Deze (ex-)profs kleuren de deelnemerslijst van Unbound Gravel, 's werelds grootste gravelrace Wielrennen
Wielrennen

Deze (ex-)profs kleuren de deelnemerslijst van Unbound Gravel, 's werelds grootste gravelrace

Deze (ex-)profs kleuren de deelnemerslijst van Unbound Gravel, 's werelds grootste gravelrace

Deze zaterdag staat in Noord-Amerika Unbound Gravel op het programma. De prachtige wedstrijd, die eerder bekend stond als Dirty Kanza, is de grootste gravelrace ter wereld en kan zodoende rekenen op een zeer mooi deelnemersveld. In de Leiderstrui dook in de startlijsten.

Afgelopen week werd al bekend dat Peter Sagan mee zal doen aan Unbound Gravel. De Slowaak is momenteel op trainingskamp met ploegmaat Daniel Oss in Utah en werd door sponsor Specialized uitgenodigd voor de gravelrace. 'Die kans kon ik mij niet laten ontschieten', zei Sagan daarover. 'Ik heb geen ervaring met gravelwedstrijden, maar het heeft me altijd aangetrokken.'

Sagan gaat het gros van de deelnemers, waarvan de meeste de 200 mijl doen echter niet tegenkomen: hij kiest er net als Oss voor om de 100 mijl af te werken. Hier doen zo'n 25 renners aan mee, waaronder Alpecin-Fenix-coureur Edward Anderson.

Deze (ex-)profs kleuren de deelnemerslijst van Unbound Gravel, 's werelds grootste gravelrace
Peter Sagan en Daniel Oss

Hoop (ex-)renners bij de 200 mijl

Bij de échte Unbound, de 200 mijl, zien we tal van ex-renners. Vanuit Nederlandse hoek weten we natuurlijk dat Laurens ten Dam en Thomas Dekker present zijn: zij toeren al enkele weken door de Verenigde Staten en werkten al meerdere wedstrijden af. Ten Dam eindigde vorig jaar als tweede in deze wedstrijd, achter ex-Sky-renner Ian Boswell.

Boswell is er dit seizoen opnieuw bij, evenals nummer drie Peter Stetina, die in het verleden uitkwam voor BMC, Garmin en Trek-Segafredo. Zij zijn lang niet de enige (ex-)profs die hun weg vinden naar de Flint Hills in Emporia, Kansas.

Een blik op de deelnemerslijst leert ons dat naast Ten Dam en Dekker ook Dennis van Winden (ex-Rabobank), Ivar Slik (voormalig Roompot-renner), Jasper Ockeloen (die recent Gravel Locos won) en Sophie de Boer (ex-crosster) meedoen vanuit Nederland. De Boer moet het bij de dames opnemen tegen onder meer Ruth Winder en Amber Neben.

Ashton Lambie, wereldrecordhouder op de individuele achtervolging, is ook van de partij. Datzelfde geldt voor Alexey Vermeulen (die voor LottoNL-Jumbo reed), Bjorn Selander (RadioShack), Kiel Reijnen (tot vorig jaar Trek-Segafredo) en Nathan Haas (vorig jaar nog voor Cofidis).

Ook huidige profs hebben hun weg gevonden naar Amerika. Het EF Education-EasyPost-trio Alex Howes, Lachlan Morton en Logan Owan is van de partij ondanks hun jacht op WorldTour-punten, terwijl Cameron Wurf de kleuren van INEOS Grenadiers zal verdedigen.

Overstromingen zorgen voor ander parcours

Unbound Gravel is daags voor de start wel overvallen door overstromingen op het parcours, waardoor Ten Dam en consorten een update kregen vanuit de organisatie: 'Door hevige regenval en overstromingen van de rivier zijn niet alle delen van het XL en 200-parcours begaanbaar. We werken met de lokale noodtroepen, waardoor het parcours goed uitgetekend is', zo valt te lezen. 'Er zijn een paar kleine aanpassingen, met als belangrijke verandering dat we vanuit Eureka naar het oosten rijden en niet naar het zuiden.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws