Maximaal Van Gils! Jonge Belg sprint op indrukwekkende wijze naar WorldTour-zege in Eschborn-Frankfurt Wielrennen
Wielrennen

Maximaal Van Gils! Jonge Belg sprint op indrukwekkende wijze naar WorldTour-zege in Eschborn-Frankfurt

Maximaal Van Gils! Jonge Belg sprint op indrukwekkende wijze naar WorldTour-zege in Eschborn-Frankfurt

Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) heeft op een warme dag in Duitsland Eschborn-Frankfurt 2024 naar zijn hand weten te zetten. Na een felbevochten wedstrijd toonde hij zich de beste na een doldwaze koers in en rondom de Duitse stad. Thibau Nys (Lidl-Trek) raakte ingesloten in de spurt en kon zodoende niet voluit sprinten, met een veertiende plek als resultaat.

Of het nu gezien wordt als voorjaarsklassieker of niet, deze editie van Eschborn-Frankfurt vertekende wel het voorjaar. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid in Duitsland, kregen de renners vijf uur en tweehonderd kilometer lang de zon op hun bol. Zodoende was het voor veel renners óf een mooie verlenging van het voorjaar óf een mooie start van een nieuw blok, alsook een goed tussendoortje.

Om 12.05 uur werden de coureurs in Eschborn op gang geschoten vuur hun koers, waarna drie mannen direct succes hadden met de eerste uitvalspoging: daarbij verrassend genoeg John Degenkolb, normaliter toch de kopman van dsm-firmenich PostNL. Ook Jacopo Mosca (Lidl-Trek-ploeggenoot van Thibau Nys) en Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step) slopen mee met de thuisfavoriet, waar het peloton vrede mee had.

Met de klap kreeg het trio zeven minuten cadeau, waarna enkele teams de handen toch maar eens ineen sloegen: Lotto-Dstny (Van Gils), Alpecin-Deceuninck (Kragh Andersen en Laurance) en UAE-Team Emirates (Hirschi en Politt) posteerden elk een mannetje op kop van de grote groep richting de heuvelzone, met daarbij de Mannolshein en Feldberg.

Eenkhoorn en Bax verzorgen cruciaal werk voor kopmannen Van Gils en Hirschi

Terwijl Degenkolb nog altijd van voren reed, besloot ploeggenoot Kevin Vermaerke - die ook de Giro zal rijden - vanuit de achtergrond een eerste speldenprik te plaatsen. Het restant van het peloton liet de Amerikaan gaan, waarna hij het nutteloze van zijn poging ook vrij vlot inzag. UAE-Team Emirates en Lotto-Dstny bleven vervolgens tempo rijden in dienst van hun kopmannen, wat voor natuurlijke selectie zorgde op de Feldberg.

De eerste aanval op die scherprechter kwam vervolgens uit de koker van UAE-jongeling Jan Christen, waarbij Emanuel Buchmann na zijn niet-selectie voor de Giro ook meer dan bij de pinken was. Uiteindelijk rondde een groep van circa dertig coureurs de top van de Feldberg, waarna het hele spel in de lange afzink van die heuvel weer opnieuw op de wagen kwam te liggen.

Uiteindelijk was het Ben Healy (EF Education-EasyPost) die eropuit trok, samen met Buchmann. De Duitse en Ierse kampioen werkten goed samen, waarbij hun ploeggenoten daarachter voor het nodige afstopwerk zorgden. Sjoerd Bax zorgde er met een stevige kopbeurt echter voor dat de poging geneutraliseerd werd.

Christen toont zich beste bergop, 

Op de Mannolshein bleek het werk van de Nederlander niet voor niets: Christen denderde er direct vandoor, terwijl ploegmaat Marc Hirschi de tegenaanvallen controleerde. Zodoende passeerde Christen de top met zo'n vijftien tellen voorgift, wat hij daarna al vrij snel uit kon bouwen naar een halve minuut. In de achtervolgende groep van zo'n twintig renners probeerden meerdere ploegen de achterstand te verkleinen.

Bij het inrijden van Frankfurt daalde de voorgift van de 19-jarige coureur zienderogen, maar hij bleef volharden. Zodoende bleef de voorsprong geruime tijd steken op een krappe tien seconden, maar in de laatste drie kilometer moest hij er dan toch aan geloven. Vanaf dat moment was het opmaken voor een sprintje met een selecte groep.

Van Gils volgde daarbij de andere ploegen en kwam in de absolute slotfase over concurrenten Alex Aranburu en Marc Hirschi heen, wat hem de zege opleverde in Frankfurt. Aranburu werd namens Movistar tweede, voor Israel-Premier Tech-renner Rhiley Sheehan.

Uitslag Eschborn-Frankfurt 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hieronder Eschborn-Frankfurt 2024 terug in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws