Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2023 | Corkscrew gaat ontegenzeggelijk voor melkzuur in beentjes zorgen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2023 | Corkscrew gaat ontegenzeggelijk voor melkzuur in beentjes zorgen

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2023 | Corkscrew gaat ontegenzeggelijk voor melkzuur in beentjes zorgen

Na drie dagen Tour Down Under lijken de verhoudingen voor een deel duidelijk. In de rit naar Victor Harbor van donderdag reden vijf klimmers bergop weg van de rest, waarna Rohan Dennis de dubbelslag bemachtigde. Mogen we ons vrijdag opmaken voor een nieuwe strijd tussen deze jongens? In de Leiderstrui zet het een en ander uiteen!

Parcours etappe 3 Tour Down Under 2023

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2023 | Corkscrew gaat ontegenzeggelijk voor melkzuur in beentjes zorgen

De rit naar Campbelltown zorgde bij de dames dinsdag voor de ontknoping, dus dat belooft voor de mannen. Lang is de rit met zijn 118 kilometer zeker niet, maar met het nodige klimwerk blijft er nog genoeg over om naar uit te kijken.

Vanaf de start zal dit al het geval zijn, daar we direct beginnen met een klim van tien kilometer. Ashton Hill is met zijn gemiddelde van 4,1 procent dan wel niet al te steil, als het hier echt hard gaat krijgen veel renners het naar alle waarschijnlijkheid hier al knap lastig. Nadien volgt een korte tussenfase met enkele heuveltjes, waarna we op 35 kilometer Checker Hill (twee kilometer aan 6,4 procent) aanvatten.

Al bij al draait deze dag op de heuvel Corkscrew, waar we op minder dan tien kilometer aan de meet aan beginnen. 2,4 kilometer aan een gemiddelde van negen procent, dat doet vroeg op het seizoen hoe dan ook pijn aan de benen. Het stuk tussen één en anderhalf kilometer van de klim is het steilst, daar de weg daar aan vijftien procent omhoog loopt.

Het steile gedeelte van Corkscrew.

Op de top van deze Corkscrew-heuvel is het nog zes kilometer louter in dalende lijn naar Campbelltown, dus veel ruimte om eventuele gaten te dichten zal er niet zijn. Dit is een afdaling waarin het overzicht redelijk goed te behouden is, maar als coureur heb je wel technische kwaliteiten nodig om hier goed door te geraken. Al bij al een zeer interessante rit, dus!

Tijden
Start: 11.30 uur (02.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 15.35 uur (05.05 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 3 Tour Down Under 2023

Voor deze tijd van het jaar zijn de temperaturen vrij aangenaam te noemen in Zuid-Australië. Het is zo'n 22 graden Celsius, terwijl de coureurs van zowel de wind als regen weinig te duchten hebben.

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2023

Wie de rit van donderdag heeft gezien, zag een zeer sterke Jay Vine. De klimmer van UAE-Team Emirates voerde zijn plan perfect uit op Nettle Hill, een beklimming die qua aanzien toch wat lager staat dan deze Corkscrew. Vine bewees daarnaast op het Australisch kampioenschap tijdrijden dat hij het vermogen heeft om in de afdaling op de limiet te rijden, dus hem zien we als absolute topfavoriet voor deze rit.

Voor de andere favorieten hoeven we ook niet ver in de uitslag van donderdag te kijken. Dan denken we in eerste instantie aan Simon Yates (Jayco-AlUla) en Jai Hindley (BORA-hansgrohe), die als winnaars van grote rondes toch meer hebben laten zien op dergelijke stijgingspercentages dan de meer puncher-types Mauro Schmid (Soudal Quick-Step) en hardrijder Rohan Dennis (Jumbo-Visma), die er een flinke kluif aan zal hebben om zijn trui tegenover Vine te verdedigen.

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2023 | Corkscrew gaat ontegenzeggelijk voor melkzuur in beentjes zorgen

Jongens die we eigenlijk nog niet tot nu toe hebben gezien zijn Ben O'Connor (AG2R Citroën Team) en Pello Bilbao (Bahrain Victorious), waarbij die laatste met zijn kwaliteiten naar beneden ook een reële winnaar zou zijn voor deze rit. En wat kan Michael Matthews? Als je op Mende kan winnen in de Tour, zou dat in theorie ook hier moeten kunnen. Al heeft hij met Yates nu wel een andere potentiële eindwinnaar in zijn ploeg.

Punchers als Marc Hirschi (UAE-Team Emirates) en Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) hadden we eigenlijk donderdag verwacht, maar zij komen ook uit een lastig 2022. Verder zal het uitkijken zijn naar de verrichtingen van pakweg Victor Lafay (Cofidis, kampte in de tweede etappe met pech), Michael Storer (Groupama-FDJ, goede klimmer) en ook Luke Plapp van INEOS Grenadiers, waar ze toch wel de teleurstellende ronde tot nu toe weg moeten poetsen. Vanuit Nederlands oogpunt is vooral de prestatie van Milan Vader interessant, als ploeggenoot van leider Dennis.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de derde rit in lijn van de Tour Down Under? 

Topfavoriet: Jay Vine (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Simon Yates (Jayco-AlUla), Jai Hindley (BORA-hansgrohe) en Victor Lafay (Cofidis)
Long shots: Mauro Schmid (Soudal Quick-Step), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Rohan Dennis (Jumbo-Visma), Ben O'Connor (AG2R Citroën) en Michael Matthews (Jayco-AlUla)

Poll

Wie wint de derde rit in de Tour Down Under?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws