Démare wint bij afscheidskoers van Sagan voor het eerst in shirt Arkéa-Samsic en verslaat zijn oude ploeg Wielrennen
Wielrennen

Démare wint bij afscheidskoers van Sagan voor het eerst in shirt Arkéa-Samsic en verslaat zijn oude ploeg

Démare wint bij afscheidskoers van Sagan voor het eerst in shirt Arkéa-Samsic en verslaat zijn oude ploeg

Arnaud Démare heeft de Tour de Vendée gewonnen. De Fransman van Arkéa-Samsic was duidelijk de snelste in La Roche-sur-Yon en passeerde met veel snelheid zijn voormalig ploegmakker Paul Penhoët. Het is de eerste zege van Démare in het shirt van zijn nieuwe werkgever, nadat hij per 1 augustus voor Arkea uitkomt.

Het Franse najaar is in volle gang en de Tour de Vendée is zeker geen kleine wedstrijd in dat land. Vorig jaar wist Bryan Coquard nog te winnen van Arnaud Démare en ook dit jaar zijn de twee heren de favorieten voor de zege, maar dan moesten ze wel zien af te rekenen met Peter Sagan. De Slowaak reed op 1 oktober zijn allerlaatste wegwedstrijd uit zijn carrière en hoopte vast en zeker op een mooi resultaat.

Kopgroep komt niet ver, Arkéa-Samsic controleert

Vier renners hadden geen zin om te wachten op een pelotonsprint. Enekoitz Azparren (Euskaltel), Filippo Ridolfo (Novo Nordisk), Thomas Gachignard (St Michel) en Paul Hennequin (Nice) pakten een gat van vier minuten. Ridolfo en Hennequin konden echter niet lang mee vooraan, waardoor Azparren en Gachignard met twee overbleven.

Dat bleek een kansloze missie te zijn. Het Spaans-Franse duo probeerde uit de greep van het peloton te blijven, maar de mannen van Arkeá-Samsic (rijdend voor Démare), en Groupama-FDJ (rijdend voor Paul Penhoët) controleerden zoals verwacht het gat. Met nog vijftig kilometer te rijden werden de twee jongens ingelopen.

Sagan zit goed gepositioneerd in laatste koers

Het peloton kwam dichter en dichterbij finishplaats La Roche-sur-Yon en het werd goed duidelijk dat een sprint onvermijdelijk was. Veertig kilometer lang volgden er geen uitvalspogingen en in de laatste tien kilometer ging het tempo logischerwijs goed de lucht in. Démare zat goed, net als Coquard. Wie ook goed voorin zat, was Sagan. Richting de laatste kilometers was de koers nog helemaal open.

Arkéa-Samsic vormde de lead-out in de laatste kilometer in dienst van Démare. Maar achter de roodhemden zaten de mannen van Groupama-FDJ klaar om ook te springen. Met nog zeshonderd meter te gaan kwam de blauwe formatie dan ook en Démare moest zich even herpositioneren. In eerste instantie mislukte dat en Groupama-FDJ had een goede jump te pakken. Bram Welten leverde Penhoët perfect af en Démare zat op een gat. Penhoët miste echter toch de snelheid en Démare kon goed terug op het wiel komen, waarna hij kinderlijk eenvoudig zijn voormalig ploeggenoot passeerde. Winst voor Démare!

Uitslagen Tour de Vendée 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws