Donderslag bij heldere hemel: 30-jarige zoon van koerslegende Erik Zabel hangt koersfiets eind mei aan de wilgen Wielrennen
Wielrennen

Donderslag bij heldere hemel: 30-jarige zoon van koerslegende Erik Zabel hangt koersfiets eind mei aan de wilgen

Donderslag bij heldere hemel: 30-jarige zoon van koerslegende Erik Zabel hangt koersfiets eind mei aan de wilgen

Rick Zabel hangt zijn koersfiets eind mei dit seizoen aan de haak, zo bevestigt de 30-jarige Duitser dinsdagochtend via Instagram. De zoon van koerslegende Erik Zabel houdt het na een carrière van dertien jaar voor bekeken.

Rick Zabel kwam als zoon van Erik Zabel met heel erg hoge verwachtingen in 2014 in het profpeloton. Bij het grote BMC Racing Team van Cadel Evans, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet pakte de Duitse sprinter en klassieke renner een jaar later zijn allereerste profzege in de Ronde van Oostenrijk. Maar dat de jongere telg van het geslacht Zabel geen veelwinnaar was, zou doorheen de jaren blijken. Na drie seizoenen bij BMC hield hij het voor bekeken en koos hij in 2017 voor het Russische Katusha Alpecin.

Nadat hij samen met Alexander Kristoff voor een een-tweetje zorgde in Eschborn-Frankfurt, de Duitse WorldTour-klassieker die vandaag/woensdag op het programma staat, mocht Zabel na twee Giro-deelnames ook eens proeven van de Tour de France. Een nieuwe zege volgde pas in 2019, toen hij de tweede rit in de Ronde van Yorkshire naar zijn hand zette. Vanaf 2020 koos Zabel voor vier seizoenen bij Israel-Premier Tech. Op zijn palmares prijken uiteindelijk acht deelnames aan grote rondes (vier Giro's, vier Tours), dertien deelnames aan monumenten en twee profzeges.

Lees verder onder de tweet.

'Na 13 jaar als actief profrenner eindigt deze reis dit jaar', vertelt hij op Instagram. 'Ik ben trots op mijn carrière en blij voor alle dingen die ik heb mogen ervaren en alle mensen die ik heb mogen ontmoeten. Maar ik geloof dat het tijd is voor iets nieuws en ik ben blij dat ik die beslissing heb genomen. Ik kijk uit naar alle nieuwe avonturen en uitdagingen, die nog zullen komen. Ik hoop dat ik de wielrennerij in een goede toestand achterlaat, want het was een erg leuke periode in mijn leven.

Zabel stopt niet per direct met koersen. De Duitse sprinter rijdt op zondag 26 mei Rund Um Köln, waar hij 'nog een laatste keer een truitje en een broek aantrekt'. 'Ik hoop nog een keer alles te kunnen geven in mijn thuiskoers in Keulen, want daarna begint er een nieuw leven voor mij, waar ik ook naar uitkijk.'

Vader Erik Zabel was tevens profzege en pakt tijdens zijn wielerloopbaan maar liefst 150 (!) profzeges. Daarnaast won hij ook zes keer de groene trui in de Tour en won hij ook vier keer Milaan-Sanremo.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws