Dennis verliest TDU-leiderstrui aan ontketende Vine, die Bilbao naar ritzege loodst Wielrennen
Wielrennen

Dennis verliest TDU-leiderstrui aan ontketende Vine, die Bilbao naar ritzege loodst

Dennis verliest TDU-leiderstrui aan ontketende Vine, die Bilbao naar ritzege loodst

Pello Bilbao heeft zijn slag geslagen in de verraderlijke derde rit van de Tour Down Under. De renner van Bahrain Victorious rekende in de slotfase af met Simon Yates (Jayco-AlUla) en Jay Vine (UAE-Team Emirates). Rohan Dennis verloor zijn leiderstrui aan Vine, voor de renner van Jumbo-Visma was de zware Corkscrew-klim te lastig.

Met Dennis in de leiderstrui vetrok het peloton vanuit Norwood voor een korte rit van 116,8 kilometer richting Campbelltown, waar het venijn hem met de klim van Corkscrew overduidelijk in de staart zat. Op papier de moeilijkste klim van deze Tour Down Under, met zijn 2,4 kilometer aan negen procent.

Toch was het ook in de beginfase een kwestie van opletten geblazen, daar de etappe van start ging aan de voet van Ashton Clim, een tien kilometer lange heuvel met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1 procent. Het peloton leek het hier op een herenakkoordje te gooien, daar de eerste ontsnappingspoging direct raak was: Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) en Fabio Felline (Astana) vormden de vlucht van de dag.

Moscon valt, Hayter lost

Jumbo-Visma en Alpecin-Deceuninck controleerden de voorsprong van het duo, dat nooit écht uitzicht had op de dagzege. Wie dat ook niet had, was Gianni Moscon (Astana). De Italiaan viel net voor de voet van Checker Hill, de inleidende beklimming, met ploeggenoot Leonardo Basso en leek veel last van zijn schouder te hebben.

Op Checker Hill, een onregelmatige heuvel op 35 kilometer van de aankomst, zagen we enkele figuren in moeilijkheden komen. Ethan Hayter van INEOS Grenadiers, toch één van de topfavorieten op voorhand, loste in het bijzijn van teammaat Geraint Thomas en ook Caleb Ewan (Australische selectie) kreeg het in deze fase van de wedstrijd lastig.

Dennis verliest TDU-leiderstrui aan ontketende Vine, die Bilbao naar ritzege loodst

Op twintig kilometer van de meet viel er een nieuwe valpartij te betreuren. Israel-Premier Tech-kopman Corbin Strong ging met ploegmaat Chris Froome tegen de vlakte, maar Harrison Wood (Cofidis) leek het meeste last over te houden aan deze tuimelperte.

Het peloton trok zich hier vrij weinig van aan, daar ze in volle voorbereiding waren op Corkscrew. AG2R Citroën trok de boel vanaf de voet op een lint in dienst van kopman Ben O'Connor, waar wedstrijdleider Dennis het al knap lastig mee had.

Vervolgens pakten de mannen van UAE-Team Emirates over, waar George Bennett de weg plaveide voor Vine. Enkel Yates was in staat om de aanzet van de Aussie te volgen, terwijl Bilbao op eigen tempo de aansluiting nog kon maken net voor de top. Door de naam van Dennis kon een streep, voor hem was het allemaal wat te lastig.

Met meesterdaler Bilbao in hun bijzijn waren Vine en Yates ongetwijfeld op hun hoede, al deed de Bask geen al te gekke dingen ditmaal. Zodoende stoomden ze met zijn drieën Campbelltown in, waar Vine de slotkilometer vol aanvatte om zo maar secondes te nemen voor de trui. Bilbao zat zodoende op pole position en kon het relatief eenvoudig afronden.

Uitslag etappe 3 Tour Down Under 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws