De Marchi soleert vanuit kopgroep naar zege in Tour of the Alps, peloton had totaal geen zin om te achtervolgen Wielrennen
Wielrennen

De Marchi soleert vanuit kopgroep naar zege in Tour of the Alps, peloton had totaal geen zin om te achtervolgen

De Marchi soleert vanuit kopgroep naar zege in Tour of the Alps, peloton had totaal geen zin om te achtervolgen

Routinier Alessandro de Marchi heeft de tweede etappe in de Tour of the Alps naar zich toegetrokken. De Italiaan van Jayco-AlUla bleek de sterkste vanuit een zeskoppige kopgroep en kwam solo over de meet. In het peloton had op INEOS Grenadiers na niemand zin om te achtervolgen en dus was het aan de koplopers om het uit te vechten om de ritzege. Tobias Foss behield wel zijn leiderstrui.

Daags na de eerste niet-tijdritzege van Foss stond er wederom een heuveletappe op het programma in de Italiaanse rittenkoers. De etappe vertoonde ook wel wat gelijkenissen met de ouverture, alleen was de tweede etappe - tussen Salorno en Stans - met zijn 190 kilometer een stuk langer dan rit één. Dinsdagmiddag stonden er twee gecategoriseerde beklimmingen op de rol. De eerste was er eentje van categorie drie, zijnde de welbekende Brennerpas-bestijging (13,4 kilometer aan gemiddeld 3,2 procent). De ogen waren echter vooral gericht op de beklimming van de Gnadenwald (4,5 kilometer aan gemiddeld 7,6 procent), met de top op slechts 14,5 kilometer van de streep.

Kopgroep van zes krijgt de ruimte, alleen INEOS Grenadiers wil werken (voor Ganna)

Patrick Gamper (BORA-hansgrohe), De Marchi, Pellaud (Tudor Pro Cycling Team), Yuma Koishi, Oka Atsushi (beiden JCL Team Ukyo) en Lukas Pöstlberger (Oostenrijkse selectie) vormden al vroeg op de dag de zeskoppige tête de la course, die een vrijgeleide kreeg van het peloton. Dat heet: het sextet mocht maximaal zo'n vijf à zes minuten voor de grote groep uitrijden. In het peloton was het vooral INEOS Grenadiers dat het tempo bepaalde, hoofdzakelijk ten dienste van ritsucces met Ganna.

Op de Brennerpas gebeurde er zowel in de kopgroep als het peloton niet veel. Dat veranderde echter in de aanloopfase richting de Gnadenwald-bestijging. Het tempo werd overal stevig de lucht in gegooid, met als gevolg dat voorin eerst de twee Japanners - Koishi en Atsushi - moesten passen. Daarop was het BORA-hansgrohe-man Gamper die er in zijn uppie vandoor ging, op zo'n 35 kilometer van de aankomst. De Oostenrijker, die in zijn carrière nog nooit een overwinning boekte, had direct een mooi gaatje te pakken op zijn eerste achtervolgers. Maar ook in het peloton was het tempo eerst onverminderd hoog, wat een spannend schouwspel opleverde. Tenminste, zo leek. Niets bleek namelijk minder waar, daar INEOS Grenadiers al snel in de smiezen had dat er niemand anders geïnteresseerd was in een sprint. Op 22 kilometer van de meet stopte de Britse ploeg dan maar met werken.

Gamper opent debatten, De Marchi is de allersterkste: Foss behoudt leiderstrui

Dat was goed nieuws voor de heren voorin. Gamper begon met een kleine voorsprong aan de klim in zijn thuisregio, met kort daarachter De Marchi en Pellaud. In het peloton was de vrede inmiddels definitief getekend. De Zwitser en de Italiaan sloten op de beklimming aan bij de ontsnapte Oostenrijker, die duidelijk zijn krachten had verschoten en direct de twee heren moest laten gaan. De Marchi versus Pellaud was derhalve de wedstrijdsituatie vooraan.

De Marchi oogde erg sterk en reed bergop, op de macht, weg bij Pellaud. Was de ervaren Italiaan, die volgende maand alweer 38 kaarsjes mag uitblazen, bezig aan een knappe solo? Het antwoord bleek bevestigend. De Jayco-AlUla-reus kwam ogenschijnlijk gemakkelijk solo over de meet, Pellaud was inmiddels bijgehaald door Gamper en moest sprinten op plek twee. Dat spurtje was voor de Oostenrijker. De leidende positie in het algemeen klassement bleef wel toebedeeld aan Foss. Etappe drie, slechts 125 kilometer lang, belooft een explosieve en spectaculaire rit te worden.

Uitslag etappe 2 Tour of the Alps 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws