De eerste wedstrijd van Mathieu van der Poel in de regenboogtrui: een dag in het spoor van de wereldkampioen Wielrennen
Wielrennen

De eerste wedstrijd van Mathieu van der Poel in de regenboogtrui: een dag in het spoor van de wereldkampioen

De eerste wedstrijd van Mathieu van der Poel in de regenboogtrui: een dag in het spoor van de wereldkampioen

Ongeveer één maand na zijn fenomenale zege op het WK wielrennen in Glasgow diende Plouay op zondag 3 september als decor van de eerste officiële wedstrijd waar Mathieu van der Poel zijn regenboogtrui zou tentoonstellen. In de Leiderstrui was er in West-Frankrijk, bij de Bretagne Classic - Ouest-France, de gehele dag bij!

10.00 uur - Van der Poel doet zijn zegje bij persmoment

Al lang voordat het 10.00 uur is, verzamelen talloze fans zich rondom de bus van Alpecin-Deceuninck, de broodheer van Van der Poel. Ook in Frankrijk, het geboorteland van zijn moeder, neemt de MVDP-hype groteske vormen aan. Het lijkt alsof alle ruimte rondom het vehikel van de Belgische WorldTour-formatie wordt ingenomen door uitbundige fans, die allemaal o zo graag een handtekening willen van hun held. De protagonist zelf neemt zo'n tien minuten de tijd voor de toegestroomde schare pers, alvorens hij ook een flink aantal fans op hun wenken bedient.

'Tot aan het testevent voor de Olympische Spelen (op 23 september, red.) wilde ik eigenlijk toch nog wat koersen rijden en een beetje in vorm blijven. Ik denk dat ik liever wat koers dan dat ik ga trainen, vooral omdat er ook best wat decompressie is', zo liet de Nederlander onder meer optekenen. Van de koers door de Bretonse heuvels verwachtte 'Matje' niet per se veel. 'Ik ga de komende wedstrijden niet meer mijn beste vorm halen. Ik heb zeker ambitie om het beste van mezelf te laten zien. Ik heb de voorbije dagen namelijk gewoon nog lekker wat gefietst. Maar mijn grote doelen zijn gewoon gepasseerd. 'Dit is bovendien geen gemakkelijke wedstrijd om mee te beginnen. Het is én lang én lastig. Maar met het oog op wat er komen gaat, is dat misschien zo slecht nog niet', zo vertelde hij aan deze website.

Verslag gaat verder onder tweet.

10.30 uur - Van der Poel maakt zich klaar voor de start

Tegen half elf vertrekt Van der Poel vanuit de blauwkleurige bus richting de mixed zone, waar de ploegenpresentatie plaatsvindt. Het duurt even vooraleer hij daar arriveert, daar er een mensenmassa van jewelste is. Eenmaal goed en wel aangekomen, worden Van der Poel en zijn ploegmakkers het podium opgeroepen. Na de presentatie wordt de man uit Kapellen naar voren geroepen om op de eerste startrij plaats te nemen.

220 km - Alpecin-Deceuninck neemt het heft in handen

De koers is nog geen veertig kilometer onderweg, of de kijker ziet Alpecin-Deceuninck zowaar het heft in handen nemen. De blauwhemden lijken volledig de kaart van Van der Poel te willen trekken, al moet compagnon Jasper Philipsen ook niet volledig uitgevlakt worden. Alessandro Tonelli (Bardiani) en Aaron Van der Beken (Bingoal), de tweekoppige tête de la course, beseft dat de voorsprong niet meer zal gaan oplopen.

Verslag gaat verder onder tweet.

120 km - Nog altijd de Van der Poel-mannen

Ook met nog 120 kilometer voor de boeg is het Alpecin-Deceuninck dat de forcing voert in het peloton. Van der Poel gaf voorafgaand aan de race aan dat hij er niet per se heel veel van verwachtte: zou de wereldkampioen zich dan ineens toch goed voelen? Of wordt er stiekem al flink doorgetrokken ten dienste van Jasper Philipsen?

85 km - Kopgroep gegrepen, uitkijken naar Van der Poel

Op 85 kilometer van de aankomst was het leidende duo als een vogel voor de kat. Het was daarna vooral uitkijken naar aanvallen, waarbij als vanzelfsprekend vooral Van der Poel in ogenschouw werd genomen. 'Ook voor mij is dit een lastig parcours, maar het is er wel eentje dat zich leent voor aanvallend rijden. Het zal allemaal afhangen van mijn benen, ik ben benieuwd hoe ze aanvoelen', zo had de superster namelijk vooraf gezegd. Het zijn echter heren als Stefan Küng, Mick van Dijke en Gianni Moscon die zich met de aanvalsdebatten bemoeien, terwijl Van der Poel zich nog schuilhoudt in het peloton.

60 km - Van der Poel kraakt, maar breekt niet

Met nog zo'n anderhalf uur koers te gaan zijn het Küng en Van Dijke die voor het peloton uitrijden. Achterin het peloton zien we zowaar Mathieu van der Poel bungelen. Klopte de verwachting van de wereldkampioen dan toch? De beelden deden in ieder geval vermoeden van wel, al brak de regenboogtrui nog niet helemaal.

38 km - Schijn bedriegt?

Is het dan toch schijn die écht bedriegt? Na een valpartij in het peloton, die gepaard ging met de nodige onrust, zien we Van der Poel ineens van voren in het peloton. De klasbak lijkt zijn benen te hebben hervonden en schuift zelfs mee wanneer Julian Alaphilippe een kleine aanval plaatst.

26 km - Van der Poel breekt en laat lopen

Het was dan toch niet de dag van Van der Poel, waarmee de vooraf gedane uitspraken van de sterkhouder waarheid bleken. Na een aantal fikse versnellingen in de voorste groep gaat het te hard voor 'Poeleke', die vervolgens laat lopen en de wedstrijd rustig uitfietst. Hij bolt uiteindelijk als vierenzeventigste over de meet, op bijna negen minuten van winnaar Valentin Madouas.

Van der Poel had nog niet op intensiteit getraind

Na afloop van de wedstrijd rijdt Van der Poel direct door naar de teambus, andermaal via een overvolle parking. Stevig balen zal de veelzijdige coureur echter ook niet. 'In dit stadium van het wegseizoen valt er niet veel meer te winnen voor mij. Het is een geweldig jaar geweest en ik probeer daar gewoon van te genieten. Alles wat ik nu nog rijd, gaat waarschijnlijk niet van meerwaarde zijn', zo vertrouwde hij In de Leiderstrui eerder die dag immers nog toe. Via via vernamen we na de koers ook dat Van der Poel had aangegeven simpelweg niet de benen te hebben. Bovendien zou hij de voorbije dagen nog niet op intensiteit hebben getraind. Over precies zeven dagen is het dan 'nieuwe ronde, nieuwe kansen': de GP de Fourmies verwacht de geweldenaar namelijk aan het vertrek. Of Van der Poel dan weer zo veel handtekeningen kan gaan uitdelen, is al geen vraag meer. Maar laat die toegankelijkheid nu nét de schoonheid van het wielrennen zijn!

De eerste wedstrijd van Mathieu van der Poel in de regenboogtrui: een dag in het spoor van de wereldkampioen

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws