Kan Ewan niet zonder De Buyst?: 'Duidelijk dat Jasper cruciale schakel is voor Caleb' Wielrennen
Wielrennen

Kan Ewan niet zonder De Buyst?: 'Duidelijk dat Jasper cruciale schakel is voor Caleb'

Kan Ewan niet zonder De Buyst?: 'Duidelijk dat Jasper cruciale schakel is voor Caleb'

Het was voor Caleb Ewan niet de Giro d'Italia waar hij op gehoopt had. De Australiër van Lotto Soudal was voor ritzeges naar Italië afgereisd, maar kwam niet verder dan een tweede plaats in de zesde etappe. Ex-renner Jürgen Roelandts laat weten dat het missen van vaste lead-out Jasper De Buyst daar wel eens een belangrijke rol in heeft gespeeld.

De kleine Australiër wist in alle vier de rittenkoersen waar hij dit jaar aan de start stond één of meer ritten in de wacht te slepen. De Ronde van Turkije was de laatste rittenkoers en het was daar waar De Buyst zijn sleutelbeen brak en een streep kon zetten door de Giro. Een aderlating voor de Belg en de ploeg, maar ook zeker voor Ewan. De twee boekten samen al de nodige successen en het afhaken heeft volgens Roelandts 'mentaal zeker een rol gespeeld', zo geeft hij aan tegenover Het Nieuwsblad.

'Een spurter heeft iemand nodig bij wie hij zich goed voelt, iemand die hij vertrouwt en vooral iemand die weet wat hij doet', zo laat Roelandts weten. 'Is die klik er niet, dan gaat de spurter zijn eigen weg kiezen. En dat leidt tot frustraties: bij de spurter maar ook bij de lead-out die wordt verondersteld zijn werk te doen.' Roelandts trok in het verleden regelmatig de sprint aan voor André Greipel, die erg gebaat was bij een goede lead-out van één van zijn ploeggenoten.

Nu staat Ewan bekend als iemand die redelijk goed zijn eigen wind vindt door het peloton, maar volgens Roelandts is de rol van De Buyst niet te onderschatten. 'De rol van de lead-out is afhankelijk van het type spurter dat hij begeleidt. Greipel was niet echt een wringer en werd dus graag door mij afgezet op tweehonderd meter van de finish, zodat hij ruimte had om zijn ding te doen. Al moet ik zeggen dat ik Jasper De Buyst ooit fameuze inspanningen heb zien doen in dienst van Caleb.'

Ewan kan zich voorbereiden op Tour de France

Dat het niet de gelukkigste grote ronde van Ewan was, dat kun je wel zeggen. Op de openingsdag kwam de Australiër ten val in de sprint heuvelop, die uiteindelijk werd gewonnen door Mathieu van der Poel. Ewan stevende af op een derde plaats, maar kwam door eigen toedoen hard ten val. In de eerstvolgende sprint leek hij nog niet de oude en moest Ewan genoegen nemen met een achtste plaats. De tweede plek in de zesde etappe bood hoop, maar zijn vijfde plaats in de elfde etappe was ongetwijfeld niet hoe Ewan de Giro wilde verlaten.

Ewan kan zich nu opmaken voor de Tour de France, die over iets meer dan twee maanden op het programma staat. Daarin hoopt hij ongetwijfeld weer dat De Buyst van de partij is. Het was overigens geen verrassing dat Ewan de Giro na de elfde etappe verliet. Het was vooraf al het plan van Lotto Soudal, nu er in de Giro d'Italia nog voornamelijk bergritten op het programma staan.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws