Dani Navarro: Kuss van Contador stapte uit de schaduw, maar was verder 'nooit een beste collega' Wielrennen
Wielrennen

Dani Navarro: Kuss van Contador stapte uit de schaduw, maar was verder 'nooit een beste collega'

Dani Navarro: Kuss van Contador stapte uit de schaduw, maar was verder 'nooit een beste collega'

Veertig jaar en nog dagelijks op je stalen ros stappen: dan ben je liefhebber. Dani Navarro is misschien een naam die niet direct bij iedereen een belletje doet rinkelen, maar de pure klimmer uit Spanje mag toch terugkijken op een zeer mooie loopbaan. Om die reden komt hij ook voorbij in onze eindejaarsserie van gestopte renners!

Navarro zag op 18 juli 1983 het levenslicht in Salamanca, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Toevallig vond er op die dag een etappe in de Tour de France plaats met aankomst op Alpe d'Huez, waar de Nederlander Peter Winnen destijds de ritzege binnen wist te hengelen. De kroniek van een aangekondigde klimmersloopbaan voor Navarro?

Hij vond in ieder geval snel zijn weg in het Spaanse beloftenpeloton, waar hij in 2004 opviel met een vijfde plek in de hoog aangeschreven koers Circuito Montanes. Dat leverde Navarro een contract op bij het grote Liberty Seguros, de ploeg van onder meer Roberto Heras, Alberto Contador, Jörg Jaksche, Allan Davis en ook Koen de Kort.

Navarro breekt door als klimmer bij Astana

Voor dat team zou hij in 2006 zijn eerste grote ronde (de Giro d'Italia rijden), maar in 2007 lonkte het Astana van Alexandre Vinokourov naar zijn diensten. Navarro hapte toe en mocht ook een eerste maal deelnemen aan de Tour de France, maar uitrijden zou hij net als de rest van zijn ploeg niet na een positieve dopingtest van kopman Vinokourov zelf.

In zijn tweede jaar voor de Kazachse formatie brak hij definitief door als goede klimmer, met onder meer een vijfde plek in de Ronde van Catalonië, veertiende stek in het Critérium du Dauphiné en zelfs een vierde plaats in de Deutschland Tour. Deze lijn wist hij in 2009 niet voort te zetten, waardoor in 2010 de definitieve switch werd gemaakt naar een rol als meesterknecht voor superster Contador.

Dat bleek een vruchtevolle combinatie: Navarro zorgde er met zijn stevige tempo meermaals voor dat de concurrentie van Contador al zo op apegapen lag dat El Pistolero aan één versnelling genoeg had. Zo haalden de twee in 2010 achtereenvolgens de Ronde van Algarve, Parijs-Nice en Vuelta a Castillia y Leon binnen, waarna het moment supreme voor Navarro in het Critérium du Dauphiné volgde. Richting Grenoble sloop hij mee met een kopgroep, die er één voor één af moesten bergop en zo de overwinning aan de Spanjaard moesten laten.

Dani Navarro: Kuss van Contador stapte uit de schaduw, maar was verder 'nooit een beste collega'

De Tour de France werd vervolgens ook gewonnen, waardoor Contador en zijn vertrouwelingen Navarro, Benjamin Noval en Jesús Hernandez ook grof wild waren op de transfermarkt. SaxoBank-Sungard hapte uiteindelijk toe, waarna Contador in zijn eerste jaar bij die ploeg direct de Giro won. Eind 2012 kwam er - mede door de clenbuterolschorsing - de Ronde van Spanje bij, maar zijn luxeknecht was dan al op zoek naar andere oorden.

Navarro zoekt na jarenlang trouwe dienst voor Contador eigen succes

Navarro had in 2012 gevoeld dat hij meekon doen in de nodige koersen en had steeds meer de neiging om voor eigen succes te gaan, waar de Franse Cofidis-formatie gretig op inhaakte. Zij legden hem vast als kopman voor de Tour de France voor 2013. Dat was alleszins een goede keuze, daar Navarro met een vijfde plaats in de Dauphiné en een negende stek in de Tour meer dan waard was voor zijn geld.

Eén jaar later was dat opnieuw het geval. Navarro werd negende in de Dauphiné en viel vervolgens uit in de Tour, maar maakte in de voor Cofidis eveneens belangrijke Vuelta alles goed met een ritzege en top tien-plaats in het algemeen klassement. Die etappe-overwinning is tot het einde van zijn loopbaan wel zijn laatste zege gebleken.

Niet dat de Spanjaard een modderfiguur sloeg, zeker niet. Met name in de Dauphiné deed hij bergop altijd wel mee, maar in de Tour en Vuelta bleek de concurrentie toch net wat sterker. Eind 2018 besloot hij dan ook naar Katusha-Alpecin te trekken, maar daar werd het definitieve verval eigenlijk ingezet. Na een jaartje bij Israel Start-Up Nation zat Navarro begin 2021 zelfs enkele maanden zonder contract, terwijl hij nog zó graag wilde.

Dani Navarro: Kuss van Contador stapte uit de schaduw, maar was verder 'nooit een beste collega'

Uiteindelijk bood Burgos-BH hem uitkomst, waar hij nog drie jaar voor zou rijden. Het was in die jaren dat hij ook nog enkele malen in opspraak kwam vanwege zijn gedrag op de fiets. Zo noemde Sep Vanmarcke hem na een door Navarro veroorzaakte val in de Vuelta het voorbeeld van een egoïstischer peloton. ' 'De dag erna zei hij: Sorry, maar ik had goede benen. Ik zou zeker gewonnen hebben. Daarop vroeg ik hem of dit zijn manier van excuses aanbieden was. Ik versta daar wat anders onder. Ik wist al langer dat Navarro niet een van de beste collega’s is.'

In 2022 kwam daar een video bij waarop te zien was dat Navarro aan de auto een berg omhoog reed in de Ronde van Asturië. Geen voorbeelden van collegiaal gedrag, maar desondanks wist de Spanjaard het knap tot zijn veertigste vol te houden. In de Vuelta van dit jaar reed hij zijn laatste kilometers tot in Madrid, luttele jaren nadat kopman Contador in diezelfde koers afscheid nam.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws