Na 40 km ruziën troeft Rubio Pinot en Cepeda af, Thomas en Roglic houden elkaar in bedwang Wielrennen
Wielrennen

Na 40 km ruziën troeft Rubio Pinot en Cepeda af, Thomas en Roglic houden elkaar in bedwang

Na 40 km ruziën troeft Rubio Pinot en Cepeda af, Thomas en Roglic houden elkaar in bedwang

Einer Augusto Rubio (Movistar) heeft op Crans Montana de ingekorte dertiende etappe van de Giro d'Italia weten te bemachtigen, na een lange strijd met Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost). De Zwitserse beklimming liep uit tot een strijd op twee fronten.

De weersomstandigheden blijven de Giro van 2023 in zijn greep houden. Na een avond en ochtend vol geruchten over mogelijke veranderingen in het parcours van de dertiende rit, kon de organisatie in de ochtend niet anders dan het parcours veranderen. De Sint Bernardpas, de beoogde eerste beklimming van de dag, werd geschrapt.

Er bleef een rit van 74 kilometer over, in plaats van de beoogde tweehonderd kilometer. Dit was de uitkomst van een lang overleg tussen de rennersbond en de Giro-organisatie, waarbij negentig procent van het peloton aangaf dat ze voor een verkorting van de etappe waren.

Wat er overbleef, was echter allesbehalve makkelijk te noemen. Met start aan de voet van de Croix de Coueur (15,5 kilometer aan 8,6 procent) was het direct alle hens aan dek, op het nieuwe startuur van drie uur.

Pinot en Carthy zetten INEOS onder druk

Vanaf de start trok Groupama-FDJ door in functie van kopman Pinot, wat opgemerkt werd door de jongens van EF Education-EasyPost. Zij stuurden Hugh Carthy, Ben Healy en Cepeda mee in de vuurlinie, wat als direct gevaar werd gezien door de mannen van INEOS Grenadiers. Laurens De Plus moest op die manier vroeg in het defensief, aangezien Pavel Sivakov nog niet helemaal hersteld was van zijn crash.

Het eerste klassementsslachtoffer was Jack Haig, die voor de start al aangaf zich niet goed te voelen na zijn crash van een dag eerder. Een andere Australiër, Jay Vine, kon het tempo op de eerste col ook al niet volgen. Hij zat nog met de naweeën van ziekte, waar ook ploegmaats Brandon McNulty en Joao Almeida eerder last van hadden.

Voorin bepaalde Giro-revelatie Derek Gee namens Israel-Premier Tech het tempo, terwijl ook Pinot er duidelijk zin in had voor deze bergrit. Dit leidde ertoe dat De Plus door moest blijven beuken, daar Thomas verder enkel nog Thymen Arensman achter de hand had. Jumbo-Visma had op dat moment met Primoz Roglic, Rohan Dennis, Koen Bouwman, Sepp Kuss en Tom Gloag nog vijf man in de eerste groep.

INEOS wordt handje geholpen door onwelwillende Cepeda

Pinot mocht van zijn medevluchters Cepeda, Rubio en Gee de bergpunten pakken, terwijl het peloton twee minuten later de gevaarlijke afdaling van de Coueur indook. Juist op dat moment begon het te regenen, waardoor de renners extra voorzichtig naar beneden doken. De klassementsmannen besloten elkaar niet te bestoken, wat voor iedereen de beste optie was.

Ondertussen waren Pinot en consorten wel enkele minuten weggereden, waardoor de Fransman plots aanstalten maakte om zich voorin het klassement te nestelen. INEOS Grenadiers liet werkpaarden Ben Swift en Pavel Sivakov terugkeren, om de achterstand van inmiddels vier minuten richting de slotklim wat te reduceren. Daarbij werden ze wat geholpen door een slechte samenwerking voorin, daar Cepeda en Rubio op het vlakke niet echt meereden. Dat kon niet op compassie rekenen bij de Frans sprekende coureurs Valentin Paret-Peintre, Gee en Pinot.

Uiteindelijk begonnen de vluchters met een voorgift van net geen drie minuten aan de dertien kilometer lange slotklim richting Crans Montana. Na één kilometer verschoot Pinot zijn eerste cartouche, maar die dekselse Cepeda sprong op zijn wiel. De Fransman irriteerde zich zichtbaar aan de Ecuadoraan, die niet op of omkeek. Op een gegeven moment vertelde Pinot Cepeda zelfs dat hij er alles aan zou doen om hem niet te laten winnen.

Pinot bleef maar doorbeuken, maar Cepeda liet zich niet zomaar kennen. Voor de TV-kijker leverde het een zeer interessante strijd op, met constante veranderingen. Op vijf kilometer van de finish deed Cepeda een eerste échte poging, waar Pinot niet direct een antwoord op klaarhad. Eén kilometer later vond hij alsnog de aansluiting, waarna het gebakkelei opnieuw kon beginnen.

Met zijn drieën trokken ze de laatste kilometer, waar Cepeda de sprint van heel ver aanging. Rubio dichtte het gat, waarna Pinot van ver nog naar de Colombiaan bij de lurven probeerde te grijpen. Dat lukte niet, waardoor Rubio de overwinning binnenhaalde.

In de groep der favorieten bleef het lang angstvallig stil, waarna Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) er maar voor ging rijden. Even later trok Carthy als goede klimmer zijn plan, terwijl INEOS met De Plus gewoon het eigen plan trok. Op twee kilometer van de finish kwam de eerste echte aanval, van Damiano Caruso.

Thymen Arensman dichtte het gat richting de Siciliaan, waarna Thomas er in de slotkilometer een sprintje uitperste. Roglic en Almeida volgden hem gezwind, maar echt spektakel bleef uiteindelijk uit.

Uitslag etappe 13 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 13 Giro d'Italia 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt het liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws