpecin-Fenix en Bahrain Victorious in z'n volledigheid naar huis gaan. Bij Bahrain gaat het volgens een persbericht om één positieve renner, maar ook Gino Mäder en Hermann Pernsteiner (die voorafgaand aan etappe 5 al opgaven) zijn inmiddels positief getest. Bij Alpecin-Fenix gaat het om twee stafleden die Covid-19 onder de leden hebben.

Tekst gaat verder onder de foto

Covid-19 haalt ongenadig hard uit in Zwitserland, ook besmetting in Slovenië-ploeg Pogacar
Alberto Bettiol

Pidcock lastminute van de lijst, ook Vervaeke positief

Daarmee waren we er nog niet, want hoe dichterbij de start kwam, hoe meer namen er nog bij kwamen. Bij Israel-Premier Tech is één renner positief getest op corona. Het gaat om Sebastian Berwick. Omdat Reto Hollenstein bij hem op de kamer lag, is het ook voor hem einde verhaal.

Ook Louis Vervaeke (Quick Step) en Gianluca Brambilla (Trek) werden later in de ochtend toegevoegd aan de lijst non-starters. Dat geldt ook voor Tom Pidcock, die na Adam Yates op donderdag de tweede renner is van INEOS Grenadiers die positief heeft getest op het coronavirus.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws