Démare ziet kansen in lastige etappe op vrijdag: 'Daarom spaarde ik energie' Wielrennen
Wielrennen

Démare ziet kansen in lastige etappe op vrijdag: 'Daarom spaarde ik energie'

Démare ziet kansen in lastige etappe op vrijdag: 'Daarom spaarde ik energie'

Arnaud Démare kende donderdag een relatief eenvoudige dag in de Giro d'Italia, waarin hij zijn benen spaarde voor de etappe van vrijdag. Die energie zal hij nodig hebben, want het is in de dertiende etappe allesbehalve een makkelijke rit voor de sprinters.

De 30-jarige Démare kwam donderdag uiteindelijk binnen op bijna twintig minuten van winnaar Stefano Oldani. De 24-jarige Italiaan van Alpecin-Fenix was Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty-Gobert) en Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) de baas in de sprint en boekte daarmee de eerste zege uit zijn carrière. De drie heren bleven over uit een omvangrijke kopgroep, waarin ook Mathieu van der Poel (twintigste), Wilco Kelderman (zesde) en Bauke Mollama (vierde) aanwezig waren.

De kopgroep van meer dan twintig man kwam overigens pas tot stand na een verschroeiend hard openingsuur, waarin er gemiddeld boven de vijftig kilometer per uur werd gereden. Démare wist in die tijd wel het tussensprintje te winnen en daarmee zijn leidende positie in het puntenklassement nog maar eens te verstevigen. Na het wegvallen van Biniam Girmay staat de Fransman een straatlengte voor op zijn concurrenten, waar Fernando Gaviria en Mark Cavendish volgen op 86 en 89 punten.

Nadat Démare de punten had binnengehaald, was het volgens hem tijd om zijn benen wat rust te gunnen en de etappe op zijn gemak uit te rijden. 'Het doel was om energie te sparen voor morgen, om zo nog een overwinning te behalen', zo laat hij weten op de ploegsite. De Fransman is in uitstekende vorm naar Italië afgereisd en wist tot dusver al twee massasprints op zijn naam te schrijven. Na een tweede plaats in de derde etappe, was het achtereenvolgens in de vijfde en zesde etappe wel raak voor Démare.

Démare moet sterke klimmersbenen meenemen in dertiende etappe

De etappe van vrijdag lijkt op het eerste oog niet ideaal voor de sprinters, al ligt de zwaarte vooral in de opening van de korte etappe (155 kilometer). Dan staat namelijk de Colle di Nava (11,1 kilometer, aan 6,1 procent) te wachten. De top van deze klim ligt echter op honderd kilometer van de meet, maar ook in de finale gaat hier en daar nog licht omhoog. De laatste kilometer loopt daarin ook met 2,5 procent gemiddeld omhoog, dus het is nog maar de vraag voor welke sprinter dit de ideale aankomst is.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws