Denz (DSM) frustreert Masnada en wint van Champoussin in Zwitserland, Fuglsang blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Denz (DSM) frustreert Masnada en wint van Champoussin in Zwitserland, Fuglsang blijft leider

Denz (DSM) frustreert Masnada en wint van Champoussin in Zwitserland, Fuglsang blijft leider

Nico Denz heeft de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. In een door het coronavirus volledig onthoofde race was hij als eerste boven op de lange en steile Moosalp. Clément Champoussin werd in een sprint vanuit de kopgroep nipt tweede, nadat Denz samen met Fausto Masnada het grootste gedeelte van de slotklim op kop had gereden.

Nadat er op dag vijf al veel renners waren afgehaakt met Covid-19, verspreidde het virus zich op dag zes in nog grotere mate. Onder meer klassementsleider Aleksandr Vlasov kwam niet meer aan de start, waardoor Jakob Fuglsang van Israel-Premier Tech in het geel vertrok. Een peloton van minder dan honderd renners maakte zich op voor een echte bergetappe van dik 177 kilometer.

Kopgroep van twaalf, INEOS controleert

In de vlakke openingsfase was de strijd om de kopgroep hevig. Fausto Masnada (Quick Step), Quentin Pacher (Groupama) en Nelson Oliveira (Movistar) kregen als eerst een gaatje. Ze kregen snel gezelschap van Clément Champoussin (AG2R), Roland Thalmann (Zwitserse selectie), Andrea Pasqualon (Intermarché), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Quinn Simmons (Trek), Dion Smith (BikeExchange) en José Herrada (Cofidis). Nadat ook Nico Denz van DSM de oversteek had gemaakt, hadden we zodoende elf leiders.

Met Michael Matthews lang in een klassieke chasse patate startte INEOS Grenadiers na veertig kilometer koers de achtervolging in het peloton. Dat had op dat moment een achterstand van vier minuten, met Matthews die namens BikeExchange op een dikke minuut van de kopgroep hing. De Australiër slaagde er knap in toch de oversteek te maken, waarmee het een overzichtelijke situatie werd: twaalf koplopers voor het peloton, met INEOS en Israel-Premier Tech op kop.

Smith overboord, vluchters hebben grote voorsprong

Na zeventig kilometer was het verschil bijna vijf minuten, tevens het moment dat de eerste klim van de dag opdoemde. De Nufenenpass - dik twintig kilometer lang en dus van de buitencategorie - zorgde uiteraard voor opschudding in de kopgroep van twaalf. Masnada gaf er met een hard tempo een klap op, maar alleen Smith moest de rol lossen. De andere elf kwamen samen boven, met bergkoning Simmons die zijn voorsprong in de strijd om de bergtrui overtuigend uitbreidde.

Wat volgde was een lange afdaling en een stuk vallei van zo'n vijftig kilometer. De kopgroep van elf had hierin een voorsprong van 5.30 minuten te verdedigen en die voorsprong bleef redelijk intact naar de voet van de laatste col. Israel-Premier Tech controleerde, maar misschien was 5.30 minuten wel genoeg voor een vluchter om te winnen?

Masnada en Denz vallen stil, INEOS maakt tempo

Toen de Moosalp was begonnen, was het rap gedaan met de meesten uit de kopgroep. Masnada was andermaal degene die tempo maakte en alleen Simmons en Denz konden hem nog volgen. Door toedoen van de Italiaan kwam het peloton bovendien geen steek dichterbij. Op elf kilometer gaf Masnada er nog eens een klap op en moest Simmons eraf. Denz kon nu als enige nog mee. In het peloton was het Alexey Lutsenko - de nummer 32 van het klassement op elf minuten - die begon aan een opvallende aanval.

Terwijl het in het peloton lang rustig bleef, was het ook aan kop pokeren geblazen. Masnada begon zich meer en meer te ergeren aan Denz, die constant in het wiel bleef en dus werd het tempo meer en meer gedrukt. Het zorgde ervoor dat Champoussin en Herrada 3,5 kilometer onder de top weer kwamen aansluiten. Plots hadden we vier renners die nog konden winnen! Masnada bleef proberen, maar buiten Herrada had hij er nu twee aan het wiel.

Schachmann met speldenprikje, wie wint de rit?

Bij de favorieten werd er weinig gedaan. Alleen Maximilian Schachmann probeerde even iets, maar zijn aanval - gevolgd door Fuglsang - werd dichtgereden door Daniel Felipe Martínez, in dienst van Geraint Thomas. De groep dunde flink uit door de stoot van Schachmann, maar buiten onder meer Remco Evenepoel losten er geen belangrijke namen. Opvallend: Stefan Küng kon opnieuw met de klassementsrenners mee, net als ook Bob Jungels namens AG2R.

Terwijl INEOS in hoog tempo omhoog reed, ging de blik bij de leiders op de sprint voor de zege. Masnada bleef het wanhopig proberen, maar Denz, Champoussin en ook Herrada lieten zich niet meer foppen. En wie kwam daar door het gepoker nog bij? Quinn Simmons! De Amerikaan zette de sprint in, maar Champoussin en Denz hadden het meeste over. De Duitser won het daarin nipt van de Fransman, terwijl bij de favorieten Thomas, Higuita en Fuglsang als eerste boven waren.

Uitslag etappe 3 Baloise Belgium Tour 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws