De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode Wielrennen
Wielrennen

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode

Tom Dumoulin is terug in de Giro d'Italia! De 31-jarige Nederlander reed de Ronde van Italië voor het laatst in 2019, toen hij al na enkele etappes moest opgeven met een knieblessure. Sindsdien ging het bergafwaarts en moest er zelfs een sabbatical aan te pas komen om alles weer op een rijtje te krijgen. In mei is Dumoulin terug in de grote ronde, die hij in 2017 won. In de Leiderstrui kijkt terug op zijn vier eerdere deelnames en schat zijn kansen in voor de Giro van 2022.

Debuut met een grote D: winst en roze trui in openingstijdrit in eigen land

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Dumoulin wint bij zijn Giro-debuut meteen de openingstijdrit.

Debuteren in de Giro d'Italia deed Dumoulin in 2016. Een seizoen eerder had de Nederlander zich ontdekt als klassementsrenner, door in de Vuelta a España van 2015 pas op de voorlaatste dag de rode leiderstrui te verliezen aan Fabio Aru. Hij eindigde uiteindelijk als zesde in het algemeen klassement. Richting de Giro ging Dumoulin niet opnieuw voor een goede klassering. 2016 was een Olympisch jaar, en Dumoulin wilde Olympisch kampioen tijdrijden worden.

De eerste drie etappes van die Giro werden gereden op Nederlandse bodem. Op dag één stond een tijdrit op het menu. Tien kilometer lang vliegen door de straten van Apeldoorn. Dumoulin miste zijn debuut in de Giro niet, hij won de tijdrit voor ene... Primoz Roglic, huidig ploegmaat bij Jumbo-Visma. Het verschil tussen beiden: twee honderdste. Dumoulin mocht op 6 mei 2016, in zijn eerste Giro, meteen de roze leiderstrui aantrekken. 'Ik heb het geflikt', zo liet hij optekenen na de aankomst. In de elfde rit was de Giro van Dumoulin al voorbij. Hij moet opgeven door een zitvlakblessure.

De samenvatting van etappe 1 in de Giro d'Italia 2016

Machtsexplosie op Oropa: Dumoulin zet Giro 2017 naar zijn hand

We schrijven 20 mei 2017. Dumoulin rijdt in zijn tweede Giro al enkele dagen in het roze, nadat hij op dag tien de tijdrit met overmacht gewonnen heeft. Hij heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 2.23 minuten op dichtste achtervolger Nairo Quintana. Bauke Mollema staat op dat moment derde.

Er wacht de renners op dag veertien van deze Giro een rit over overwegend vlakke wegen. Op het einde van de etappe ligt de slotklim naar het Santuario di Oropa: 11,75 kilometer klimmen aan 6,2 procent gemiddeld. Voor de start heeft Dumoulin er vertrouwen in. 'Het is een redelijk vlakke rit eigenlijk, tot de slotklim. Daar ben ik normaal wel goed in.' Dat zal ook blijken...

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Dumoulin snelt met een ultieme krachtsinspanning voorbij Zakarin en wint de etappe.

Op de slotklim wordt Dumoulin langs alle kanten bestookt. Quintana, Ilnur Zakarin Domenico Pozzovivo... Eén voor één vallen ze de roze trui aan. Even lijkt de Nederlander te moeten passen, maar niets is minder waar. Dumoulin pakt de beklimming aan als een tijdrit, en heeft op het einde nog net genoeg over om op en over Zakarin te gaan. De tweede ritzege in deze Giro is een feit voor Dumoulin.

Hij vergroot logischerwijs ook zijn voorsprong in het algemeen klassement: Quintana volgt op 2.47 minuten, Thibaut Pinot kijkt al tegen een achterstand van 3.25 minuten aan. In Nederland groeit het besef dat Dumoulin deze Giro kan winnen.

De samenvatting van etappe 14 in de Giro d'Italia 2017

Hét beeld van de Giro 2017 : Dumoulin doet behoefte in berm

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Dumoulin moet langs de kant van de weg een noodstop maken.

Er lijkt tijdens de zestiende etappe van de Giro geen vuiltje aan de lucht - letterlijk en figuurlijk - tot Dumoulin op dertig kilometer van de finish halt houdt. De renner van Team Sunweb kampt met maagproblemen, en moet zijn behoefte doen in de berm. Zijn concurrenten wachten niet en Dumoulin bevindt zich plots in een penibele situatie. Onder impuls van het Bahrain Merida van Vincenzo Nibali kijkt de Nederlander al snel aan tegen een achterstand van 1.30 minuten.

Dumoulin moet moederziel alleen de Umbrailpas over. Hij vecht als een leeuw, maar verliest toch meer dan twee minuten op ritwinnaar Nibali. Quintana wordt derde en nadert in het algemeen klassement tot op dertig seconden. De Haai van Messina schuift op naar de derde plaats in het algemeen klassement, op iets meer dan een minuut van Dumoulin. Die laatste omschreef het voorval gepast: 'Dit is echt shit.'

De samenvatting van etappe 16 in de Giro d'Italia 2017

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Na de noodstop volgt het gevecht tegen zichzelf.

Etappe 21: De allesbepalende tijdrit

28 mei 2017. D-day voor Dumoulin. Op het menu staat een tijdrit van 29 kilometer. De renner van Team Sunweb heeft de laatste dagen wat van zijn pluimen verloren. Zijn voorsprong van dertig seconden in het algemeen klassement is een achterstand van 53 seconden op Quintana geworden. Dumoulin staat op dat moment vierde in het algemeen klassement, ook Nibali en Pinot zijn hem voorbij.

Bij het eerste tussenpunt is duidelijk dat Dumoulin niet ten onder gaat aan de stress. Quintana ligt na nog geen negen kilometer al ruim een halve minuut achter. Halverwege is de Giro-winst al virtueel binnen voor de Nederlander. Aan de meet heeft Dumoulin zijn achterstand op Quintana in het algemeen klassement omgezet naar een voorsprong van 31 seconden. Nibali vervolledigt het podium.

Dumoulin is de eerste Nederlander ooit die de Giro weet te winnen. De renner van Team Sunweb is dan ook door het dolle heen na afloop. 'Veel mooier dan dit gaat het niet worden. Ik heb nog heel veel te leren voor de toekomst. Ik hoop dat er nog meer moois in het vat zit, maar eerst ga ik genieten' De ritzege pakt Dumoulin niet, die is voor Jos van Emden. Het Nederlandse feest is compleet.

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Dumoulin pronkt met de 'Trofeo Senza Fine'

De samenvatting van etappe 21 in de Giro d'Italia 2017

Giro d'Italia 2018: Een goed begin is het halve werk

De Giro van 2018 start met drie etappes in Israël. Op de eerste dag krijgen de renners een tijdrit van 9,8 kilometer voorgeschoteld. Dumoulin is meteen op de afspraak. Hij wint de tijdrit, voor Rohan Dennis en Victor Campenaerts, en begint de Giro zoals hij die vorig jaar geëindigd was: in de roze leiderstrui. Chris Froome, samen met Dumoulin dé topfavoriet voor de eindzege, gaat tijdens de verkenning tegen de vlakte. De Brit kan starten, maar werkt een slechte tijdrit af. Froome kijkt na nog geen tien kilometer in deze Giro al tegen een achterstand aan van 37 seconden op zijn Nederlandse concurrent. 'Dit is perfect. Alles waar ik op had gehoopt', zo laat Dumoulin optekenen na de finish. De eerste tik is uitgedeeld, een goed begin is het halve werk.

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Dumoulin snelt in de regenboogtrui naar winst in de openingstijdrit

De samenvatting van etappe 1 in de Giro d'Italia 2018

Britten zitten tweede Giro-zege in de weg

Niet Froome maar Simon Yates lijkt lange tijd de te kloppen man in de Giro van 2018. Nadat Dumoulin in de tweede etappe de roze trui bewust aan Dennis laat, is het Yates die de leiderstrui in de zesde etappe overneemt van de Australiër. Op de flanken van de Etna springt de Brit met een indrukwekkende versnelling weg uit de groep der favorieten. Dumoulin moet net zoals de anderen passen, Yates heeft aan anderhalve kilometer genoeg om de rest op 26 seconden te zetten. In de eerste bergrit is meteen duidelijk geworden dat Dumoulin nog niet klaar is met de renner van Mitchelton-Scott.

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode

Yates zit in een ongelofelijke vorm. Dan is er voor mij niets aan te doen

Dumoulin ziet het na de tijdrit somber in 

Twee weken lang lijkt Yates ongenaakbaar. Met maar liefst drie ritzeges in één week zet de Brit de Giro helemaal naar zijn hand. Zijn voorsprong op Dumoulin bedraagt na etappe 15 maar liefst 2.11 minuten. Op dag zestien wacht een uitgelezen kans voor de Nederlander om de strijd om de eindzege nieuw leven in te blazen. Er staat namelijk een tijdrit van 34 kilometer op het programma, de geliefkoosde discipline van Dumoulin. De renner van Team Sunweb rijdt een aardige tijdrit en maakt 1.15 minuten goed van zijn achterstand op de Brit. Dumoulin is zichtbaar teleurgesteld na afloop. 'Ik had meer tijd willen terugnemen op Yates. Die zit echt in een ongelofelijke vorm. Dan is er voor mij niets aan te doen.'

De hoop op een tweede opeenvolgende Giro-zege lijkt opgeborgen. Er liggen geen tijdritten meer in het verschiet waar Dumoulin zijn 56 seconden achterstand kan goedmaken. Nog drie bergetappes scheiden Yates, die tot dan toe bergop veruit de beste van het pak is, van zijn eerste eindzege in een grote ronde. Op dag achttien, wanneer niemand het nog verwacht, verschijnt echter het eerste barstje in het pantser van de Brit. Yates kent op de slotklim een zwak moment en moet Dumoulin laten gaan. De Nederlander halveert zijn achterstand op de roze trui. In het spoor van de Dumoulin: Chris Froome. Op dat moment telt de renner van Team Sky een achterstand in het algemeen klassement van bijna drie minuten op Dumoulin. Het podium lijkt het hoogst haalbare voor Froome, zo denkt iedereen er toch over.

Voor aanvang van de negentiende etappe - de koninginnenrit - is de vraag dan ook of het tijdsverlies van Yates gewoonweg een slechte dag was, of dat de energietank van de Brit stilaan leeg loopt. Op 86 kilometer van de aankomst krijgen we het antwoord al. Yates kan het tempo van de Sky-trein niet volgen en zakt helemaal weg. Enkele kilometers later kijkt de renner van Mitchelton-Scott al tegen een achterstand aan van meer dan twee minuten. Weg roze droom. Yates zal uiteindelijk meer dan 38 minuten verliezen.

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Froome zet de Giro met een onwaarschijnlijke solo op z'n kop

Dumoulin rijdt op dat moment virtueel in het roze. Op tachtig kilometer van het einde stelt zich een nieuw probleem voor de Nederlander, dat luistert naar de naam Chris Froome. Op zeven kilometer van de top van de Colle delle Finestre laat de renner van Team Sky de overige favorieten achter. Op de top - het is dan nog 73 kilometer tot de finish - bedraagt de voorsprong van Froome op de eerste achtervolgers 37 seconden.

Bij die eerste achtervolgers zit Dumoulin. In de afdaling beslist de Nederlander te wachten op Sébastien Reichenbach, ploegmaat van Pinot. De Fransman zit namelijk ook in de groep van Dumoulin en verwacht wordt dat Reichenbach mee op kop zal sleuren, in dienst van zijn kopman. De Zwitser is echter geen goede daler - Dumoulin vertelt achteraf in een interview dat Reichenbach daalde als een oude oma - en zo verliest de Nederlander heel wat tijd in de twee afdalingen die volgen. Froome steekt die dag ook gewoon ver boven de rest uit, en wint na een fenomenale solo de etappe met een voorsprong van 3.23 minuten op Dumoulin. Froome zet de renner van Team Sunweb daarmee op veertig seconden in het algemeen klassement, een achterstand die Dumoulin de volgende dag niet meer weet goed te maken in de laatste bergrit. De Brit wint voor de eerste keer in zijn loopbaan de Giro, Dumoulin moet tevreden zijn met de tweede plaats.

Samenvatting van de knotsgekke etappe 19 in de Giro d'Italia 2018

Giro d'Italia 2019: Opboksen tegen de verwachtingen

Ook in 2019 kiest Dumoulin ervoor de Giro te rijden. Nochtans werd verwacht dat de Nederlander alles op de Tour de France zou zetten. Dat idee veranderde echter wanneer de parcoursen van beide grote rondes bekend werden. In de Tour zit dat jaar maar één individuele tijdrit, van 27 kilometer. De Giro telt maar liefst drie individuele tijdrijden, samen goed voor bijna zestig kilometer tegen de klok.

Ik was niet relaxed, was gestresst. Het was geen fijne periode

Dumoulin over de druk die hij voelde na zijn Giro-overwinning

In de winter van 2018-2019 bekent Dumoulin dat hij het na zijn overwinning in de Giro van 2017 mentaal niet altijd makkelijk heeft gehad. 'Ik ging alles een beetje té doen. Ik wilde te graag, ging te hard trainen, overal net iets te extreem. Ik was niet relaxed, was gestresst. Het was geen fijne periode', zo vertelt Dumoulin aan NOS. Ook met de bekendheid die gepaard ging met zijn historische prestatie had Dumoulin het moeilijk. 'Ik worstelde daar heel erg mee. Het is ook heel erg gek. Ik ben nooit gaan fietsen voor het geld and de beroemdheid, maar gewoon omdat ik het mooi vond om te doen. Ik sta helemaal niet graag op de voorgrond.'

Complete miserie na vroege crash

Ook in de Giro van 2019 start Dumoulin als één van de topfavorieten voor de eindzege. Op dag vier mag de Nederlander echter al een kruis maken over zijn klassementsambities. Dumoulin komt in volle finale ten val en verliest vier minuten op ritwinnaar Richard Carapaz. De volgende dag gaat de renner van Team Sunweb nog van start, maar geeft al snel op. Een pijnlijke knie is de boosdoener.

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode
Dumoulin komt met bebloede knie over de meet in de vierde etappe, een dag later geeft hij op

Het is het begin van een moeilijke periode voor Dumoulin. Eén maand na zijn opgave in de Giro gaat hij nog wel van start in het Critérium du Dauphiné, maar ook daar moet hij het na zes etappes voor bekeken houden. De knie van Dumoulin speelt weer op. Het betekent meteen ook het einde van het seizoen voor de Nederlander. Door een tweede operatie aan de knie in juli geraakt hij niet tijdig fit om nog iets van zijn seizoen te maken. 2019 is dan ook een echt baaljaar voor Dumoulin. In het tussenseizoen verlaat hij Team Sunweb voor Jumbo-Visma. Ook daar wil het niet echt lukken voor Dumoulin, en in januari 2021 beslist hij voor onbepaalde tijd te stoppen met wielrennen.

Giro d'Italia 2022: Wat mogen we verwachten van Dumoulin?

Dumoulin is gelukkig weer wielrenner, en hij keert dit jaar voor het eerst sinds zijn opgave in 2019 terug naar de Giro. Topfavoriet is de Nederlander deze keer niet. Hoewel de twee beste ronderenners van het moment, Tadej Pogacar en Primoz Roglic, niet van de partij zijn in Boedapest, staan er toch enkele renners aan de start die de afgelopen maanden en jaren meer bewezen hebben dan de renner van Jumbo-Visma. We denken dan aan de gevestigde waarden Simon Yates, Carapaz, Romain Bardet of Miguel Ángel López. Ook de uitslagen van Dumoulin dit seizoen zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Een derde plaats in de tijdrit van de UAE Tour en een zesde plaats in de Volta Limburg Classic zijn voorlopig de enige top tien-noteringen. Rugproblemen en een coronabesmetting zorgden ervoor dat de voorbereiding alles behalve feilloos verliep.

Maar tóch. Toch schrijven we Dumoulin niet af. Is het voor een top tien-, top vijf-, top drie-notering, of misschien zelfs voor eindwinst? We kunnen het onmogelijk inschatten. Daarvoor is het al te lang geleden dat de Nederlander nog geschitterd heeft in een rittenkoers. Er was wel die fantastische Olympische tijdrit - Dumoulin pakte zilver -, voor een goed klassement (zijn negende plaats in het eindklassement van de Benelux Tour buiten beschouwing gelaten, in België en Nederland ligt vooralsnog geen hooggebergte) moeten we al terug naar zijn zevende plaats in de Tour de France van 2020, vóór zijn sabbatical.

De Giro-prestaties van Dumoulin: Grootste overwinning, maar ook het begin van moeilijke periode

Ik weet niet hoe realistisch het scenario is dat ik daar om de hoogste plekken in het klassement mee ga doen. Maar ik heb wel vaker gekke dingen laten zien met een beetje een gebrekkige voorbereiding

Dumoulin schat zijn kansen in voor aankomende Giro

Feit is wel dat zijn concurrenten voor de roze trui geen Sloveense wonderkinderen zijn. Een Dumoulin op de top van zijn kunnen moet de strijd kunnen aangaan met Carapaz, Yates, João Almeida, Bardet en overige. De renner van Jumbo-Visma beschikt ook over een wapen dat zijn concurrenten niet hebben: zijn tijdrit. Van de favorieten lijkt enkel Almeida op een goede dag in de buurt van Dumoulin te komen in het werk tegen de klok. Met 26,6 tijdritkilometers - verdeeld over twee tijdritten - zijn de parcoursbouwers de Nederlander jammer genoeg niet gunstig gezind.

De vraag hoe dicht Dumoulin bij zijn topniveau zit kunnen alleen mensen binnen de Jumbo-Visma ploeg beantwoorden. Sportief directeur Merijn Zeeman liet alvast weten dat het momenteel goed gaat met zijn poulain. 'Tom is op dit moment in Tenerife met de ploeg. Ik heb er eigenlijk heel veel vertrouwen in dat hij het goed gaat doen in de Giro. We weten niet wat hij kan over drie weken, maar hij is een speciale renner, wat het heel interessant maakt.'

Ook Dumoulin zelf kijkt uit naar de Giro. 'Ik weet niet hoe realistisch het scenario is dat ik daar om de hoogste plekken in het klassement mee ga doen. Maar ik heb wel vaker gekke dingen laten zien met een beetje een gebrekkige voorbereiding. Ik ga in de komende weken het werk doen wat nodig is, en dan zien we in Italië wel of het genoeg is om mee te doen voor het klassement', aldus de renner van Jumbo-Visma.

Hoe Dumoulin het ervan af brengt in deze Giro kan u samen met ons volgen op In de Leiderstrui. Wij kijken er alvast héél erg naar uit.

Poll

Wat vindt u het mooiste Giro-moment van Tom Dumoulin?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws