Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2024 | Van Nys en Ewan tot Teunissen en Van Gils, voor ieder wat wils! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2024 | Van Nys en Ewan tot Teunissen en Van Gils, voor ieder wat wils!

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2024 | Van Nys en Ewan tot Teunissen en Van Gils, voor ieder wat wils!

Dag van de Arbeid in Duitsland: veel mensen zijn vrij, maar de wielrenners worden op 1 mei traditioneel losgelaten tussen Eschborn en Frankfurt. Daar staat geen voorjaarsklassieker, maar wel de volgende WorldTour-eendagswedstrijd op de rol: In de Leiderstrui gidst je erdoorheen!

In het verleden stond de race standaard bekend als Rund um den Henninger Turm, waarbij het jarenlang één van de bekendere eendagskoersen was die veel toppers wilden winnen. Met onder meer Erik Zabel, Michele Bartoli, Karsten Kroon en Michele Bartoli op de erelijst lukte dat ook vaak, maar met de invoering van de vernieuwde Wereldbeker belandde de koers op het tweede plan.

In 2017 maakte het dan eindelijk zijn opwachting op het hoogste niveau, maar intussen was het al wel meer een sprinterskoers geworden. Alexander Kristoff won bijvoorbeeld vier maal, maar ook Sam Bennett, Jasper Philipsen en Pascal Ackermann schoten raak in Frankfurt.

De organisatie van de Duitse WorldTour-koers bracht vorig jaar enkele aanpassingen aan om de koers attractiever te maken, wat direct resultaat had. Soren Kragh Andersen won de wedstrijd namelijk vanuit de aanval, waar Eschborn-Frankfurt juist bekend stond als één van de spurterskoersen bij uitstek in de WorldTour voor mannen.

Praktische informatie Eschborn-Frankfurt 2024

  • Woensdag 1 mei 2024
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Eschborn-Frankfurt

2023 Soren Kragh Andersen
2022 Sam Bennett
2021 Jasper Philipsen
2020 Niet verreden
2019 Pascal Ackermann
2018 Alexander Kristoff
2017 Alexander Kristoff
2016 Alexander Kristoff
2015 Niet verreden
2014 Alexander Kristoff

Parcours, weer en tijden Eschborn-Frankfurt 2024

'Direct een succes', stelde men dan na de vernieuwde editie van vorig jaar op de website. Koersdirecteur Fabian Wegmann heeft de route dan ook intact gehouden, wat betekent dat we wederom tweemaal de Feldberg - van beide kanten - moeten bedwingen, alsook meermaals de Mammolshainer. Daardoor komt de totale afstand - net als vorig seizoen - uit op bijna 204 kilometer.

Starten doen we dus in Eschborn, waarna we na 46 kilometer een eerste maal de top van de Feldberg (11 km a 4,8%) bereiken. Vervolgens zakken we in dalende lijn af naar de Mammolshein, de heuvel van 2,3 km a 8,3% die het pad effent voor de steilere kant van de Feldberg van 7,6 km a 5,5%.

Op circa 35 kilometer van de aankomst moeten we dan nogmaals de Mammolshein over, om vervolgens koers te zetten richting Frankfurt. Daar staat ook nog een lokale ronde op de rol, waardoor de sprinters zich na het heuvelwerk nog niet per se gewonnen moeten geven.

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2024 | Van Nys en Ewan tot Teunissen en Van Gils, voor ieder wat wils!

Beklimmingen
46,5 km: Feldberg (11,0 km a 4,8%)
92,0 km: Mammolshain (2,3 km a 8,3%)
107,9 km: Mammolshain (2,3 km a 8,3%)
117,8 km: Feldberg (7,6 km a 6,5%)
167,8 km: Mammolshain (2,3 km a 8,3%)

Weer
Zo dan, een lekkere zomerse dag in Duitsland! 26 graden Celsius, wat wolkjes aan de lucht en een licht briesje: dat is wat de renners en toeschouwers mogen verwachten.

Tijden

Start: 12.05 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten Eschborn-Frankfurt 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel bevestigd, dus deze sectie is nog aan veranderingen onderhevig.

Moeilijke koers om te voorspellen, zeker zo met dat nieuwe parcours! Wat wel duidelijk is, is dat er redelijk wat sterke mannen meedoen. Op die manier moet er sowieso hard gekoerst worden bergop, willen de meer klimmende types de sterke sprinters afschudden? Soren Kragh Andersen slaagde daar vorig jaar glansrijk in namens Alpecin-Deceuninck, maar de Deen heeft nu ook de snelle Axel Laurance achter de hand. Een man die ook meer dan een heuveltje over kan.

Teams als UAE-Team Emirates, Lotto-Dstny en Lidl-Trek gaan misschien wel cruciaal zijn. De formatie uit de Emiraten heeft geen sprinter bij, maar wel Marc Hirschi, Nils Politt, Jan Christen en Diego Ulissi. Lotto-Dstny rekent bij afwezigheid van Arnaud De Lie op Pascal Eenkhoorn en vooral Maxim Van Gils, wellicht de beste puncher van allemaal aan de start. Lidl-Trek doet het op hun beurt zonder Mads Pedersen, maar met Ronde van Romandië-ritwinnaar Thibau Nys. En laat dat nu een ideale nieuwe posterboy zijn voor het Duitse Lidl. De Belg wordt ondersteund door onder meer Giulio Ciccone en Tim Declercq.

Voorbeschouwing Eschborn-Frankfurt 2024 | Van Nys en Ewan tot Teunissen en Van Gils, voor ieder wat wils!

Axel Zingle (Cofidis, met ook Piet Allegaert) bewees na een minder voorjaar ook dat hij terug in orde was met een tweede plek in de Lotto Famenne Ardenne Classic, waarmee hij zich ook weer in de kijker reed. En zo zijn er nog: Alex Aranburu (Movistar, met ook Ivan Garcia Cortina), Mike Teunissen (namens Intermarché-Wanty, dat tevens Laurenz Rex en Lorenzo Rota meeneemt), John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL, waar ook Ronde van Turkije-winnaar Frank van den Broek zijn opwachting maakt) en de veelbelovende combi Ben Healy/Neilson Powless (EF Education-EasyPost) zullen ook wel tuk zijn op een resultaat. In hun jacht op WorldTour-punten start de Franse formatie Arkéa - B&B Hotels ook nog met Vincenzo Albanese en Amaury Capiot, twee mannen die in dezelfde categorie geplaatst gaan worden.

Dan zijn er nog de pure sprinters, van wie Caleb Ewan (Jayco AlUla, tevens Mauro Schmid en Max Walscheid) in opbouw is naar de Giro en Sam Bennett (Decathlon AG2R, met Oliver Naesen en Pierre Gautherat aan zijn zijde) en Alexander Kristoff (Sterk Uno-X met ook Rasmus Tiller en Soren Waerenskjold) mikken op de Tour later in het jaar.

Tot slot nog wat willekeurige outsiders: Israel-Premier Tech-man Riley Sheehan bevestigde al in de Belgische koersen, waar Soudal-Quick Step niet thuis gaf. De Belgische ploeg hoopt in Frankfurt op een goede William Junior Lecerf of Paul Magnier. Gianluca Brambilla en Frederik Frison doen mee namens Q36.5, Bahrain Victorious hoopt op Nikias Arndt (en heeft na het missen van de Giro ook Wout Poels op de startlijst gezet) en namens BORA-hansgrohe liet Emanuel Buchmann zeer straffe dingen zien op Strava. Maar of deze koers voor hem op zijn maat gemaakt is? Max Schachmann en Sergio Higuita kunnen hun ei wellicht eerder kwijt.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Eschborn-Frankfurt 2024?

Topfavoriet: Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) en Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck)

Outsiders: Axel Zingle (Cofidis), Caleb Ewan (Jayco AlUla), Thibau Nys (Lidl-Trek), Marc Hirschi (UAE-Team Emirates) en Sam Bennett (Decathlon AG2R)
Longshots: Vincenzo Albanese (Arkéa - B&B Hotels), Jan Christen (UAE-Team Emirates), Alex Aranburu (Movistar), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Mike Teunissen (Intermarché-Wanty), Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Paul Magnier (Soudal Quick-Step), Rasmus Tiller (Uno-X), Rhiley Sheehan (Israel-Premier Tech) en John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL)

Data powered by FirstCycling.com

TV Eschborn-Frankfurt 2024

Eschborn-Frankfurt is woensdag van start tot finish te volgen. De Duitse wedstrijd is vanaf 12.00 uur te zien op de online platformen van Eurosport/Discovery+.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news