Diego Ulissi sprint Archie Ryan en Davide De Pretto volledig uit het wiel in Coppi e Bartali en wint tweede etappe Wielrennen
Wielrennen

Diego Ulissi sprint Archie Ryan en Davide De Pretto volledig uit het wiel in Coppi e Bartali en wint tweede etappe

Diego Ulissi sprint Archie Ryan en Davide De Pretto volledig uit het wiel in Coppi e Bartali en wint tweede etappe

Diego Ulissi (UAE Team Emirates) heeft woensdagnamiddag de tweede etappe gewonnen in de Coppi e Bartali. De 34-jarige Ulissi was na een venijnige etappe tussen Riccione en Sogliano al Rubicone de snelste in een sprint bergop. De ervaren Italiaan timede zijn sprint beter dan Davide De Pretto (Jayco-AlUla) en Archie Ryan (EF Education-EasyPost).

Op dag twee stond direct de zwaarste etappe van deze week op de rol, waarin de beklimming van de Ville Monte Tifi centraal stond. Deze moest meermaals bedwongen worden en dat zorgde ervoor dat de coureurs aardig wat hoogtemeters voor de kiezen kregen. Acht renners hadden wel zin in een partijtje klimmen en trokken al vroeg ten aanval. De kopgroep van acht bestond met bergkoning Manuele Tarozzi (Bardiani CSF), Giosue Epis (Arkéa-B&B Hôtels), Davide Bauce (Mg.K Vis-Colors for Peace) en Nicolo Garibbo (Team Technipes) voor de helft uit Italianen, de Belg Lennert Teugels (Bingoal WB), de Noor Carl Fredrik Hagen (Q36.5), de Fransman Mathys Rondel (Tudor) en de Colombiaan Jeferson Armando Ruiz Acuna (GW Erco Shimano) vertegenwoordigden het buitenland.

De voorsprong van het achttal werd gereguleerd door de mannen van Visma | Lease a Bike, dat in Italië met een combinatie van youngsters en ervaren mannen vertrok, en die van Tudor Pro Cycling in dienst van leider Marco Brenner, die de openingsetappe had gewonnen met een late uitval. Op vijftig kilometer van de streep bij de derde passage van de Sogliano al Rubicone versplinterde de kopgroep helemaal en bleven enkel Garibbo, Hagen, Tarozzi en Teugels over. Ook dat duurde niet lang, want ruim twintig kilometer verder was hun liedje alweer helemaal uitgezongen.

Staune-Mittet loopt op snelle counter, De Vries vertrekt op juiste moment

Het was wel duidelijk wat de Killer Bees van plan waren: Johannes Staune-Mittet lanceren. De Noor vertrok op de voorlaatste passage, maar werd vrij snel gecounterd door de Colombiaan Diego Pescador (GW Erco Shimano) en de Italiaan Giulio Pellizarri (Bardiani CSF). Het tweetal verzamelde een voorsprong van een tiental seconden, maar werd snel weer bij de lurven gevat door een uitgebreide groep, waar met Menno Huising (Visma | Lease a Bike), Hartthijs De Vries (TDT Unibet) en Jarno Widar (Lotto-Dstny) nog interessant volk zat.

Met nog veertien kilometer tot de aankomst in Sogliano al Rubicone achtte hardrijder De Vries zijn moment gekomen. De Nederlander verzamelde in geen tijd veertig seconden op een opnieuw uitgebreid peloton, dat problemen had om hem terug te halen. Met nog een kleine vier kilometer te gaan was de aansluiting opnieuw een feit en kon het nieuwe spervuur aan aanvallen beginnen.

Ulissi timet sprint perfect

Dat werd echter in de kiem gesmoord door UAE Emirates, dat in dienst van Ulissi een moordend tempo aanhield. Opnieuw Pellizarri stak op een dikke kilometer van de finish het vuur aan de lont, de aanval van ex-Jumbo-Visma-renner Archie Ryan (EF Education-EasyPost) was snediger. De Ier ging als een bezetene te keer en toen hij voor het eerst achter zich keek, zat enkel Davide De Pretto (Jayco-AlUla) nog in zijn wiel.

In het zicht van de finish kwam nog een man terug: Ulissi. De Italiaan deed het puur op ervaring, timede zijn sprint perfect en walste met nog honderd meter te gaan over het tweetal heen. Uiteindelijk won hij nog met een straatlengte voorsprong op De Pretto en Ryan.

Uitslag rit 2 Coppi e Bartali 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws