De vernedering compleet: Pogacar rijdt zelfs ongewild iedereen op een hoop, Martínez verschalkt geloste Thomas Wielrennen
Wielrennen

De vernedering compleet: Pogacar rijdt zelfs ongewild iedereen op een hoop, Martínez verschalkt geloste Thomas

De vernedering compleet: Pogacar rijdt zelfs ongewild iedereen op een hoop, Martínez verschalkt geloste Thomas

Tadej Pogacar heeft ook de zestiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Sloveen van UAE-Team Emirates leek lange tijd geen trek te hebben in de rit, maar omdat Movistar in een door de regen en sneeuw ingekorte etappe bleef rijden, kon Pogacar z'n vijfde (!) etappezege van deze Giro bijna gratis bijschrijven. Op het dode akkertje, want hij leek vluchter Giulio Pellizzari te willen laten winnen. De Italiaan kon echter niet mee en werd op gepaste afstand tweede, voor Daniel Felipe Martínez. Die deed een goede zaak in het klassement, met tijdwinst op Geraint Thomas.

Eigenlijk zou de mythische Stelvio bedwongen moeten worden in deze etappe, maar in een vroeg stadium werd al duidelijk dat er daar teveel sneeuw lag voor een passage van de Giro d'Italia. In plaats daarvan kwam de Umbrailpass als Cima Coppi (het hoogste punt van de Giro) in beeld, maar ook deze beklimming werd uiteindelijk uit de wedstrijd geschrapt.

Voorafgaand aan rit vooral veel onduidelijkheid, start uiteindelijk in dal

Het weer werd uiteindelijk zo slecht dat de renners er op aandrongen om de rit te laten starten in het dal en de grotendeels besneeuwde top van de Umbrailpas te omzeilen. Organisator RCS had op maandag al een lijst gemaakt met scenario's en koos dan toch, vlak voor het middaguur, om de etappe in te korten. Dat dit zo lang duurde, had vooral met overleg met startplaats Livigno te maken.

Afgesproken werd om nog een kleine neutralisatie in het stadje te rijden, maar de renners kwamen daar uiteindelijk niet opdagen. Te gevaarlijk, te onoverzichtelijk. Zij verkozen een start in het dal en na een gezamenlijke uitspraak met de CPA ging de organisatie overstag. Vlak voor de start werd zelfs bekend dat de meeste ploegen dinsdag liever helemaal niet hadden gereden. Een behoorlijke chaos dus. Zo ver kwam het niet.

Lees verder onder de video

Kopgroep met Alaphilippe vliegt met rotgang naar Pinei, Movistar legt Quintana-kaarten op tafel

Wat de renners dan wel nog te wachten stond? De Passo Pinei, een loper van 23,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7 procent, én de slotklim richting Santa Christina Val Gardena: 7,6 kilometer aan 6,1 procent, maar wel met twee slotkilometers aan bijna 12 procent. De etappe startte in Laas, vlak bij de voet van de Stelvio, en was nog maar 119 kilometer lang. Nog steeds waren de koersomstanidgheden slecht, met zeven graden en regen.

Het duurde weer - zoals wel vaker in de vlakke ritten met selectieve slotfases deze Giro - erg lang voor een vluchtgroep wegreed. Eerst reed de Italiaan Marco Frigo lang alleen vooraan met een minieme voorsprong op de meute. Uiteindelijk kwamen Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Mirco Maestri (Polti-Kometa), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost) en Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) vooraan te zitten. Ze fietsten tezamen naar een voorsprong van een minuut of twee in het midden van de etappe. Achter de groep reed Movistar op kop van het peloton, om Nairo Quintana dichtbij de kop van de koers te houden. Zo leek het, althans.

Lees verder onder de video

Alaphilippe solo, maar peloton blijft altijd dichtbij

Door het beulswerk in het peloton bleef de voorsprong van het kwartet vooraan tot maximaal een dikke twee minuten beperkt. Met name Fernando Gaviria reed lang op kop voor Movistar. De Spaanse blauwhemden hadden hun zinnen duidelijk op de ritzege gezet. Op 35 kilometer voor het einde begon de Passo Pinei, tot dan toe had de wedstrijd in een voorspelbare plooi gelegen. Alaphilippe en Maestri bleken uit de kopgroep de sterksten, het duo dat op dag twaalf al meer dan 120 kilometer voorop had gereden, alvorens de Fransman won.

Dat scenario ontvouwde zich nu niet. Alaphilippe had al snel door dat hij de sterkste was en bovendien bleef het peloton altijd dichtbij. Loulou versnelde en reed zo maximaal 1.40 minuten weg van het pak. Daar was bij het ingaan van de laatste achttien kilometer - en nog zes kilometer te klimmen op de Pinei - nog een dikke minuut van over. Het peloton had alle andere vluchters opgeraapt en Movistar stuurde met Pelayo Sanchez alvast de ritwinnaar van dag zes vooruit. Daarachter roerde ook onder meer Jan Tratnik (Visma) zich, maar met minder succes. Movistar hield het tempo strak en het was verrassend Quintana die in de laatste kilometers van de Pinei het kopwerk begon te doen. De ploeg mikte dus niet op hem, maar op Einer Rubio, nummer negen uit het klassement.

Lees verder onder de video

Rubio raakt laatste mannen kwijt, Bardet lost

De ambities van Movistar waren mooi om te zien, maar nog voor de top van de voorlaatste klim was Rubio door zijn mannen heen. Quintana loste nadat hij z'n werk had gedaan en Sanchez ging op zijn beurt opnieuw in het offensief. Door materiaalpech werd hij echter teruggeslagen. UAE-Team Emirates deed op zijn beurt dus maar het werk, al ging dat niet per se heel hard meer. Giulio Pellizzari (Bardiani), Christian Scaroni (Astana) en Ewen Costiou (Arkéa-B&B) konden zodoende wegrijden en vormden op de top het achtervolgende drietal op Alaphilippe.

De Fransman schreef wel veertig bergpunten bij op de Pinei, maar de drie achtervolgers naderden hem in de afdaling plots snel. Het peloton gaf veertig seconden toe en daar ontbrak enkele kilometers onder de top plots een belangrijke naam. Romain Bardet, zevende in het klassement, had de rustdag niet goed verteerd en moest lossen. Hij reed op de top van de klim een halve minuut achter zijn rivalen uit het klassement.

Lees verder onder de video

Alles om voor te koersen op de Monte Pana

Nog één klim te gaan, de Monte Pana, met vooral een verschrikkelijk steil einde. Alaphilippe had duidelijk last van de kou in de afzink, daar Pogacar doodleuk met korte mouwen rondreed. Kreeg hij de zege door het werk van Movistar in de schoot geworpen? Pellizzari, Scaroni en Costiou raapten de verkleumde Alaphilippe op, op vijf kilometer van de finish. In het peloton had Pogacar alleen Rafal Majka nog over om veertig seconden te dichten. Dat lukte vrij makkelijk, met nog twintig seconden en 3,5 kilometer te gaan. Bardet reed er in een grotere groep nog steeds een kleine halve minuut achter.

Door een laatste krachtsinspanning van Alaphilippe konden Pellizzari, Costiou en Scaroni met een halve minuut beginnen aan de steilste laatste twee kilometer. Costiou wachtte geen seconde en reed de andere twee meteen uit het wiel, maar Pellizzari kwam op een strak tempo terug en liet de Fransman meteen achter. Eén leider, met Majka die daar achter iedereen loste en Pogacar lanceerde. De Sloveen reed met twee vingers in de neus naar boven, maar Pogi naderde rap. Terwijl Daniel Felipe Martínez bij de anderen een zaakje deed voor het klassement, kwam Pogacar bij Pellizzari. Heel even leek de Italiaan mee te kunnen, maar zelfs een gedrukt tempo van de roze trui was te rap.

Zo won Pogacar de rit, terwijl hij dat misschien niet eens wilde.... Maar wat gebeurde daar achter? Martínez reed naar Pellizzari, die nog wel tweede werd. De Colombiaan van BORA-hansgrohe pakte op zijn beurt wel tijdwinst op Geraint Thomas, die een lastige dag kende. Antonio Tiberi was de volgende die goede zaken deed, voor een tevens sterke Thymen Arensman.

Uitslag etappe 16 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 16 Giro d'Italia 2024 in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws