Denz strikes again, Gee moet voor de derde keer genoegen nemen met plaats twee: Armirail neemt roze over van Thomas Wielrennen
Wielrennen

Denz strikes again, Gee moet voor de derde keer genoegen nemen met plaats twee: Armirail neemt roze over van Thomas

Denz strikes again, Gee moet voor de derde keer genoegen nemen met plaats twee: Armirail neemt roze over van Thomas

Nico Denz heeft de veertiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Duitser van BORA-hansgrohe was na 194 kilometer koers en een ultraspannende slotfase de allersterkste uit de vroege vlucht. Derek Gee (Israel-Premier Tech) werd tweede, Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) werd derde. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) was mee in de vlucht en finishte buiten de top vijf, maar lijkt wel de roze trui over te nemen van Geraint Thomas. Het peloton kwam immers op bijna twintig minuten achterstand over de streep bollen.

'Als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen' is een treffende omschrijving van hetgeen zich had afgespeeld in de door Einer Rubio (Movistar) gewonnen dertiende etappe. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost) waren de twee sterkste mannen in de kopgroep, maar zaten doorlopend met elkaar te kibbelen. Rubio kon als gevolg daarvan telkens terugkeren en wist in de eindsprint de twee keffertjes achter zich te houden.

Daags na het schouwstuk van vrijdag stond er op 20 mei een 194 kilometer lange overgangsetappe op het programma. De Zwitserse plaats Sierre diende als startlocatie, waarna er vrijwel direct in zuidelijke richting getrokken werd. Cassano Magnano, een stadje onder de rook van Milaan, diende als aankomstplaats. Onderweg moest er één noemenswaardig obstakel bedwongen worden: de Simplonpas, die na ongeveer veertig kilometer koers opdoemde. Wat daarna volgde, was een afdaling van veertig kilometer en een bijzonder lang stuk over vlakke wegen. Op voorhand leken de vluchters in het voordeel, maar in principe waren wederom alle scenario's mogelijk.

Battistella en De Bod gaan niet van start, Mollema en Gaviria mengen zich in de vlucht van de dag 

Nadat om 12.15 uur het startschot werd gelost, werd er - niet geheel voor het eerst deze Giro - slag om stoot gedemarreerd om in de vlucht van de dag te geraken. Het duurde dit keer echter niet heel lang voordat de definitieve kopgroep van de dag een feit was. Een omvangrijke vluchtersgroep, waarin dus verscheidene ploegen vertegenwoordigd waren, kreeg een vrijgeleide van het peloton, dat voorafgaand aan de start weer met twee renners gereduceerd was: Samuele Battistella en Stefan de Bod hadden er allebei wegens ziekteverschijnselen de brui aan gegeven.

In die grote kopgroep bevonden zich onder anderen Bauke Mollema en Fernando Gaviria. Na pakweg een halfuur ontsnapt te zijn, kreeg de kopgroep bezoek van nog eens negen andere baroudeurs die het hazenpad hadden gekozen. Ook een EOLO-Kometa-duo bestaande uit Mirco Maestri en Mattia Bais besloot het ruime sop te kiezen, hoogstwaarschijnlijk omdat finishplaats Cassano Magnano de woonplaats is van hun teambaas Ivan Basso. Wat eerst een gevecht tegen de bierkaai leek te worden, mondde uit in een succesvolle poging. Ook de Italiaanse poulains van Alberto Contador haakte hun wagonnetje aan, waarmee een kopgroep van maar liefst 29 man ontstond.

Bais pakt bergpunten mee en neemt leiding in klassement over van Pinot

Op de flanken van de Simplonpas gebeurde er zowel in de kopgroep als het peloton niet veel. De vluchters hadden hun voorsprong weten uit te bouwen tot zeven minuten, maar echt spektakel in de vorm van aanvallen was geen gegeven. In de strijd om de bergtrui was er nog wel een duel waarneembaar, daar Davide Bais (nummer twee in het bergklassement) voorin mee was en de volle buit van veertig punten wilden meesnoepen. Bruno Armirail, ploeggenoot van bergkoning Pinot, wilde daar echter een stokje voor steken. De Italiaan liet ziet zich echter niet uit het veld slaan en greep de veertig punten mee, waardoor hij Pinot (tijdelijk) onttroonde in het gevecht om 'la maglia azzurra'. Daarna was het wachten op hoe de onderlinge strijd in de tête de la course zich zou gaan ontvouwen.

Verslag loopt verder onder tweet.

Buiten het feit dat de renners in de afdaling de Zwitsers-Italiaanse landsgrens passeerden, gebeurde er weinig verheffends. Het was pas op 53 kilometer van de meet dat de debatten geopend werden. Alberto Bettiol vond het voorin wel welletjes en probeerde afstand te nemen van zijn medevluchters. Dat lukte de Italiaan niet helemaal, maar het spel was in ieder geval op de wagen. Niet veel later waren het Ballerini, Rex, Oldani en Skujins die het probeerden. Dat kwartet wist in een mum van tijd een flink gat te slaan met de achtervolgers. De voorsprong liep al snel op tot bijna één minuut, wat erin resulteerde dat Gaviria en Pasqualon - de sprinters van dienst - hun mannetjes op kop zetten om hun kansen niet in rook op te zien gaan.

Denz wint de etappe, Gee wordt nog maar eens tweede en Armirail neemt roze over van Thomas

Het peloton had in ieder geval gekozen voor een rustdag, daar het verschil met de kopgroep op zo'n dertig kilometer van de meet was opgelopen tot zeventien minuten. Alles leek er zelfs op te wijzen dat Armirail de roze trui zou gaan overnemen van Thomas. Voorin was de samenwerking van een dermate hoog niveau dat de voorsprong steeds verder aan het uitdijen was. Met nog twintig kilometer te gaan bedroeg de voorsprong op de 25 achtervolgers zo'n anderhalve minuut. In de slotfase ondernamen verscheidene achtervolgers een ultieme poging om het gat met de vier koplopers te dichten.

Ook vooraan zaten de mannen niet stil, getuige het feit dat Skujins er op tien kilometer van de meet alleen vandoor probeerde te gaan. Dat kostte Rex de kop. Ballerini en Oldani zaten al snel op het wiel van de Let. Een sprint-à-trois leek uitkomst te moeten gaan bieden in de strijd om de dagzege, aangezien het groepje achtervolgers met nog twee kilometer voor de boeg om een twintigtal seconden reed. Oldani ging van vroeg aan, maar zijn verrassingsaanval kon rekenen op een counter.

Zelfs het groepje achtervolgers kon nog aanhaken, waarna een maximale krachtsexplosie volgde. Denz ging met machtige pedaalslagen aan en leek aanspraak te gaan maken de zege. Hij stak echter wel heel vroeg zijn handen de lucht in, waarna onduidelijkheid heerste of hij daadwerkelijk wel de winnaar was. Giro-revelatie Gee leek immers op precies hetzelfde moment zijn wiel over de meet te drukken. Het was uiteindelijk toch Denz die zich na een millimetersprint de winnaar van rit veertien mocht noemen. De Duitser van BORA-hansgrohe wist ook de twaalfde etappe op zijn naam te schrijven. De onfortuinlijke Gee finishte voor de derde keer als tweede. Bettiol werd derde.

Uitslag etappe 14 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van etappe 14 in Giro d'Italia 2023 terug!

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws